Mit tegyek, ha a guminyomás visszajelző lámpa világít?

Amikor a guminyomás visszajelző lámpa világít, akkor a TPMS rendszer az optimálistól eltérő abroncsnyomást érzékel. Vajon mit érdemes a műszerfalon felvillanó jelzés észlelését követően csinálni? Szükséges azonnal félrehúzódni és megállni vagy biztonságosan elmehetünk a legközelebbi benzinkútig? Cikkükben ismertetjük, hogy mit jelent pontosan a jelzőfény megjelenése és bemutatjtuk, hogyan lehet biztonságosan kezelni a hibát! 

Mi pontosan a guminyomás visszajelző lámpa?

2014. november elsejétől az Európai Unióban forgalomba kerülő összes autó rendelkezik TPMS rendszerrel (tire pressure monitoring system), amely szenzorok segítségével folyamatosan ellenőrzi az abroncsnyomást.

A guminyomás visszajelző lámpa a műszerfalon található, általában sárga színű kerék formájú piktogram, amely közepén felkiáltójel található. Olyan esetekben jelenik meg, amikor a TPMS rendszer szenzorai abnormálisan alacsony nyomást érzékelnek.

Míg a dedikált szenzorral rendelkező direkt TPMS rendszer képes érzékelni az akár 0,1 baros nyomás differenciát, addig az autó ABS érzékelőit használó indirekt TPMS rendszer általában csak 20%-os nyomáskülönbség esetén ad jelzést.

Guminyomás visszajelző lámpa jelzés (forrás: goodyear.eu)

Tegye ezt, ha a guminyomás visszajelző lámpa világít!

A guminyomás visszajelző lámpa világít? Semmi ok aggodalomra, mutatjuk mit érdemes tenni ilyen helyzetben:

  1. Ne essen pánikba, ha vezetés közben villan fel a guminyomás visszajelző lámpa! Amennyiben a kormányzás nem utal durrdefektre, nem szükséges azonnal megállni az autóval!
  2. Csökkentse a menetsebességét fokozatosan és vezessen el a legközelebbi benzinkútra vagy szervizállomásra!
  3. Ellenőrizze a guminyomást és vizsgálja meg az abroncsok állapotát!
  4. Szükség esetén fújjon levegőt a gumikba a gyártó által előírt nyomás eléréséhez!
  5. Amennyiben gyújtás valamint egyes típusok esetében a menüben való lenullázás után sem alszik el a jelzés vagy rövid időn belül visszatér a hiba, forduljon autószervizhez!

Milyen esetekben kaphatunk téves TPMS lámpa jelzést?

A kontroll fény felvillanása mögött több téves ok is állhat, a leggyakoribbak a következők:

  • Autópályán történő, nagy sebességű közlekedés során fokozott súrlódás éri a futófelületeket. Ennek következtében felmelegszik a gumi és kis mértékben változhat a térfogata, mely a nyomás csökkenéséhez vezet. Ilyenkor a guminyomás visszajelző lámpa felvillan.
  • A hideg idő hatására szintén változhat a guminyomás, így ne lepődjön meg, ha egy téli reggelen felvillan a TPMS lámpa.
  • A nyomáscsökkenés mellett akár szenzor hibát is jelezhet a kontroll fény, egyes esetekben ilyenkor a folyamatos világítás helyett gyors ütemben villog.

Bár a TPMS lámpa jelzése mögött állhat téves ok, minden esetben ellenőrizze a guminyomást manuálisan és szükség esetén kérje szakember segítségét az autó műszaki állapotának ellenőrzéséhez.

Miért fontos fenntartani az optimális abroncsnyomást?

Nem szabad félvállról kezelni, ha a guminyomás visszajelző lámpa világítani kezd, hiszen a megfelelő abroncsnyomás fenntartása kritikusan fontos. Következzenek az optimális guminyomás legfontosabb előnyei.

1. Üzemanyag hatékonyság

A Nemzetközi Automobil Szövetség nagy mintaszámú felmérése szerint a vizsgált európai autósok 71%-a túl alacsony vagy magas guminyomással közlekedik. A kutatók szerint az optimálistól eltérő nyomással történő közlekedés az EU-ban évi 2 milliárd liter üzemanyag-veszteséget okoz, amely 2,8 milliárd eurónyi kárt jelent. Javítása akár 5-10%-kal is növelheti az üzemanyag hatékonyságot a megfelelő guminyomás fenntartásával!

2. Környezetvédelem

Az idézett kutatás megállapítása szerint a szuboptimális abroncsnyomás évi 4,8 millió tonna extra CO2 emissziót generál az EU-ban. Az abroncsok karbantartásával és a megfelelő guminyomás fenntartásával jelentősen csökkenthető a közlekedéssel járó karbonkibocsátás.

3. Amortizáció csökkentése

A Nemzetközi Automobil Szövetség által végzett kutatás eredményei szerint évi 2 millió abroncs kopik el idő előtt az alacsony nyomás miatt. Nem kérdéses, hogy a gumi élettartam fokozható a gyártói előírásoknak megfelelő abroncsnyomás melletti üzemeltetéssel.

4. Közlekedésbiztonság

Tudta, hogy a túl alacsony vagy magas guminyomás fokozhatja a durrdefekt kockázatát? Épp ezért, ha a guminyomás visszajelző lámpa világít, mindenképpen ellenőrizze manuálisan a nyomást és vizsgálja meg a gumi állapotát. Szükség esetén pedig vigye autóját szervizbe!

5. Pénzügyi szempontok

Végül pedig fontos megemlíteni az optimális abroncsnyomás miatti pénzügyi előnyöket is: az alacsonyabb fogyasztás és hosszabb gumi élettartamnak köszönhetően jelentős megtakarítások eszközölhetők.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át több, mint 100 ponton országos szervizhálózatunkban.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!