Kipufogó javítás: ezt érdemes tudni javítás előtt

A kipufogórendszer fontos szerepet játszik a károsanyag emisszió és zaj csökkentésben. Cikkünkben bemutatjuk a motor működéséhez elengedhetetlen rendszer alkatrészeit és a meghibásodásra utaló jeleket. Továbbá ismerhetjük a kipufogó javítás lépéseit és költségeit!

A kipufogórendszer felépítése és feladata

A kipufogórendszer számos fontos feladatot lát el a környezetbarát és hatékony működés érdekében. Ezen funkciók közé sorolhatjuk a kipufogógáz elvezetését, károsanyag kibocsátás redukciót, a turbulens áramlás és zajcsökkentést. De vajon hogyan működik, milyen részek építik fel és hogyan működik?

A kipufogórendszer sokelemű és komplex felépítésű, a következőkben a legfontosabb alkatrészeket vesszük sorra:

  • Csatlakozók és felfüggesztő elemek: A rendszer elemeit csatlakozók és felfüggesztő elemek rögzítik a gépjármű alvázához. Ezek a rögzítések általában lehetővé teszik a kismértékű mozgást, amely segít a közlekedés közbeni rezonancia okozta károk megakadályozásában.
  • Hátsó és középső kipufogó dob: A középső kipufogó dob elsődleges feladata lelassítani a motorból kiáramló gázokat a zajcsökkentés érdekében. A hátulsó kipufogó dob további zajtompítást tesz lehetővé speciális hangelnyelő anyagok felhasználásával.
  • Hővédő lemez: A kipufogórendszer akár a 300 °C hőmérsékletet is elérheti. A lehetséges kár elkerülése érdekében az autó egyéb alkatrészeit a hővédő lemez óvja.
  • Részecskeszűrő (angolul: diesel particulate filter, röviden DPF): A részecskeszűrő a dízelmeghajtású autókban található alkatrész, amely képes az apró méretű korom részecskék összegyűjtésére.
  • Katalizátor: Katalizátor nélkül jelentősen magasabb lenne az autós közlekedéssel generált károsanyag kibocsátás. A fontos eszköz képes a motor által előállított szénhidrogén és szén-monoxid egy részét oxidálni. A folyamat végén a környezetre veszélyes anyagok szén-dioxiddá és víz gőzzé alakulnak.
  • Oxigénszenzor: A oxigénérzékelő (másnéven lambda-szonda) a gépjárművekben található fontos alkatrész, amely a levegő és üzemanyag arányának szabályozásért felelős.
  • Leömlőcsonk: A leömlőcsonk feladata elvezetni a motorból érkező kipufogógázt a csőrendszerbe. 
  • Flexibilis cső: A flexibilis cső (más néven kipufogó rezonátor cső) olyan rugalmas áthidalási megoldás, amely összeköti a motor és a kipufogórendszer hátsó részét. A flexibilis cső hiányában az autó rezgése idővel tönkretenné a kipufogórendszert. 

Jelek, amelyekből tudhatja, hogy eljött a kipufogó javítás ideje

Csökkent az üzemanyag-hatékonyság

A kipufogó meghibásodás egyik gyakori jele a romló üzemanyag-hatékonyság, vagyis azonos vezetési körülmények mellett növekszik a dízel vagy benzin felhasználás. Ez nem csupán extra költségekkel, de jelentősen megemelkedett környezeti terheléssel jár.

Felvillant a check engine lámpa

A check engine lámpa a műszerfalon található piktogram, amely a motor- és kapcsolódó rendszerek hibáját jelzi. Egyebek mellett jelezheti a lambdaszonda meghibásodását is. A lámpa felvillanása esetén érdemes mielőbb szakemberhez fordulni.

Folyadék szivárog a kipufogóból

Azt tapasztalja, hogy a kipufogó rendszerből folyadék szivárog? Ez akár súlyos műszaki hibára is utalhat. Amennyiben a parkolást követően foltokat észlel kipufogócső alatt, érdemes szervizbe vinni a gépjárművet.

Rozsdás vagy sérült a kipufogó-alkatrészek

Megfelelő karbantartás mellet is jelentkezhet korrózió vagy sérülés a kipufogó-alkatrészeken. A rozsda és deformitás befolyásolhatja a rendszer normál működését. 

Zavaró hangot ad ki a kipufogó

A hátsó és középső kipufogó dob meghibásodása következtében a kipufogó zajossá válhat. A biztonságos közlekedésre veszélyes, magas zajszint megszüntetéséhez mielőbb kipufogó javítás szükséges.

Kipufogó javítása

Kipufogó, kipufogó dob javítás árak: milyen költségekkel számolhat?

Lyukas kipufogó javítás ár

Lyukas kipufogóval közlekedni szabálytalan és akár további műszaki problémákat is okozhat. Így érdemes mielőbb szervizbe vinni autónkat, ha a kipufogócsövén lyukakat vagy repedéseket észlelünk. Míg kisebb sérülések esetén akár hegesztéssel is eszközölhető a hiba, nagyobb lyukaknál szükséges a teljes csere.

Lyukas kipufogó javítás ára 30 000 és 50 000 Forint között mozog. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben hegeszthető, jelentősen olcsóbb ennél. Elemcsere esetén pedig nagyban függ az alkatrész árától.

Leszakadt kipufogó javítás ár

A leszakadt kipufogóból áramló tűzforró gázok sérülést okozhatnak a lökhárítóban. 

Leszakadt kipufogó javítás ára: 50 000 Forinttól.

Tekintse meg aktuális kipufogó javítási árainkat.

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!