Milyen felnire milyen gumi használható?

Milyen felnire milyen gumi használható? Hogyan választható ki a megfelelő gumiméret? Eltérhetünk a gyári instrukcióktól a gumiméret választásakor? Cikkünkben a témában felmerülő leggyakoribb kérdéseket válaszoljuk meg! Tudjon meg mindent a gumi- és felniméret kapcsolatáról!

Milyen felnire milyen gumi kell?

Gumiabroncs vásárláskor sokakban felmerül a kérdés: milyen felnire milyen gumi kell? Vásárláskor kritikusan fontos a méret megfelelőségre ügyelni, hiszen a felni- és gumiméret befolyásolja a közlekedés biztonságát és a vezetés kényelmét. A legfontosabb szabály, hogy a felni és gumiabroncs átmérője nem térhet el egymástól. Olykor a gyártói instrukcióktól eltérő méretű felnire felszerelhető a gumi. Ez korántsem biztonságos! Minden esetben kövesse a gyártói előírásokat a biztonságos vezetés érdekében.

Aranyszabály: A keréktárcsa és gumi átmérője nem térhet el egymástól. Mindkét érték szerepel a gumi és felni jelölések között. Ezt kötelező ellenőrizni vásárlás előtt.

Bizonytalan abban, hogyan tudja megtalálni a megfelelő méretű gumit és felnit? Kövesse az alábbi tippeket:

  1. Keresse meg a gépjármű műszaki adatait tartalmazó autó használati utasítást! A nyomtatott és gyakran digitálisan is elérhető dokumentum tartalmazza a felni és a gumi méretre vonatkozó előírásokat.
  2. Nem találta a dokumentumot? Semmi gond! Használja a weboldalunkon elérhető autótípus szerinti autógumi kereső modult! Az intuitív módon használható eszköz segítségével a gépjármű gyártója, típusa, gyártási éve és kivitele szerint kereshet abroncsot!
  3. Nem járt sikerrel? Szaktanácsért forduljon bizalommal szervizeink egyikéhez!

Gumiméret jelentése

A gumiméret jelentése az abroncs fizikai kiterjedése, vagyis a futófelület szélessége, profilarány és a keréktárcsa-átmérő. Ezek az adatok honnan ismerhetőek meg? A válasz egyszerű: az abroncs jelölésekből.

A gumik oldalfalát megtekintve hosszú számokból és betűkből álló kódsor látható. Az elsőre nehezen értelmezhető jelölés, gyakorlással másodpercek alatt valódi információ bánya lehet. A gumiabroncs jelölések értelmezésével másodpercek alatt megállapítható a gumi mérete. Ehhez nyújtunk némi segítséget a lenti példákkal.

Gumiabroncs méret jelölés

Példa: 225/45 R 17 94V

A gumiabroncs méret jelölés a félkövérrel kiemelt első tag. Ez a szám a futófelület milliméterben megadott mérete. Tehát a példában szereplő abroncs futófelülete 22,5 centiméter széles. 

Profilarány

Példa: 225/45 R 17 94V

A következő tag a profilarány, vagyis a százalékos érték, amely a gumiabroncs oldalfalának magasságát jelöli milliméterben a futófelület relációjában. A példában szereplő 45-ös érték alapján: 45% * 225 = 101,25. Következésképpen a gumiabroncs oldalfal magassága 101,25 milliméter.

Abroncs szerkezet

Példa: 225/45 R 17 94V

A sorozat következő eleme az abroncs szerkezetet jelöli. Modern gumik esetén általában R (radiál) betű látható az oldalfalon. A radiál abroncs típus nevét onnan kapta, hogy a szerkezetet erősítő szövetrétegek sugár irányba helyezkednek el a forgástengely relációjában. Régebbi abroncsoknál látható a D (diagonál). Ezen gumiknál szerkezetet erősítő szövetrétegek sugár irányba helyezkednek el a forgástengelyhez képest.

Keréktárcsa-átmérő

Példa: 225/45 R 17 94V

A következő fontos gumiméret jelölés a keréktárcsa-átmérő. A numerikus, colban kifejezett jelzés azt mutatja, hogy mekkora átmérőjű felnire illeszkedik a gumiabroncs. Az adat értelmezéséhez fontos tudni, hogy 1 col = 2,54 centiméter. A fenti példában 17 * 2,54 = 43,18 centiméter a keréktárcsa-átmérő. Tehát a gumi jelölés alapján megállapítható, hogy a 43,18 centiméter átmérőjű felnire illeszkedik az abroncs.

Súly- és sebességindex

Példa: 225/45 R 17 94V

Végül pedig a súly- és sebességindex található a sor végén. Míg az előbbi a maximális megengedett sebességet mutatja meg, addig az utóbbi az abroncsonkénti legnagyobb terhelhetőséget. Hogy mit jelent a példában szereplő érték?

  • A 90-es szám az jelenti, hogy egy gumiabroncs maximálisan 670 kilogrammnyi terhelést bír.
  • A V jelölés pedig az takarja, hogy a gumi maximális sebessége 240 kilométer/óra.

Felniméret

A fent bemutatott gumiabroncs jelölésekhez hasonlóan, a keréktárcsán is szerepel egy informatív kódsor. A felni méretek könnyedén azonosíthatóak a jelölés értelmezésével. Mutatjuk, melyek a legfontosabb tudnivalók!

