Fényszóró-beállítás árak és tippek

A fényszóró-beállítás kiemelten fontos a biztonságos közlekedéshez. A helytelenül beállított lámpák elvakíthatják a szemközti sávban közlekedő autósokat. Legyen szó izzó cseréről vagy az elállítódott lámpák korrigálásáról, a fényszóró-beállítást érdemes profikra bízni. Így biztosak lehetünk a tökéletes végeredményben.Cikkünkben bemutatjuk a felmerülő költségeket és hasznos tippeket osztunk meg a témában.

Külső fényforrások az autón

A gépjárműveken található külső fényforrásokat két csoportba sorolhatjuk: világítótestek és fényszórók. Az előbbi lámpák a vezető szándékát jelzik a forgalomban résztvevő többi autós számára és láthatóvá teszik az autó azonosításához szükséges rendszámtáblát. A világítótestek csoportjába tartozik az:

  • indexlámpa,
  • helyzetjelző,
  • villogó,
  • féklámpa és
  • rendszámtábla fény.

Ezzel szemben a fényszóró szerepe elsősorban a távoli útfelület megvilágítása, másodsorban pedig a fényjelzés adása. A fényszórók használhatóak tompított, enyhébb fényerejű és országúti üzemmódban.

Megkülönböztetjük az alábbi fényszóró típusokat:

  • LED fényszóró: A modern autók többségében LED fényszóró található, ennek oka egyszerű; alacsony energiafogyasztású, magas élettartamú és gyors reakció idővel rendelkezik. A modern LED izzók minimális energiafelhasználással képesek optimális látási körülményeket teremteni. Általában a LED fényszórók nem rendelkeznek állító csavarral.
  • Xenon fényszóró: A xenon fényszóró jelentősen magasabb világítási hatékonysággal bír mint a konvencionális izzók. Hosszú élettartam, magas megbízhatóság és alacsony energiafogyasztás jellemzi. További előnye, hogy a nappali fényviszonyokhoz hasonló hatása, míg a világítás hatékonysága akár 250%-kal jobb lehet a hagyományos fényszóróknál. A legtöbb esetben a xenon fényszórók nem rendelkeznek állító csavarral.
  • Halogén fényszóró: A halogén fényszóró kedvező árú és képes megfelelő látási viszonyokat teremteni. A modern technológiákhoz képest magasabb az energiafogyasztása.

A fényszórók kapcsán érdemes megemlíteni az ún. fejlett első világítási rendszereket (angolul röviden AFS). A modern világítástechnikai megoldás lényege a látásviszonyok és közlekedésbiztonság javítása az útviszonyokhoz igazított egyedi világítással. A leggyakoribb AFS technológiák a következők:

  • A statikus kanyarvilágítás egy extra reflektor segítségével világítja meg az éles szöget a kanyarban.
  • A dinamikus kanyarvilágítás a menetsebesség és kormányzás függvényében igazítja a világítást. Így az adott utat optimálisan világítja meg.
  • A legfejlettebb megoldást az adaptív kanyarvilágítás jelenti, amely a sebesség, kormányszög, sőt egyes esetekben az időjárási körülményeket figyelembe véve kontrollálja a világítást kanyarodás közben.

A fényszóró-beállítás kanyarkövető lámpák esetében nem lehetséges még profi körülmények között sem. Sokszor a szakemberek számára is csak szerelés közben derül ki az állító csavar hiánya.

Miért fontos a megfelelő fényszóró-beállítás?

A megfelelő fényszóró-beállítás elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Nem csupán ahhoz szükséges, hogy az autót vezető személy tökéletesen lássa az útkörülményeket, hanem a többi sofőr zavartalan látásához is kritikusan fontos. A helytelenül beállított fényszóró elvakítja az út másik oldalán közlekedő sofőröket, amely akár balesethet is vezethet. Nem mellesleg a műszaki vizsgához követelmény a megfelelően beállított fényszóró. Így javasoljuk, hogy minden esetben bízza tapasztalt autószerelőre a fényszóró-beállítást.

Mi utalhat a helytelen, elállítódott fényszóróra?

Amennyiben a tompított fényszóró túl magas szögben áll, az olyan hatást kelthet, mintha az országúti fényszóró lenne bekapcsolva. Így a helytelenül beállított fényszóró leggyakoribb jele az, hogy a szemközti sávban közlekedő személyek hang- és fényjelzéseket adnak rendszeresen.

Másik gyakori jel a helytelen fényszóró-beállítás esetén, a parkolás közbeni elégtelen megvilágítás. Ez általában akkor jelentkezik, ha a fényszórókat túl alacsony szögben állították be.

Fontos megemlíteni a fényszóró meghibásodás jeleit is, amelyek arra utalhatnak, hogy eljött az izzócsere és fényszóró-beállítás ideje. Ilyenek lehetnek az alábbiak:

  • csökkent fényerő,
  • villogó izzók,
  • az egyik lámpa kialudt,
  • nem működik az országúti üzemmód.

Fényszóró-beállítás otthon? Inkább kerüljük!

A fényszóró-beállítás egyszerűnek tűnő de valójában komplexebb folyamat. Közel sem állítható minden fényszóró a csavar módosításával.

Az állítható fényszórókat sem érdemes otthoni körülmények között módosítani.  Így javasoljuk, bízza a műszaki feladatot profi szakemberekre, akik egészen biztosan szakszerűen állítják be.

Fényszóró-beállítás árak: milyen költségekkel számolhatunk?

Szerencsére a fényszóró-beállítás a kevésbé költséges műszaki feladatok közé tartozik. Így nem szükséges jelentős összeget fizetni az elállítódott lámpa korrekciójakor vagy a kiégett izzó cseréjét követően. A fényszóró-beállítás árak általában 10000-150000 forint között mozognak. Ez nem tartalmazza az esetleges anyagköltséget. Itt tekintheti meg aktuális árainkat.