A kemény kuplung okai és javítása

A kuplung (más néven főtengelykapcsoló) egy fontos alkatrész, amely elsődleges feladata, hogy a sebességváltó felé transzferálja a motor által képzett energiát. A kemény kuplung pedál jelenti az alkatrész egyik leggyakoribb meghibásodását. Hátterében számos különböző ok állhat. Cikkünkben bemutatjuk a leggyakoribb műszaki hibákat, megoldásukat és a felmerülő költségeket.

Az alapokról röviden: a kuplung működése

Ahhoz, hogy a későbbiekben bemutatott műszaki fogalmak a témában kevésbé jártas személyeknek is könnyen érthetőek legyenek, röviden bemutatjuk a kuplung működését. A tengelykapcsoló úgynevezett oldható kapcsolatot képez a sebességváltó és a motor között. Az alkatrész továbbítja a motor által létrehozott energiát a sebességváltó rendszernek. Ennek legfontosabb következménye a túlterheléssel szembeni védelem és a sima indulás. 

kemény kuplung

Melyek a kuplung részei?

Most, hogy röviden megismerte a kuplung működését, ideje szót ejteni a rendszer három fő komponenséről.

Kuplungszerkezet

A kuplungszerkezet kiemelten fontos szerepet játszik a sebességváltásban. Az alkatrész meghibásodása esetén lehetetlen váltani. Feladata a sebességváltó tengely irányába továbbítani a motornyomatékot.

Kuplungtárcsa

A kuplungtárcsa jelenti a kapcsot a motor és hajtáslánc között. Sebességváltáskor és meginduláskor jelentős terhelésnek van kitéve, ilyenkor fokozottan kopik. A legnagyobb kopást a meredek emelkedőkön történő közlekedés jelenti az alkatrész számára. Enélkül a “híd” nélkül képtelenek lennék sebességet váltani. 

Kinyomócsapágy

A kinyomócsapágy továbbítja a kinyomókar és tengelykapcsoló között az erőt. A hatalmas teherbírású alkatrész működhet hidraulikus rendszer vagy bowden segítségével. Minden egyes kuplung pedál nyomásnál fokozott terhelés éri.

A kemény kuplung okai

A kuplung szerkezet nagyon komplex és számos ponton meghibásodhat. A következőkben röviden összefoglaltuk a nehezen benyomható pedál mögött álló leggyakoribb okokat.

A kemény kuplung okai:

  • amortizálódott vezetőpersely,
  • beragadt kinyomócsapágy,
  • levegő a hidraulikus rendszerben,
  • meghibásodott bowden,
  • szivárgás a hidraulikus rendszerből,
  • szoruló, rosszul elvezetett bowden,
  • sérült kuplungszerkezet,
  • sérült villa.

Értelemszerűen a felsorolásban a bowdenes és hidraulikus rendszert érintő egyedi problémákat együttesen mutatjuk be, azonban ezek egymást kizáró okok.

kemény kuplung pedál

Mit tegyek, ha kemény a kuplung pedál?

Kemény kuplung pedál esetén mindenképp forduljon szakemberhez. A kuplung rendszer javítása nem lehetséges otthoni körülmények között. Nem érdemes várni a szervizeléssel, hiszen a hibás kuplunggal történő közlekedés jelentősen fokozhatja a baleset kockázatát. Súlyos esetekben menet közben lehetetlenné válhat a sebességváltás. Illetve, az egyszerűen javítható hibák idővel súlyos és költséges problémákat okozhatnak.

Gyakori kérdések és válaszok

Megjavítható a kemény kuplung otthon?

Nem, a kemény kuplung javítására kizárólag professzionális autószervizben van lehetőség. A szükséges szakismeretek és profi szerszámok hiányában veszélyes a kuplung rendszert szerelni.

Azonnal szervizbe kell vinni az autót, ha kemény a kuplung?

Igen, ha kemény a kuplung vigye autóját mielőbb szervizbe, ahol a problémát okozó műszaki hiba elhárítható. Nem biztonságos kuplung hibával közlekedni és az autóban is súlyos károk keletkezhetnek.

Mitől kemény a hidraulikus kuplung?

Bár a bowdenes kuplungok több autóban fordulnak elő, érdemes szót ejteni a hidraulikus rendszerre vonatkozó egyedi hibákról. A hidraulikus kuplung meghibásodásánál előfordulhat, hogy levegő kerül a rendszerbe vagy valahol távozik a folyadék.

Mennyi a kuplungcsere ára?

Súlyos esetekben a kemény kuplung javításához a teljes rendszer cseréje szükséges. A kuplungcsere ára két költségtételt tartalmaz: munkadíjat és alkatrész díját. A költségek összesítve elérhetik a 200 000 forintot is. 

Néha kemény a kuplung, néha megfelelően működik: van okom aggódni?

Szerelőink felé olykor az alábbi panasz érkezik: “néha kemény a kuplung, néha megfelelően működik”. A változó nehézséggel lenyomható kuplung szervizelését gyakran a kuplung folyadék cseréjével kezdik. Ha ez nem oldja meg a gondot, akkor általában a kinyomócsapágy vagy a kuplungszerkezet a vétkes. Ezt azonban kizárólag szakszerű inspekció után lehet megállapítani.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át több, mint 150 ponton országos szervizhálózatunkban.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!