Mit tegyek, ha párásodik az autó ablaka?

Ha párásodik az autóablak, az nem csupán zavaró, de akár veszélyes is lehet, hiszen gátolja a vezetőt a látásban. Míg télen a szélvédő belső felületén csapódik le a pára, addig nyáron inkább kívül jelenik meg a zavaró vízréteg. Cikkünkben bemutatjuk a leghatékonyabb páramentesítési megoldásokat!

Miért párásodik az autó ablaka?

A pára a levegőben található nedvesség, amely általában 40-60% között mozog. A meleg levegő nagyobb mennyiségű vizet képes megkötni, mint a hideg. Amikor a meleg levegő hideg felülettel, például átfagyott szélvédővel vagy visszapillantó tükörrel találkozik, akkor lecsapódik a pára. 

Teljesen normális, ha párásodik az autó ablaka belülről vagy kívülről. Hibátlan műszaki állapotú autóknál is előfordul és a megfelelő technikákkal hatékonyan eltüntethető. Ám a fokozott párásodás akár meghibásodásra is utalhat. A következőkben összeszedtük az abnormális párásodás leggyakoribb okait.

Párásodik az autó ablaka

Meghibásodott az autó légkondicionáló rendszere

Az autó légkondicionáló rendszerének szennyezett szűrője vagy egy meghibásodott ventilátor egyaránt okozhat abnormális mértékű párásodást. A probléma megoldásához kielégítő megoldást jelent az ózonos autóklíma tisztítás, olykor azonban töltés szükséges.

Rosszul szigetelt az autó

Az autó szigetelésében fennálló hiba miatt szintén jelentkezhet a normális mértéket meghaladó párásodás. A hiba javításához tapasztalt szakember szükséges, aki képes megkeresni és korrigálni a szigetelési hibát.

Fokozott páratartalom

Az utastérben található levegő páratartalma átmenetileg jelentősen megemelkedhet, ha sok utast vagy állatot szállítunk. Ilyenkor a légzés következtében nő a levegőben található víz mennyisége, amely lecsapódhat a hideg felületeken.

Szélvédő páramentesítési tippek

Szerencsére a szélvédőn megjelenő vízréteg könnyen eltávolítható, kialakulása pedig megelőzhető. Következzen pár gyakorlatias tipp, amelyekkel orvosolható a zavaró probléma!

Tegye ezt, ha párásodik az autóablak belülről

A fagyos téli időszakban a kinti hőmérséklet jelentősen alacsonyabb, mint az utastérben. Amikor a magas páratartalmú, nyirkosabb levegő érintkezik a fagyos szélvédővel, a víztartalom egy része kicsapódik. A szélvédőn található páraréteg megnehezíti a kilátást és zavaró vezetés közben. Mutatjuk, hogyan szabadulhat meg tőle.

Tegye ezt, ha párásodik az autóablak belülről:

  1. Kezdésként kapcsolja maximumra a fűtést! Ezzel növeli a levegő vízmegkötő képességét.
  2. Ezt követően az autóklíma bekapcsolásával kezdje keringetni a levegőt! Amikor keresztül megy a klímán a magas páratartalmú levegő, a víz egy részét megkötni a rendszer.
  3. Kapcsolja ki a levegő keringetést és húzza le az ablakot pár percre! A külső száraz levegő kicserélni a belső meleg levegőt.

Extra tipp: A jégtelenítő funkció segítségével másodpercek alatt elpárologtatható a szélvédőn lévő pára. Ezzel a módszerrel még gyorsabban elérhető a páraréteg eltávolítása, amely különösen fontos, ha vezetés közben alakul ki a zavaró vízréteg. Továbbá tanácsoljuk, hogy kapcsolja ki az autó belső levegő keringető rendszerét, amely az utastérben található nyirkos levegőt használja újra.

Így kezelje, ha kívülről párásodik a szélvédő

Bár ritkábban jelent problémát, a szélvédő nyáron is párásodhat. Ilyenkor a külső nyirkos levegő érintkezik a hideg szélvédő üveggel, amelyen lerakódik egy vékony vízréteg kívülre. Mutatjuk, hogy mit érdemes ilyenkor tenni.

Így kezelje, ha kívülről párásodik a szélvédő:

  1. Kapcsolja be az ablaktörlőket, amelyek eltávolítják a szélvédőn található párát!
  2. Kapcsolja ki átmenetileg a hűtési funkciót vagy növelje az autó belső hőmérsékletét!
  3. Kapcsolja ki a légkeringető funkciót, így az utastér és külső környezet közötti levegő hőmérséklete és nedvességtartalma közötti differencia csökken.
Párásodik az autó ablak belülről

Gyakori kérdések és válaszok

Párásodik a szélvédő, használhatok páramentesítő spray készítményt?

Természetesen, a páramentesítő spray segíthet abban, hogy megakadályozza a vízréteg kialakulását. Javasoljuk, hogy kombinálja a fenti lépéseket a spray használatával a legjobb eredmény érdekében.

Nagyon párásodik az autó többi része is, fognak segíteni a fenti megoldások?

Előfordulhat, hogy a szélvédő mellett a visszapillantó tükör, oldalüvegek és a hátsó szélvédő is nyirkos. A fenti megoldásokkal hatékonyan kezelhető ez a probléma is.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át több, mint 100 ponton országos szervizhálózatunkban.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!