Kuplungcsere A-tól Z-ig megbízható szakszervizeinkben

A kuplung, kevésbé ismert nevén főtengelykapcsoló, a sebességváltó és motor között található alkatrész. Funkciója, hogy a motor által generált energiát a sebességváltó irányában továbbítsa. Kuplungcsere általában a normál használat következtében bekövetkezett amortizáció miatt szükséges. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a javítási folyamatról és a felmerülő költségekről.

A kuplung működése, részei és feladata

Mielőtt a kuplungcsere folyamatát bemutatnánk, érdemes röviden szót ejteni az alkatrész feladatairól és részeiről. A kuplung működése során oldható kapcsolatot teremt a motor és váltó között. További feladatai, hogy továbbítsa a motor által generált energiát a sebességváltónak, lehetővé tegye a sima indulást és védjen a túlzott terheléssel szemben. Bár több fajta kuplung is elérhető, a legtöbb modern autóban az úgynevezett súrlódó tárcsás kuplungszettet használják.

A főtengelykapcsoló a következő részekből áll:

  • Kinyomócsapágy: A kinyomócsapágy a kuplungszerkezet és kinyomókar között található. Ez az alkatrész továbbítja az erőt a kinyomókar és tengelykapcsoló között.
  • Kuplungtárcsa: A kuplungtárcsa nagyon fontos szerepet lát el az autó működésében. Feladata a hajtáslánc és motor összekapcsolása. A kuplungtárcsát ért műszaki hibák esetén a sebességváltás nem lehetséges.
  • Kuplungszerkezet: A kuplungszerkezet funkciója továbbítani a motornyomatékot a sebességváltó tengelyére. Meghibásodása esetén lehetetlenné válik a megfelelő sebességváltás.

Kuplunghiba jelei: innen sejthető, hogy eljött a kuplungcsere ideje

A legtöbb árulkodó jel hamar felismerhető, hiszen a kuplungot a vezetés közben rendszeresen használjuk. A következőkben összegyűjtöttük a legfontosabb kuplunghibára utaló jeleket.

Kuplunghiba jelei:

  • A gépjármű kizárólag majdnem teljesen felengedett kuplunggal indul el.
  • A kuplung lenyomásához a szokásosnál jelentősen nagyobb erőkifejtés szükséges.
  • Sebességváltásnál az autó feltűnően nehezen veszi a fokozatot.
  • Egyes kuplunghiba esetén a sebességváltás lehetetlenné válik.
  • Sebességváltás közben szokatlan, recsegő hang és kattanás hallható.
  • A kuplungházból kopogó és kattogó hang hallható. Ez könnyen összetéveszthető az abnormális motorzajjal.
  • A kuplungpedál lenyomásakor szokatlan hangok jelentkeznek.
  • Meredek emelkedőn nehezen tud az autó felhajtani, magasabb fordulatszám ellenére sem tud könnyebben haladni az autó.
  • Az elindulásnál kellemetlen, égett szag keletkezik.
  • Igazán súlyos kuplunghiba esetén az autó nem indul el, így teljesen üzemképtelenné válik.
Kuplung csere árak

Kuplungcsere árak

A kuplungcsere költségénél két tétellel számolhatunk: a munkadíjjal és az kuplungszett árával. Míg az előbbi általában 50 000-100 000 forint közötti összeg, az utóbbi megállapításához szükséges ismerni az autó típusát. A kuplung készletek ára meghaladhatja a 100 000 forintot is.

Kuplungcsere árak az AKH szervizekben:

  • I. kategória: 54 000 forint / db
  • II. kategória: 61 000 forint / db
  • III. kategória: 66 000 forint / db
  • Kuplung bowden csere: 14 900 forint / óra

Gyakori kérdések és válaszok

Mi az a kuplungszett?

A kuplungszett olyan készlet, amely a meghibásodott főtengelykapcsolók cseréjéhez szükséges összes alkatrészt tartalmazza.

Nehezen tudom benyomni a kuplungot, mi okozhatja ezt?

Amennyiben a kuplung benyomása fokozott erőkifejtést igényel, valószínűleg a kuplung bowden hibásodott meg.

Mi az a kuplungtárcsa?

A kuplungtárcsa lendkerék és kuplungszerkezet között található alkatrész. Funkciója, hogy biztosítsa a hajtáslánc és motor közötti kapcsolatot. Külső felületén kopóréteg található, amely az indulás és sebességváltás során jelentkező fordulatszám differenciát egyenlíti ki. 

Fontos megemlíteni, hogy menet közben nem kopik a kuplungtárcsa, hiszen ilyenkor az alkatrészek összeszorított állapotban vannak, tehát együtt forognak. Össze- és szétkapcsoláskor, ami sebességváltáskor és induláskor következik be, történik csak súrlódás. Akkor éri a kuplungtárcsát a legnagyobb terhelés, amikor meredek úton indítjuk el az autót. Továbbá, a nem megfelelő vezetési stílus fokozhatja a kuplung kopási idejét.

Mi a kuplung központosító?

A kuplung központosító olyan készlet, amelyet autószerelő szakemberek használnak a kuplung szervizelésére. A központosító segítségével a kuplungtárcsa megfelelően helyezhető vissza az autóba. Az eszköz segít a tengelyrögzítés megakadályozásában.

Melyek a levegős kuplung jelei?

A levegős kuplung jelei jellegzetesek. Árulkodó lehet, ha a kuplungpedál puhának érződik, lenyomása a szokásosnál sokkal könnyebb. Szerencsére a rendszerből könnyedén eltávolítható a levegő a megfelelő eszközök és szakmai ismeret birtokában. Bízza az AKH szervizben dolgozó szakembereinkre!

Mi az a kuplung légtelenítő?

A fék és hidraulikus kuplung légtelenítő készlet olyan speciális szerszám, amely segítségével a szakemberek képesek a hermetikusan zárt rendszerből eltávolítani a levegőt.

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!