Felnijavítás: árak és egyéb fontos tudnivalók

A túl alacsony vagy túl magas guminyomás, rossz körülmények, korrózió és számos egyéb külső környezeti behatás kárt tehet a felnikben. Míg egyes esetekben kizárólag a csere jelent megoldást, máskor elegendő lehet a felnijavítás. Ebből a cikkből megismerheti a leggyakoribb felni sérülési okokat és a javítási lehetőségeket.

Alacsony guminyomás

A Nemzetközi Automobil Szövetség (Fédération Internationale de l’Automobile, FIA) kutatása szerint az autósok 71%-a az optimálisnál alacsonyabb vagy magasabb guminyomással közlekedik. Ennek következményeképpen az Európai Unióban évi 2 milliárd liter extra üzemanyagot használnak fel. Az alacsony guminyomás nem csupán az üzemanyag hatékonyságát rontja, hanem súlyos károkat tehet a felniben.

Balesetek

Akár kisebb erőbehatások, például parkoláskor a padkához ütődés, is sérülést okozhatnak a felni szerkezetében. Bár az apró horpadás vagy egyéb deformáció elsőre nem tűnik aggasztónak, a strukturális integritás sérülése hosszútávon komoly problémákhoz vezethet.

Extrém időjárási viszonyok

A felni fokozott amortizációjához vezethet az extrém hideg és meleg időjárás. Bár ez hazánkban és a környező országokban ritkábban jelent problémát, azonban amennyiben rendszeresen tesz külföldi autós utakat javasolt észben tartani.

Fékpor

A gyártási folyamat során acélszálak kompressziója és adalékanyagok felhasználása segítségével állítják elő a korszerű fékbetéteket. Fékezéskor a mozgó alkatrészek és a fékbetét között jelentős súrlódás jön létre, ennek következtében fékpor keletkezik. A finom szemcséjű por az autó bármely részén lerakódhat, a felni fokozott veszélynek van kitéve. Ennek oka, hogy működés közben a felni jelentősen felmelegszik, az apró szálló por pedig könnyen a felnire éghet, amely a felni esztétikáját rontja.

Gödrök és rossz útkörülmények

Kátyúk, gödrök és egyenlőtlen földutak egyaránt kárt tehetnek a felniben. Amennyiben előre nem ismerjük a várható útviszonyokat, csökkentsük a menet sebességünket és próbáljuk a lehetőségekhez mérten maximálisan kikerülni a kátyúkat.

Karbantartás hiánya

Legyen szó a fékpor eltávolításáról vagy egy általános műszaki átvizsgálásról, fontos, hogy a felniket a gumi csere során a centrírozást végző szakember vizuálisan szemügyre vegye, ezzel kiszűrve a geometriai sérülés lehetőségét.

Korrózió

A felniket érő víz és nyirkosság idővel rozsdásodáshoz vezethetnek a lemezfelnik esetében, az alufelniknél ettől nem kell tartanunk. Enyhébb esetekben a felnifelújítás elegendő lehet, súlyos korrózió esetén azonban kizárólag a csere jelent megoldást.

Felnijavítás ár: milyen költségekkel érdemes számolni?

Amennyiben a fenti hibák bármelyikét tapasztalja, több mint valószínű, hogy felnijavítás szükséges. De vajon milyen költségekkel szükséges számolni? Mutatjuk!

Alufelni-javítás

Az alufelni-javítás költsége némileg alacsonyabb, mint az acél termékeké. 

Geometriai javítás:

  • Kisebb méret (13-18″): 10 000 forinttól
  • Átlag méret (19-20″): 15 000 forinttól
  • Nagy méret (+20″): +20 000 forinttól

Esztétikai javítás:

  • Kisebb méret (13-18″): 7 000 forinttól
  • Átlag méret (19-20″): 10 000 forinttól
  • Nagy méret (+20″): +15 000 forinttól

Felnijavítás

Geometriai javítás:

  • Kisebb méret (13-18″): 12 000 forinttól
  • Átlag méret (19-20″): 18 000 forinttól
  • Nagy méret (+20″): +22 000 forinttól

Esztétikai javítás:

  • Kisebb méret (13-18″): 8 000 forinttól
  • Átlag méret (19-20″): 12 000 forinttól
  • Nagy méret (+20″): +17 000 forinttól

Így fest az alu felni javítás után

Gyakori kérdések és válaszok

Mennyibe kerül a megpadkázott felnijavítás?

A megpadkázott felnijavítás költségét a sérülés mértéke befolyásolja. Amennyiben a padkázás során nagymértékben deformálódott a felni, akkor indokolt a csere. Ez esetben új felni kell – így a munkadíjon felül az alkatrész árát is szükséges megfizetni. Bár lehetséges csupán egy felnit cserélni, amennyiben azonban az azonos tengelyen lévő másik felni jelentősen amortizálódott, általában javasolt egyszerre cserélni őket. Kisebb sérülés esetén a megpadkázott felnijavítás ára 10 000 forinttól kezdődik.

Otthon is elvégezhető a karcos felnijavítás?

A karcos felnijavításhoz fényezés szükséges, amelyet otthoni körülmények között nem lehet elvégezni. Így minden esetben javasolt profi szakember segítségét kérni.

Mi az a felnitisztító és mikor érdemes használni?

A felnitisztító készítmények olyan speciális vegyszerek, amelyekkel eltávolítható a makacs szennyeződés a felni felületéről. Különösen hasznos lehet az égett fékpor leszedéséhez. Minden esetben válasszon az adott felni típushoz készült terméket.

Felnifelújítás vs. javítás: mi a különbség?

Felnifelújítás alatt általában az esztétikai jellegű munkálatokat (fényezés) értik, míg felnijavítás során az úgynevezett “geometriai” korrekcióra gondolnak.

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!