Hány éves gumit szabad használni?

Hány éves gumit szabad használni? Mikor jön el az abroncs csere ideje? Hogyan növelhető az abroncs élettartama? Mi az a gumi profilmélység és hogyan mérhető? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ!

Gumi élettartam: mi befolyásolja az abroncsok termék-élettartamát?

Gumi élettartam alatt azt az időszakot értjük, ameddig egy abroncsot biztonságosan használhatunk közlekedésre. Az abroncs élettartamát számos gyártási, használati és egyéb faktor befolyásolhatja. Az alábbiakban a használhatóság idejét leginkább befolyásoló tényezőket mutatjuk be.

1. Abroncsok minősége

Az abroncsok élettartamát jelentősen befolyásolja a termékek minősége. A felső kategóriás abroncsok esetén:

  • a gyártó cégek jelentős költséget fordítanak a kutatás és fejlesztésre a folyamatos innováció érdekében,
  • az elérhető legjobb anyaghasználatra törekednek és
  • modern gyártási technológiát alkalmaznak.

A magasabb ár ellenében jobb tapadású, kisebb menetzajjal rendelkező, jobb teljesítményű és kisebb mértékben amortizálódó abroncsokat vásárolhatunk.

2. Vezetési stílus

Gyakorta vezet sportos stílusban? A hirtelen fékezés, gyors manőverek és magas átlagsebesség fokozott terhelésnek teszi ki a kerekeket. Ennek következtében fokozódhat a futófelület kopása és rövidülhet a gumi élettartam. A kevésbé sportos vezetési stílus és városi közlekedés kedvezően hathat a termék-élettartamra.

3. Átlagos menettáv

Az átlagos menettáv, tehát az egy adott időegység alatt megtett átlagos távolság, jelentősen befolyásolhatja a gumi élettartamát. Hogy mit jelent ez pontosan? Azok az autósok, akik sokat közlekednek, kevesebb ideig tudják használni gumi szettjüket, mint a keveset közlekedő autós társak. Ennek oka a közlekedés során jelentkező mechanikai terhelés (súrlódás) az útfelület és az abroncs futófelülete között.

4. Gumitárolás menete

Szeretné megóvni gumi szettjét a korai öregedéstől? A szakszerű tárolással elkerülhetőek az alábbiak:

  • gumiabroncsok deformálódása,
  • gumi szerkezeti sérülése,
  • fokozott amortizáció.

Amennyiben a gumiabroncs tárolása nem megoldható otthonában, javasoljuk, vegye igénybe gumihotel szolgáltatásunkat. A gumihotel kényelmi, illetve a több autóval rendelkezők számára nélkülözhetetlen szolgáltatás. Az abroncs cserét követően szakembereink megtisztítják a leszerelt gumikat, megvizsgálják állapotukat és felkészítik őket a hosszú távú tárolására. Gumihotel szolgáltatásunk modern logisztikai rendszere gondoskodik arról, hogy szezonális gumicsere alkalmával Budapest bármely szerviz pontján visszaszerelhessük az abroncsokat.

Hány éves gumit szabad használni?

Sokakban merül fel a kérdés: hány éves gumit szabad használni? A legtöbb gumiszakértő egyetért abban, hogy a kérdésre nehéz egzakt választ andi. Hiszen nem csupán az abroncsok adottságai térhetnek el, de az egyéni felhasználás is jelentős befolyást gyakorolhat a gumi élettartama. Hüvelykujj szabály a kérdés megválaszolásához: optimális felhasználási körülmények mellett egy szezonális gumi szett 5-6 évig használható. Ennél idősebb gumik használata nem javasolt. Mi a helyzet a használaton kívüli abroncsokkal? 6-8 évig tárolt gumiabroncsokat nem javasolt visszaszerelni, akkor sem, ha külsérelmi nyom nem található rajtuk.

Biztos jelek, hogy eljött a gumicsere ideje

Bár a “hány éves gumit szabad használni?” kérdés megválaszolása fontos, a gumi élettartama mellett egyéb jelek is utalhatnak az abroncs csere szükségességére. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be!

1. Durrdefekt és egyéb jelentős szerkezeti sérülés

Míg kisebb futófelületi sérülések javíthatóak, az oldalfal szerkezeti sérülései és a durrdefekt egyértelműen szükségessé teszi a gumicserét. Oldalunkon számos abroncs közül találhatja meg az igényeinek megfelelő új terméket! Ehhez használja online kereső modult, ahol márkára, méretre és egyéb termék attribútumokra szűrhet!

2. Túl alacsony gumi profilmélység 

A megfelelő gumi profilmélység nem csupán a törvényi előírások, de a vezetés biztonsága miatt is kiemelten fontos. Magyarországon a gumi profilmélység jogszabály által meghatározott minimum értékkel bír. A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet az alábbi módon szabályozza a gumi profilmélységet:

“(4) Az (1) bekezdésben említett járműveken csak olyan gumiabroncsot szabad használni, amelyen a futófelület mintázatának magassága a teljes felületen eléri:

a) az M1, N1, O1 és O2 kategóriájú járműveken a gumiabroncs átmérőjétől függetlenül az 1,6 mm-t; továbbá

b) az egyéb járműveken

ba) a 0,75 métert meg nem haladó átmérőjű gumiabroncsok esetében az 1,6 mm-t,

bb) a 0,75 méternél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében a 3 mm-t.”

A törvényi előírásnál szigorúbb javaslattal él a legtöbb szakértő. A nagyobb tapadás, biztonságos vezetés és jobb teljesítmény érdekében célszerű legalább 4 mm gumi profilmélységű abroncsokat választani. A túl alacsony gumi profilmélység egyértelmű jel arra, hogy ideje búcsút mondani a régi abroncsoktól.

hány éves gumit szabad használni

Gyakori kérdések és válaszok

Mennyi a 4 évszakos gumi élettartama?

A 4 évszakos gumi élettartama némileg rövidebb, mint a szezonális gumi szetteké. Ennek oka egyszerű: a fokozott használat miatt a futófelület rövidebb idő alatt kopik el. Tapasztalatunk alapján a 4 évszakos gumi élettartama, normál használat mellett 3-4 év.

Mennyi a nyári- és téli gumi élettartama?

A nyári- és téli gumi élettartama minimálisan tér el egymástól. A legfontosabb különbséget az anyag használat okozza. A téli abroncsok puhább anyaga fokozza a havas és jeges útfelületeken a tapadást, azonban kevésbé ellenálló a súrlódással szemben. Tapasztalatunk alapján:

  • A nyári gumi élettartama átlagosan 5-6 év,
  • míg a téli gumi élettartama 4-5 év.

Hány éves téli gumit szabad használni? / Hány éves nyári gumit szabad használni?

Szakembereink számára sok visszatérő kérdés érkezik a gumiabroncsok élettartama kapcsán. A két leggyakoribb:

  • Hány éves téli gumit szabad használni?
  • Hány éves nyári gumit szabad használni?

Ahogy fentebb bemutattuk, a válasz nem egyértelmű. A gumi tulajdonságai és a felhasználási mód is erőteljesen befolyásolja a használhatóság idejét. A gyártói előírásoknak megfelelő használat mellett átlagosan 5-6 évig használhatóak a gumik.

Gumicserén gondolkodik? Segítünk!

Tekintse meg autógumi kínálatunkat! Weboldalunkon a gumikereső segítségével nagyon részletes keresést végezhet, így biztosan megtalálja a legmegfelelőbb abroncsot!

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!Hírlevél feliratkozás