Castrol, Jaguar Racing – együtt az elektromos jövőért

A Jaguar Racing Castrol e-folyadékokkal növeli a hatékonyságot és a teljesítményt a Formula E versenyautóinál.

A meglévő műszaki partnerség kibővül az új Castrol ON e-folyadékok kínálatával.

A pályán tesztelt e-sebességváltó, e-zsír és e-termikus folyadékok jobb teljesítményt, hatékonyságot és hosszabb hatótávolságot tesznek lehetővé.

Castrol érdekességek

Új Castrol ON márkájú Jaguar I-TYPE 5 Formula E autó indult a monacói E-Prix-n

A Castrol és a Jaguar Racing Formula E csapata együtt dolgoznak annak érdekében, hogy a nemrégiben piacra dobott Castrol ON e-Fluids sorozat termékei teljesítményt hatékonyságot és tartósságot nyújtsanak még a legigényesebb elektromos autók számára is. A két vállalat nemrégiben megújította műszaki partnerségét, és a Castrol továbbra is a versenycsapat hivatalos szállítója.

Castrol ON termék – e-Transmission fluid, e-Thermal folyadék, e-Grease

A Castrol és a Jaguar Racing Formula E Team mindhárom terméket tovább fejleszti és teszteli a pályán nyújtott teljesítmény maximalizálása érdekében. A Formula E során gyűjtött tapasztalatok lehetővé teszik a Castrol számára, hogy optimalizálja az e termékeket a következő generációs elektromos járművek számára.

Az új Castrol ON márkanév május 8-án, a monacói ABB FIA Formula E világbajnokság hetedik fordulójában debütált a Jaguar I-TYPE 5 versenyautókon.

A Castrol ON e- Transmission sebességváltó folyadék fejlesztése a súrlódás és az energiaveszteség csökkentésére, az olajnyomás-ellátás javítására és a sebességváltó kritikus elemeinek hőmérsékletének csökkentésére összpontosított. Ez segít meghosszabbítani a hajtáslánc élettartamát és javítani a hatékonyságot – kritikus tényezők mind a verseny, mind a közúti járművek esetében.

A Castrol ON e-Thermal folyadékot úgy tervezték, hogy a Jaguar I-TYPE 5 Formula E versenyautó erőelektronikai rendszerét hűvös állapotban tartsa extrém versenykörülmények között. Használata lehetővé teszi a jövőbeli elektromos járművek gyorsabb feltöltését, ami alapvető követelmény, mivel növekszik az igény a rendkívül gyors tölthetőségre.

A Jaguar Racing számára a Castrol ON e-Grease-re váltás segít a Formula E versenyautók tartósságának megőrzésében. A zsírban lévő adalékok jobb kenést biztosítanak a kritikus hajtáslánc-alkatrészek számára, csökkentve a súrlódási veszteségeket és az általános hőmérsékletet, ezáltal javítva a tartósságot. Az elektromos közúti autók esetében megállapították, hogy a mozgó alkatrészek hatékonysága javítja a vezetési távolságot, ami az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja az elektromos járművek általános elfogadását.

Jaguar Racing Castrol
fotó: castrol.com

Jövedelmező együttműködés a Jaguar és a Castrol között

A.S. Ramchander, a Castrol globális marketingért felelős alelnöke elmondta: „A Monaco E-Prix elindításával nagyszerű alkalom nyílik elgondolkodni az együttműködésen, amely immár több mint 40 éves. A Castrol és a Jaguar együttműködése a Formula E igényes versenykörnyezetén belül lehetővé teszi számunkra, hogy tovább fejlesszük, figyelemmel kísérjük és teszteljük az e-folyadékokat mind a versenyautók, mind a jövő közúti autói számára”.

