A Pirelli legalább 2027-ig hivatalosan a Forma 1 globális partnere

A Pirelli szerepvállalása a motorsport csúcsán ­­­– az új műszaki és gyártási megoldások kipróbálására alkalmas szabadtéri tesztlaboratóriumban – folytatódik.

A partnerség a Forma-1 fenntarthatóbbá tételét is szolgálja: 2024-től az összes használt F1-es abroncs FSC-tanúsítvánnyal rendelkezik. (Forest Stewardship Council)

A Pirelli meghosszabbította jelenlétét a Forma-1-ben, mint Global Tire Partner, miután a Formula 1© és az FIA (Fédération Internationale de l’Automobile ) elfogadta az olasz gumiabroncs-cég hároméves, 2025-től 2027-ig tartó ajánlatát. Ezen túl fennáll még egy opció az FIA-tól és a FOM-től, miszerint meghosszabbítják a partnerséget egy további szezonra. Ezt a legutóbbi megállapodást, amely az FIA-tól júniusban kapott műszaki dossziéval indult, az FIA Motorsport Világtanács ratifikálta, és a Pirelli jelölte meg az FIA Forma-1-es bajnokság, valamint a Forma-2 és Forma-3 bajnokságok egyetlen beszállítójaként..

A legutóbbi szerződés lejártáig (beleértve a lehetséges meghosszabbítást is) a Pirelli 18 egymást követő évben látja el majd gumiabroncsokkal a Forma-1-et, 2011-ben megnyitva legutóbbi fejezetét. A Pirelli az egész korszak során az összes technikai kihívás élvonalában állt, amellyel a motorsport csúcsa állította szembe. A Pirelli 2011-es debütálásától a 13 collos, nagy kopású abroncsoktól a 2014-es hibrid megoldásokig, 2017-től szélesebb abroncsokkal, majd 2022-től a jelenlegi 18 collos méretre való átállástól kezdve a Pirelli bármilyen körülmény között megfelelt megbízható termékeivel minden út- és időjárási viszony között, időben és flexibilisen támogatva a csapatokat, az FIA-t és a Forma-1-et.

A Pirelli Forma-1 iránti elkötelezettsége – ahogy az a motorsport minden formájánál, ahol a cég több mint 110 éve van jelen, több mint 350 bajnokságon világszerte – rendkívüli lehetőséget jelent az innovációra, valamint az új eljárások és technológiákkal való kísérletezésre. Ide tartozik a mesterséges intelligencia is: mindezt azzal a céllal, hogy a technológia átkerüljön az utakra.

Pirelli F1
Balról: Marco Tronchetti Provera, a Pirelli ügyvezető alelnöke és Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója.
Fotó: Pirelli

A Pirelli nemcsak a Forma-1 gumiabroncs-beszállítója, hanem globális partnere a sportág világméretű népszerűsítésének, számos kezdeményezésnek köszönhetően a versenypályán és azon kívül is. Ide tartoznak a projektek, amelyek célja a fiatal pilóták következő generációjának bemutatása a Formula 2-ben és a Formula 3-ban.

Ezen túlmenően a Pirelli támogatja a Forma-1 által kitűzött környezeti fenntarthatósági célokat, mivel a sportág vállalta, hogy 2030-ra nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású lesz. A vállalat – az FIA-val és a Forma-1-gyel együtt – a kutatás-fejlesztés élvonalában van az innováció terén, mind a sport, mind a technika szintjén, kiegészítve a már végzett munkát a CO 2 -kibocsátás csökkentése érdekében a Forma-1-es abroncsok teljes életciklusa során.

