Nem érdemes félni a négyévszakos gumiktól

Sokan még mindig ellenzik, de egyre több hazai autós vásárol autójára négyévszakos gumikészletet. A korábbi gyenge teljesítmények ideje már elmúlt és talán ez az a szegmens az autógumi-gyártáson belül, ami a leginkább fejlődik és ezt a tesztek is tökéletesen bizonyítják. A négyévszakos gumik nem lehetnek ideálisak mindenki számára, de az átlagos autósok többségének jó választásnak bizonyulhatnak. Megnéztük az előnyöket, hátrányokat, árakat, pro és kontra érveket.

Még akár néhány évvel ezelőtt is szinte szentségtörésnek számított, ha egy autós, pláne egy szakember a négyévszakos gumiabroncsok mellett érvelt. Általában azt hozták fel a télre és nyárra is jó gumikkal szemben, hogy igazán egyik időszakra sem tökéletesek, éppen az évszakoknak megfelelő gumik legrosszabb tulajdonságait egyesítik. Ez az általánosan negatív vélemény és sztereotípia az utóbbi időkben jelentősen változott. Köszönhető ez egyrészt a folyamatosan fejlődő termékeknek, gyártási technológiáknak és nem utolsósorban azoknak a teszteredményeknek, amelyek feketén-fehéren bebizonyították, hogy ha nem is egyenértékűek ezek a gumik a hagyományos téli és nyári abroncsokkal, bizonyos körülmények között igenis van létjogosultságuk.

Tény, hogy a négyévszakos gumik sosem fogják elérni a nyári gumik tapadását a kánikulában és a téliekét a hidegebb napokon, ugyanakkor a döntéskor és a vásárláskor azt sem szabad figyelmen kívül hagynia az autósoknak, hogy az utóbbi években érezhetően enyhülnek a telek és jóval kevesebb az igazán havas, jeges napok száma.

Miben más a négyévszakos gumi?

Mindenek előtt az anyagában. A négyévszakos gumik ugyanis sokkal puhább keverékből készülnek, mint a nyáriak, éppen azért, hogy a hideg időben is tapadjanak. Ez a puhább anyag ugyanakkor azt is jelenti, hogy a gumik kopófelülete hamarabb elhasználódik, hiszen ezeket a készleteket folyamatosan, cserélés nélkül használják az autósok.

Négyévszakos gumiabroncs
Fotó: Jesse Zheng innen: Pexels

A négyévszakos gumik nemcsak anyagukban, de mintázatukban is eltérnek a téli, illetve a nyári szettektől, vagyis tulajdonképpen mindkét mintázat elemeit vegyítik. A nyári gumik futófelülete telített éppen azért, hogy nyáron nagyobb tapadási felületet képezzenek az autó és az úttest között. A abroncs felületén látható bordákat, blokkokat hosszanti és keresztirányban barázdák választják el. Ezek szerepe rendkívül fontos a nyári esős időben, hiszen ezek vezetik el a kerékről az alá bekerülő vizet, ezek akadályozzák meg, hogy az autó megcsússzon a vizes úton.

A téli gumik anyaga sokkal puhább a nyáriakénál, ami szintén a jobb tapadás elérése miatt van. A gumik futófelületét borító „dudorok”, blokkok felülete nem telített, hanem kicsi lamellák találhatók rajtuk, az újabb típusokon Z alakban. A lamellák feladata kettős: egyrészt segítenek a jobb fékhatás elérésben, másrészt ezek vezetik el a sarat, havat, latyakot a blokkok között lévő – a nyáriaknál jóval mélyebb – árkok felé, amelyek aztán kivezetik a gumi alól az anyagot.

A négyévszakos gumik tulajdonképpen ötvözik a téli és nyári abroncsok jellemzőit.

Felületük inkább a téli gumikéra hasonlít, de fellelhetők rajta a nyári gumik jellegzetességei is, anyaguk és a felhasznált keverék szilikáttartalma viszont inkább a nyári gumikéhoz áll közelebb. A lamellák miatt a téli gumikhoz hasonlóan nagyobb a gördülési ellenállásuk ezeknek az abroncsoknak és gyorsabban is kopnak.

Kinek és miért lehet jó a négyévszakos gumi?

Bár egyre ismertebbek és egyre fejlettebbek is a négyévszakos gumiabroncsok, még mindig kevés hazai autós választja ezeket a termékeket. Tavalyi adatok alapján Európában még mindig csak 5-15 százalékos a piaci részesedésük. Magyarországon még ennél is rosszabb a helyzet, a teljes piac mindössze 3 százalékát éri el a négyévszakos gumik aránya.

Pedig a szakértők szerint az évek során annyit fejlődtek ezek az abroncsok, hogy bizonyos feltételek mellett bőven megérheti ilyeneket vásárolni. A Bridgestone felmérése szerint ráadásul az európai lakosság nem kevesebb, mint 42 százaléka él óceáni éghajlatú területen, azaz ott, ahol az enyhe telek és a meleg nyarak miatt a leginkább használhatóak lennének a négyévszakos gumik.

Ha az előnyöket vesszük sorra, az első helyen mindenképpen az szerepel, hogy egy négyévszakos garnitúrával megspóroljuk az évi kétszeri gumicserét. Ez anyagi megtakarítást jelent elsősorban, de helytakarékossági szempontok is számíthatnak, hiszen így nem kell a pincében, vagy a garázsban kerülgetni a téli, vagy a nyári szetteket.

A szakemberek véleménye szerint a négyévszakos gumiabroncsok mindenképpen valamiféle kompromisszumot jelentenek az autózásban, de a használatuk jó megoldás lehet azok számára, akik leginkább városban használják az autójukat, nem vezetnek rendszeresen nagy távolságokat és többnyire megfontoltan vezetnek, betartva a sebességhatárokat.