James Barclay, a Jaguar Racing Formula E Team csapatigazgatója elmondta: „A Castrol mérnökei embereikkel együtt dolgoznak a kihívások leküzdésében és a teljesítménynövekedés elérésében. A hatékonyságot javító és a gördülési ellenállást csökkentő e-zsíroktól kezdve az e-termikus folyadékokig és az e-sebességváltó folyadékokig, amelyek a hajtásláncot optimális szinten tartják, a verseny tökéletes teszthelyszín a megfelelő termékeink továbbfejlesztéséhez. Így összességében ez nyereséges partnerségnek bizonyul.”

A Jaguar Land Rover és Castrol sikeres, pályán kívüli kapcsolata az 1980-as évekig tartó hosszú és eredményes motorsport-partnerségre épül, ideértve a rangos Le Mans-i győzelmeket 1988-ban 24. Mindkét vállalat úgy véli, hogy a versenyzés optimális tesztteret biztosít a teljesítménymérnöki munkához. 20 évvel ezelőtt a kapcsolat a közúti autókra is kiterjedt, a Jaguar Land Rover a Castrolt választotta előnyben részesített globális stratégiai partnerének a kenőanyagok terén.

A Jaguar versenyről

A Jaguar 2016 októberében tért vissza versenyzéshez, és ő lett az első prémium gyártó, aki csatlakozott a teljesen elektromos ABB FIA Formula E Világbajnokság utcai versenyzői sorozatához. 2019-ben a csapat elnyerte a Róma E-Prix-t – a Jaguar első nemzetközi motorsport-győzelmét 1991 óta.

A Formula E a Jaguar egy tökéletes teszthelyszín a Race To Innovate küldetés végrehajtásában, mely a járművek elektromossá tételét tűzte ki céljául.

A Forma E hivatalos gyártói csapataként a Jaguar Racing saját hajtásláncát tervezi, amely magában foglalja a motort, a sebességváltót, az invertert és a hátsó felfüggesztést.

A költségek csökkentése érdekében a szénszálas alváz és az akkumulátor mind a tizenkét csapat közös alkatrész. Ez lehetővé tesz, hogy a hangsúlyt a hatékony és könnyű elektromos járművek erőforrásainak fejlesztésére összpontosítsák. Ezek fogják a jövőben javítani a Jaguar Land Rover elektromos járműveinek teljesítményét és hatótávolságát.

A 2020/21-es Formula E szezon az első, mivel most kapott az elektromos sorozat teljes világbajnoki státuszt az FIA – a sport irányító testületétől.

A teljesen elektromos koncepción túl a Formula E egyedülálló a motorsport világában a helyszínválasztása miatt. A bajnokság ideiglenes utcai pályákon zajlik a világ legnagyobb városainak központjában zajlik, köztük Santiago, Diriyah, Róma, Párizs, Monaco, New York, London.

Mitch Evans a hatodik évadot a hetedik helyen zárta a Drivers ‘Championship-ben, a Jaguar Racing pedig a hetedik helyen végzett a csapatok ranglistáján Mexikóvárosban elért győzelmével. A hetedik évadhoz Sam Bird brit pilóta csatlakozik, aki a Formula E minden szezonjában futamot nyert.

A hetedik évadban a bajnokságot hivatalosan világbajnokságnak ismerte el az FIA irányító testülete és ABB FIA Formula E világbajnokságának fogják nevezni.

Formula E az innovációért

A Formula E továbbra is prioritást élvez a Jaguar Land Rovernél. Az egyetlen teljesen elektromos világbajnokságként a Formula E lehetővé teszi számukra, hogy új elektromos járművek technológiáit teszteljék és fejlesszék versenykörnyezetben. Továbbra is a Race to Innovation küldetésük áll az első helyen, így nagyon fontos a tanulás, amely segítségével kialakítják az elektromos jövőt – egy olyan jövőt, amely iránt a Jaguar szenvedélyesen érdeklődik, és amelynek társadalmunk javát szolgálja. A mobilitás, a fenntarthatóság mindig is kulcskérdés lesz a jövőt illetően.

Olajcsere Castrollal

Jelentkezzen be olajcserére a szervizkulccsal megjelölt szervizeink egyikébe!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!