A Pirelli fenntarthatósági munkájának további demonstrációjaként 2024-től az FIA Forma-1-es világbajnoki versenyein használt összes gumiabroncs FSC® (Forest Stewardship Council®)* tanúsítvánnyal rendelkezik majd. Az FSC erdőgazdálkodási tanúsítvány biztosítja az erdő alapú anyagok teljes nyomon követhetőségét az ellátási lánc mentén és megerősíti, hogy az abroncsok erdei alapú összetevőinek ültetvényeit úgy kezelik, hogy megőrizzék a biológiai sokféleséget, és előnyösek legyenek a helyi közösségek és a munkavállalók életében, és javítsák a gazdasági fenntarthatóságot.

Marco Tronchetti Provera, a Pirelli ügyvezető alelnöke:

„Nagyon örülünk, hogy kiterjeszthetjük a jelenlétünket Forma-1-ben és a többi kapcsolódó bajnokságban. A Pirelli ott volt, amikor 1950-ben megszületett a Forma-1, és ezzel a legutóbbi megújítással a cég a modern Forma-1-korszak közel két évtizedének főszereplője lesz . A Liberty Media lendületének és az FIA támogatásának köszönhetően a sportág rendkívüli növekedési időszakot él át mind a közönség, mind a globális terjeszkedés tekintetében, és a fiatalabb generációk körében is növeli követőinek számát. Az innováció és a technológia bele van kódolva a Pirelli DNS-ébe, és a Forma-1 a tökéletes szabadtéri laboratórium, ahol nemcsak új műszaki megoldásokat próbálhatunk ki és tesztelhetünk, hanem felgyorsíthatjuk a friss kutatási, fejlesztési és gyártási folyamatokat a gumiabroncsok gyártásában. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek a Pirellinél az évek során végzett szenvedélyes elkötelezettségéért és minőségi munkájáért, amely a továbbiakban is folytatódni fog, ahogy közösen folytatjuk ezt a szövetséget. A fenntarthatóság iránti elkötelezettségünk ugyanilyen erős, amint azt az FSC-tanúsítvány is bizonyítja, amelyet jövő évtől vezetünk be F1-es abroncsainkra. Az, hogy legalább 2027-ig a motorsport élén állunk, még egy fontos értékdimenziót ad vállalatunk számára.”

Mohammed Ben Sulayem, az FIA elnöke:

„A Pirelli évek óta a motorsport legmagasabb szintjén tevékenykedik, és biztos vagyok benne, hogy továbbra is innovációt és kiválóságot fognak nyújtani a világszínpadon. A Forma-1 egyedülálló kihívást jelent az abroncsszállító számára, és a Pirelli nagy elkötelezettséget mutatott olyan abroncsok gyártása iránt, amelyek megfelelnek e hihetetlen autók extrém igényeinek. Szeretném megköszönni a Pirellinek, hogy folyamatosan támogatja az motorsportot nem csak a Forma-1-ben, hanem sok más bajnokságban és kategóriában minden szinten. A következő években is folytatódik a munka annak érdekében, hogy további lépéseket tegyen a teljesítmény és a fenntarthatóság terén, és a Pirelli határozottan elkötelezte magát mindkét cél mellett.”

Stefano Domenicali , a Forma-1 elnök-vezérigazgatója:

„Mióta 2011-ben visszatért a sportba, a Pirelli felbecsülhetetlen értékű partner, aki a technológia és a műszaki előírások új generációival támogatja a Forma-1-et, és olyan gumikat szállít, amelyek fantasztikus versenyzést tesznek lehetővé rajongóink számára. A vállalat minőség, innováció iránti elkötelezettsége és sportágunk mélyreható ismerete létfontosságú lesz az elkövetkező években, ahogy közeledünk 2026-ban új szabályozásainkhoz, és a Pirelli fenntarthatósággal kapcsolatos munkája, amelyet az FSC tanúsítvány is bizonyít, biztosítja majd a folytatást, hogy együtt dolgozzunk közös Net Zero 2030 célunk érdekében.”

Válogasson kedvére téligumi kínálatunkból, szereltesse át az országban bárhol, 200 szerviz pontunk vagy szerviz Partnerünk bármelyikénél.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!