Gumiabroncs szavatossága: mit érdemes tudni vásárlás előtt?

A gumiabroncs szavatossága kapcsán sok téves elképzelés és mítosz kering az autós körökben. Meddig és milyen feltételek mellett érvényes a szavatosság a gumikra? Hány évig használható egy gumiabroncs? Valóban fontos vásárlás előtt ellenőrizni a DOT-számot? Cikkünkben megválaszoljuk a témában felmerülő összes kérdést!

Mi pontosan a gumiabroncs szavatossága?

A szavatosság során az eladó felelősséget vállal, hogy az értékesített termék megfelelő állapotú és nem rendelkezik rejtett hibával. Az Európai Unióban minden tartós fogyasztási cikkre legalább két év szavatosság érvényes. Ez olvasható a hivatalos tájékoztatóban:

“A fogyasztókat az Európai Unióban vett termékek tekintetében legalább kétéves szavatossági idő illeti meg, méghozzá díjmentesen, akár az interneten, akár üzletben, akár postai megrendeléssel vásárolnak. (…) Ha az Ön által az Európai Unióban vásárolt termékek valamelyike hibás, nem úgy néz ki vagy nem úgy működik, ahogy azt megvételre kínálták, a kereskedőnek kötelessége azt ingyen megjavíttatni, kicserélni vagy a termék vételárának egy részét vagy egészét Önnek visszafizetni.”

Tehát a gumiabroncs szavatossága egy garancia az eladó részéről arra, hogy a megvásárolt termék az előírásoknak megfelelő állapotú és működésű. Magyarországon a törvényi előírások szerint minimum két év a szavatosság ideje, tehát ez időben érvényesíthető a szavatossági igény, amennyiben a gyártói előírásoknak megfelelően használt gumi mégis meghibásodott. Számos gyártó pozitívan tér el a kétéves időszaktól és extra garanciát vállal a gumikra. 

Gyakori, hogy eltérő értelemben a gumiabroncs szavatossága alatt a gumi élettartamára utalnak. Tehát arra az időszakra, amíg eláll a használaton kívüli abroncs vagy amíg használható egy gumi. Lássuk, hogy az alternatív értelmezés kapcsán milyen kérdések szoktak felmerülni.

Hány éves gumit szabad használni?

Gyakran felmerülő kérdés autósok körében: hány éves gumit szabad használni? A válaszadáshoz két esetet érdemes megkülönböztetni:

  • Használaton kívüli gumik: A Magyar Gumiabroncs Szövetség szakemberei szerint szakszerű tárolás mellett a gyártást követő 5 évben nem csökken az abroncsok teljesítménye és akár további 5 évig használhatóak. Fontos megjegyezni, hogy a gyakori tévhittel szemben, az új gumi nem feltétlen jobb. Mivel az abroncsok tartós fogyasztási cikkek, így képesek hosszú időn keresztül megőrizni minőségüket.
  • Használt abroncsok: A használatban lévő abroncsok maximális “szavatossága” vagyis élettartama 8-10 év. Jelentős hatást gyakorol a használati időre a gumi minősége, profilmélysége, a futott távolság és számos egyéb tényező.

DOT-szám: így tudható meg az “autógumi évjárat”

A DOT-szám egy olyan gumi jelölés, amely az abroncs gyártási idejét mutatja. Érdekesség, hogy a hiedelemmel ellentétben nem az angol “date of tire”, hanem a “Department of Transportation”, vagyis Közlekedési Minisztériumra utal a rövidítés.

Az autógumi évjárat, vagyis a gyártás ideje a következő módon határozható meg a DOT szám alapján:

  1. Keresse meg a 4 számjegyből áll jelölést a gumi oldalfalán!
  2. Az első két számjegy jelöli a gyártási hetet. Például “01” esetén tudhatjuk, hogy az éve első hetében készült a gumi.
  3. Míg a második két számjegy jelöli az évet, így a “23”-as jelölés alapján megállapítható, hogy a gumi 2023-ban készült.

Megjegyzés: Csak a 2010 után készült abroncsok esetén áll 4 számjegyből a DOT-szám. Értelemszerűen az ennél régebbi abroncsok használatát nem javasoljuk!

 Autógumi évjárat ellenőrzése

Gyakori kérdések és válaszok

Mikor nem érvényes a gumiabroncs szavatossága?

A gumiabroncs szavatossága csak akkor érvényesíthető, ha a gyártói előírásoknak megfelelően használja az abroncsokat. Tehát például az optimálistól eltérő guminyomás okozta károk esetén a szavatossági jog nem érvényesíthető.

Hány évig használható egy gumiabroncs?

A Magyar Gumiabroncs Szövetség szerint a gumi maximális élettartama 10 év. Azt, hogy hány évig használható egy gumiabroncs, számos szempont befolyásolja, például a megtett távolság, termékminőség, tárolás és használati szokások.

Miért nem olyan fontos a gumi évjárat, mint sokan gondolják?

Sokan tévesen azt feltételezik, hogy kizárólag olyan gumit érdemes megvásárolni, amely az adott évben készült. Ez azonban tévedés, hiszen a Magyar Gumiabroncs Szövetség álláspontja szerint akár az 5 éve gyártott abroncs is újnak tekinthető!

Hogyan számolható ki a gumiabroncs évjárat?

A gumiabroncs évjárat a DOT-szám alapján állapítható meg. Az utolsó két számjegy jelöli a gyártási évet.

Hány évente kell gumit cserélni?

A gumiabroncs “szavatossága” vagy élettartama maximum 10 év lehet. Azonban általában ennél sokkal gyakrabban jön el az új gumi szett ideje. A legtöbb gumi esetén 40-50 ezer kilométerenként érdemes cserélni. Ez normál felhasználás mellett 4-5 szezont jelent.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át az országban bárhol, 200 szerviz pontunk vagy szerviz Partnerünk bármelyikénél.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!