Eljött az autó akkumulátor csere ideje? Innen tudható!

Milyen jelek utalnak arra, hogy eljött az ​autó akkumulátor csere ideje? A halvány erejű fényszóró vagy nehezen induló motor miatt van okunk aggódni? Érdemes szerelőhöz fordulni, ha rendszeresen szükséges bebikázni a gépjárművet az induláshoz? Cikkünkben összefoglaljuk az akku csere szükségességéről árulkodó hibákat. Továbbá bemutatjuk az akksi csere lépéseit!

Mi az autó akkumulátor feladata pontosan?

Az akkumulátorok képesek a villamos energiát kémiai energiává transzformálni és hosszú ideig tárolni. Használat közben pedig képesek fordítva elvégezni a folyamatot, tehát a tárolt kémiai energiát visszaalakítani villamos energiává. Hogy mi haszna van ennek a gépjárművek esetén? Az autó akkumulátor legfontosabb feladata az, hogy elegendő energiát biztosítson a kocsi indulásakor. További célja, hogy túlfeszültség-védőként működve megakadályozza az autók irányító egységének (electric control unit, ECU) károsodását és energiával lássa el az olyan rendszereket, mint a világítás, rádió vagy GPS. Lemerült vagy súlyosan meghibásodott akkumulátorral az autó nem indul el, így teljesen üzemképtelen.

5 jel, amely arra utal, hogy itt az autó akkumulátor csere ideje

A modern autó akkumulátor átlagos élettartama 4-5 év, amelyet az egyéni felhasználási szokások és számos egyéb faktor befolyásolhat. Azonban előfordulhat, hogy a normál csereperiódus előtt meghibásodik az akksi. Az alábbiakban bemutatjuk azokat az árulkodó jeleket, amelyek alapján tudhatja, hogy eljött a csere ideje.

1. Fokozott korrózió az autó akkumulátor környékén

Az, hogy az autó akkumulátoron és környékén idővel a korrózió megjelenik, teljesen normális. Speciális rozsdaeltávolító használatával könnyedén megszabadulhat a nem kívánatos szennyeződéstől. Azonban, a rendszeres és rövid idő alatt kialakuló korrózió utalhat az akkumulátor szivárgására. Amennyiben hetek leforgása alatt visszatér a rozsda, valószínűleg elérkezett az akkumulátor csere ideje!

2. Deformálódott akkumulátor ház

Külsérülés nyomai láthatóak az akkumulátor házon? Kellemetlen szagot bocsát ki a berendezés? Előfordulhat, hogy a magas hőmérséklet vagy túl magas savasság következtében megsérült az akkumulátor, ilyenkor kizárólag a mielőbbi csere segíthet.

3. Visszatérő probléma az indításkor

Az autó indításakor fellépő nehézségeknek számos oka lehet, ilyen például a felkapcsolva felejtett világítás vagy a bekapcsolva hagyott médialejátszó. Azonban, ha rövid idő leforgása alatt több alkalommal bikázásra volt szükség az induláshoz, akkor jó eséllyel itt az autó akkumulátor csere ideje.

4. Sápadt, erőtlen fényszórók

A pislákoló, sápadt fényszóró utalhat arra, hogy az akkumulátorban tárolt energia nem elégséges a megfelelő fényerő biztosításához. Csere előtt javasolt az akkumulátor feltöltésével próbálkozni, amely egyes esetekben megoldhatja a problémát. Ha az akksi a teljes töltés ellenére sem képes elégséges energiát nyújtani a világítás részére, akkor kizárólag a csere segíthet.

5. Sok időt vesz igénybe a motor indítása

Az akku kapacitás, vagyis a tárolni képes energia mennyiségének csökkenése normális idővel. A súlyosan amortizálódott akkumulátorok gyakran képtelenek a megfelelő töltés tárolására és rövid idő alatt lemerülnek. Ha a motor rendszeresen lassan indul, akkor valószínűleg autó akksi csere szükséges.

Autó akkumulátor problémák

Mi a teendő autó akkumulátor problémák észlelésekor?

A fenti autó akkumulátor problémák jelentkezése esetén érdemes felkeresni egy szerelőt, aki a megfelelő műszaki vizsgálatot követően szakszerűen képes cserélni az akkumulátort. Bár számos instrukciót olvasható az akkumulátor csere lépésről, sok ponton elrontható a feladat. A gyakori hibák közé tartoznak az alábbiak:

  • Nem rendelkezik a tulajdonos rádiókóddal, így nem tudja visszakapcsolni a berendezést.
  • Kár keletkezik a szakszerűtlen áramkör megszakítás következtében az elektromos rendszerben.
  • Nem megfelelően kötik be a sarukat.
  • De a testi épségünket is kockáztathatjuk.

Autó akkumulátor leadás árak

Tudta, hogy az akkumulátor veszélyes hulladék, így kizárólag az erre kijelölt helyekre dobható ki? Az akkumulátor leadásra a szemétdudvarokon és MÉH-telepeken egyaránt van lehetőség. Ez utóbbi opció választása esetén a használt akkumulátorért cserében pénzt is kaphatunk. 2023. július 1-től új jogszabály lép életbe, érdemes erről tájékozódni!

Akku csere az AKH szervizekben

Szeretné profikra bízni az az akku cserét? Akkor válassza az Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) szervizhálózatát! A percek alatt elvégezhető folyamatra, online időpont foglalás során több budapesti szerviz állomás közül választhatja ki az igényeinek megfelelő helyet, de Budaörsön is megtalál minket! Kerülje el a hosszas sorban állást és bízza sok éves tapasztalattal rendelkező szakemberekre az autó akkumulátor cserét!

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!