A kerékösszetartás beállítás folyamata és ára

A kerékösszetartás alatt az autó hosszanti szimmetriatengelye és az abroncsok középsíkja által zárt szögeltérést értjük. Kiemelten fontos, hogy a rendszeres és szakszerű futómű beállítás során a gyártó által előírt szögértéket állítsák be. Ellenkező esetben a gumik abnormális kopása és egyéb műszaki probléma jelentkezhet. Tudjon meg többet a témában!

Mi pontosan a futómű és milyen feladatokat lát el?

A futómű vagy más néven felfüggesztés egy kritikus fontosságú alkatrész, amely kapcsolatot teremt az útfelület és az autó felépítmény között. Ahhoz, hogy biztonságosan és kényelmesen közlekedhessünk, elengedhetetlen a hibátlan állapotú és megfelelően beállított felfüggesztés.

Futómű beállítás során az alábbi paramétereket ellenőrzik és szükség esetén a gyártói előírásoknak megfelelően módosítják:

  • Csapdőlés
  • Csapterpesztés
  • Kerekek utánfutása
  • Kerékdőlés
  • Kerékösszetartás
  • Kormánylegördülési sugár

Mi az a kerékösszetartás?

Kőfalusi Pál „Futómű rendszerek mechatronikája” című tankönyve, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnök tanulói használnak, az alábbi módon definiálja a kerékösszetartás fogalmát.

Kerékösszetartás jelentése: “A kerekenkénti összetartás felülnézetben a gépkocsi hosszanti szimmetriatengelye és a kerék középsíkja által bezárt szögként értelmezhető. Pozitívnak tekintjük, amikor a keréktárcsák pereme elöl egymáshoz közelebb van, mint hátul. Az első kerék hajtású gépkocsiknál általában az első kerekek egymástól széttartanak. (…) Az egymással párhuzamosan beállított kerekek szitálnának és radíroznának, ezzel pedig nehezítenék a kormányzást, valamint a kerekeket egymással összekötő rudazat elemeit mechanikailag folyamatosan és periodikusan terhelnék. Ezeknek a hatásoknak az ellensúlyozására a gyártó által megadott összetartást kell beállítani. Ezzel megnő a visszatérítő nyomaték és a menetstabilitás. A túl nagy összetartás viszont fokozott gumikopást és nagyobb gördülési ellenállást eredményez.”

Összegezve a tankönyvi definíciót, a kerékösszetartás az a szögeltérés, amelyet az abroncsok középsíkja és az autó hosszanti szimmetriatengelye zár. Tehát, amennyiben az alábbi ábrán:

  • az A érték kisebb, mint B, összetartásról beszélhetünk,
  • míg, ha A érték nagyobb, mint B, akkor széttartásról.
Kerékösszetartás ábra (forrás: bme.hu)

Miért fontos a professzionális kerékösszetartás beállítás?

A kerékösszetartás beállítást, ahogy a futómű egyéb szerelési feladatait is, kizárólag autószervizben lehet elvégezni, otthoni körülmények között nem biztonságos.

A szakszerű kerékösszetartás beállítás legfontosabb előnyei a következők:

  • Csökkenti az abroncsok idelőtti, abnormális kopását. Ezzel pedig jelentősen fokozható a gumi élettartam.
  • A csökkentett amortizáció egyszere óvja meg pénztárcáját és a környezetet. 
  • A gyártói előírásoknak megfelelően beállított kerékösszetartás fokozza a vezetési élményt, javítja a kormányozhatóságot és úttartást.
  • Növelheti a közlekedésbiztonságot és csökkentheti a balesetek kockázatát.
  • Végül pedig fokozza az autóban utazók komfortszintjét.

Gyakori kérdések és válaszok

Mi a kerékösszetartás jele?

A kerékösszetartás jele a görög kis delta betű: δ. Mérnöki tankönyvekben gyakran ezzel jelölik az értéket.

Hol található meg a megfelelő kerékösszetartás értékek?

A kerékösszetartás értékek az autó szervizkönyvében szerepelnek.

Melyek a kerékösszetartás hibái?

Amennyiben a kerékösszetartás eltér a gyártói előírásoktól fokozott gumi amortizációra számíthatunk. A kerékösszetartás hibájára utaló jelek lehetnek a következők:

  • a kormány jobbra vagy balra húz vezetés közben,
  • magasabb sebességnél jelentősen romlik az úttartás és a kormányozhatóság,
  • kanyarban jelentkező alulkormányozottság,
  • a futófelület külső része fokozottan kopott,
  • fűrészfogas kopás.

Amennyiben a fenti jelek bármelyikét tapasztalja, forduljon autószerelőhöz mihamarabb, így elkerülhető számos további műszaki hiba.

Mennyi a kerékösszetartás beállítás ára?

A kerékösszetartás beállítás ára autótípusonként és szervizenként eltérhet. 

Elvégezhető a kerékösszetartás beállítás otthon?

Nem, a kerékösszetartás beállítás otthon nem elvégezhető feladat. A biztonságos és szakszerű futómű-beállítás kizárólag a megfelelő szakismeret és profi szerviz körülmények között végezhető el.

Mi az a kerékszéttartás?

A kerékszéttartás a kerékösszetartás inverze, vagyis a kerekek hátsó végei vannak egymáshoz közelebb. A helytelen beállítás következtében a futófelület belső része fokozottan amortizálódni kezd. Idővel megjelenhetnek a jellegzetes fűrészfogas kopás nyomai és csökkenhet a kormányozhatóság, amely fokozottan jelentkezik kanyarodás közben.

Milyen gyakran van szükség futómű beállításra?

A futómű beállítás gyakoriságát számos szempont befolyásolhatja. Ilyen faktor lehet a vezetési stílus, az autó típusa, az átlagos menettávolság vagy az út körülmények. Általánosan kijelenthető, hogy évente érdemes profi futómű beállításra vinni autóját.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át több, mint 100 ponton országos szervizhálózatunkban.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!