Osztókör

Példa: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

Az osztókör (PCD) alapján két dolog állapítható meg a példában szereplő felniről:

  • a csavarok száma 5,
  • a csavarfuratok közepét szegő kör átmérője 100 milliméter.

Középsík eltolás

Példa: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

A soron következő elem a középsík eltolás, más néven besajtolási mélység vagy ET-szám. A felni középvonala és a kerékagy felfekvési síkja közötti távolságot mutatja milliméterben kifejezve. Megkülönböztetünk negatív, nullás és pozitív ET-számot. A példa esetében kijelenthető, hogy a gépjármű külsejéhez áll közelebb a felfekvő felület a felni középvonalához viszonyítva.

Lemezfelni profil

Példa: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

A kódsor következő eleme a lemezprofil (pántprofil). A jelölés alapján megismerhető kerékabroncs peremének kialakítása. A fontosabb jelölések:

  • CH (combination hum): Kombinált púppal erősített felni szerkezet.
  • EH2 (extended hump): Megerősített púpokkal felszerelt  felni szerkezet.
  • EH2+: Extrán megerősített púpokkal felszerelt  felni szerkezet.
  • FH (flat hump): Lapos púppal erősített felni szerkezet.
  • FH2 (double flat hump): Dupla lapos púppal erősített felni szerkezet.
  • H (hump): Egy púppal erősített felni szerkezet.
  • H2 (double hump): Dupla púppal erősített felni szerkezet.

Tehát a példában szereplő H2 lemezprofil kódból tudható, hogy a pántprofil dupla púppal erősített.

Felni átmérő

Példa: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

A félkövérrel kiemelt szám a colban megadott felni átmérő. Minden esetben azonos kell, hogy legyen a keréktárcsa és a gumiabroncs átmérője. A fenti példához hasonlóan az érték elszámolható centiméterben, az alábbi módon: 15 * 2,54 = 38,1. Tehát, a példában szereplő felni átmérője 38,1 centiméter.

Pántszarv magasság (kerékpánt-perem magasság)

Példa: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

A pántszarv magasság (kerékpánt-perem magasság) kiemelten fontos jelzés. Nem a gyártói instrukcióknak megfelelő jelzésű felnit választott? Ezzel jelentős kár tehet autójában. Ragaszkodjon a gyártói előírásokhoz minden esetben.

Pántszarv magasság típusok:

  • A: Kerékpárokon, motorokon, targoncákon és tehergépkocsikon használt.
  • B: Személygépkocsikon használt.
  • D: Kerékpárokon, motorokon, targoncákon és tehergépkocsikon használt.
  • E: Nehéz és középnehéz tehergépkocsikon használt.
  • F, G és H: Nehéz gépkocsikon használt.
  • J: Személygépkocsikon használt. A legnépszerűbb pántszarv jelölés.
  • JJ: Terepjárókon használt.
  • P, K: Veterán gépkocsikon használt.
  • S, T, V és W: Haszongépjárműveken használt.

Felni szélesség

Példa: 5 ½ J x 15 H2 ET37, 5×100

A kódsor elején található érték a felni szélességet jelöli colban. A keréktárcsa szélesség centiméterben 5 ½ * 2,54 = 13.97.

Gumi és felni mérettáblázat

Bár a keréktárcsa és gumi átmérője nem térhet el egymástól, a szélességük igen. A gumi és felni mérettáblázat első oszlopában a keréktárcsa szélesség colban, míg második oszlopában a gumiabroncs szélesség milliméterben szerepel.

Keréktárcsa szélesség (col)Min. – max. gumiabroncs szélesség (miliméter)
5155-185
5,5165-195
6175-205
6,5185-215
7195-225
7,5205-235
8215-245
8,5225-255
9235-265
9,5245-275
10255-285
10,5265-295
11275-305
11.5285-315
12295-325
12,5305-335
milyen felnire milyen gumi

Milyen felnire milyen gumi használható? Ezeket az egyéb szempontokat vegye figyelembe!

Cikkünk megválaszolta a sokakban felmerülő kérdést: milyen felnire milyen gumi használható? Felni vásárláskor a méretmegfelelőségen kívül egyéb szempontok is felmerülhetnek. A választáskor mérlegelendő legfontosabb aspektusokat foglaltuk össze:

  • Egyedi igények: Szükségesnek gondolja az alufelnit, vagy elegendőnek gondolja a lemezfelnit? Sportosan vezet és fontos, hogy a finom küllők fokozzák a fékek lehűlését? Vásárláskor mérlegelje egyedi igényeit!
  • Ár: Több tucat keréktárcsa gyártói közül válogathat weboldalunkon. A termékek áraiban jelentős szórás mutatkozik. Válassza az igényeinek megfelelő ár-érték arányú felnit!
  • Megbízhatóság: A közlekedés komfortját és biztonságát jelentősen befolyásolja a keréktárcsa minősége. Sok éves szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársaink a termékbeszerzéskor extra figyelmet fordítanak a minőségre. Webáruházunkban kizárólag megbízható felnik találhatóak.
  • Vásárlói visszajelzések: A szakmai cikkek és tesztek mellett érdemes lehet autós fórumokat, termék oldalakat és egyéb forrásokat is megismerni vásárlás előtt.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!Hírlevél feliratkozás