A kompromisszumkészség azt is jelenti ebben az esetben, hogy az autós hajlandó lemondani az autó használatáról az igazán kemény, hideg téli napokon, havas, jeges útfelületeken, hiszen ilyenkor rosszabbul teljesítenek ezek a gumik. Tekintve, hogy Magyarországon az utóbbi években csak néhány napra korlátozódtak ezek a valóban télies napok, ez nem jelenthet nagy vállalást.

A mai modern négyévszakos gumik általában jól bírják az enyhe telet és a meleg nyarat is, a hazai időjárási viszonyok ismeretében ebből a szempontból tehát jó választásnak tűnnek. Ugyan nem veszik fel a versenyt a legjobb téli és nyári gumikkal, de manapság már kifejezetten kiegyensúlyozott teljesítményre képesek és egy jó négyévszakos garnitúra hozza az átlagos téli/nyári gumik tudását.

Milyen hátrányok lehetnek?

Fontos, hogy bár az évenkénti két gumicserét megússzuk, a négyévszakos garnitúrákat is érdemes 1-2 évente ellenőriztetni, kiegyensúlyoztatni, a futóművet beállíttatni. Ezen kívül az egyenletes kopás és a hosszabb élettartam elérése érdekében célszerű félévente centríroztatni és tengelyenként megcserélni a négyévszakos gumikat. Ilyenkor  ellenőrzik a légnyomást, illetve a kerekek kiegyensúlyozását is a szervizben. Ezt érdemes márciusban és szeptemberben elvégezni a sorban állás elkerülése végett.

A négyévszakos gumik legfontosabb hátránya a téli és nyári szettekhez képest, hogy kevésbé jól bírják a szélsőséges időjárási körülményeket és a jeges, havas útviszonyokat. Ha tehát valaki hegyes, dombos vidéken lakik, ahol gyakrabban fordul elő a havas, jeges útfelület, akkor annak nem ez a tökéletes választás.

téli gumi négyévszakos gumi
Ha ilyen utakon van dolga, akkor inkább téli gumit szereltessen fel!

Vezetési stílusunk alapján is eldőlhet, hogy érdemes-e ezeket az abroncsokat vásárolni. Ha szeretünk sportosan és gyorsan vezetni és erre az autónk is lehetőséget ad, akkor inkább vállaljuk a gumicserével járó vesződségeket és áldozzuk fel ezt a kényelmi igényt.

A négyévszakos gumigarnitúrák hátrányaként szokták felsorolni azt is, hogy a folyamatos használat és a gumit érő nagy hőmérséklet-ingadozások miatt ezek az abroncsok jobban kopnak, mint a téli, vagy a nyári szettek. Ezért ha ezek mellett döntünk, mindenképpen a jobb minőségű termékeket válasszuk. Itt igazán nem éri meg néhány ezer forintot spórolni.

Teszteken is bizonyítottak a négyévszakos gumik

A négyévszakos gumik fejlődése a tesztek eredményében is megmutatkozik. Ebben a körben a leginkább mértékadónak, megbízhatónak és hitelesnek tartott német autóklub, az ADAC eredményeire szokás hivatkozni. Az ADAC 2018-ban kilenc gyártó négyévszakos gumijait hasonlította össze különböző szempontok alapján egymással és egy-egy jó minőségű nyári, illetve téli gumigarnitúrával.

Mindegyik szettet azonos típusú, alsó kategóriás autón, azonos sebesség mellett tesztelték. A négyévszakos gumi teszteket száraz, nedves, havas és jeges útfelületen hajtották végre és vizsgálták az egyes gumiabroncsok fékútjait, valamint a különböző felületeken mutatott manőverező képességet is. A tesztek értelemszerűen eltérő eredményeket hoztak az egyes útfajták és a gumik tekintetében, de az eredményekből kitűnően látszik, hogy a jó minőségű gumik egyre inkább megbízhatóbbak. Olyannyira, hogy jeges útfelületen például az összes vizsgált négyévszakos gumi jobban teljesített, mint a jó minőségű téli garnitúra.

A tesztek alapján elmondható, hogy általános érvényű jó választás nincs, viszont, ha pontosan meg tudjuk határozni, hogy milyen útviszonyok között szeretnénk használni a négyévszakos abroncsokat, akkor könnyebben tudunk választani.

Az ADAC tesztje végső soron a négyévszakos gumik megbízhatóságát nagyon jól mutatja. Ezek alapján a Nexen garnitúrája végzett az élen, ami száraz és havas úton nem muzsikált ugyan kiemelkedően, de nagyon jól teljesített a nedves és jeges útfelületen. Második helyen a Continental szettje végzett a négyévszakosokon belül.

Mennyibe kerül egy négyévszakos gumiszett?

A négyévszakos gumikról korábban elterjedt az a tévhit, hogy nagyon drágák. Az igazság ezzel szemben az, hogy ezekért a garnitúrákért alig 10 százalékkal kell többet fizetni, mint egy jó minőségű téli szett esetében és a nyári gumik áránál is csak 10-15 százalékkal kerülnek többe.

Ez elsőre riasztó lehet ugyan, de ha jól utánagondolunk a magasabb árért cserébe máshol komoly összegeket takaríthatunk meg. Az évenkénti kétszeri gumicserét már említettük, de a négyévszakos készlettel megtakarítjuk az egy teljes téli, vagy nyári gumiszett árát is. Arról már nem is beszélve, hogy ezekkel még egy nyarat is nyerhetünk, hiszen ha a gumink elveszíti a törvényben előírt téli kopáshatárt, egy nyári szezonra még biztosan jó lesz a készlet.

A költségek kalkulálásakor ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy egy négyávszakos készlet átlagos használat mellett is valószínűleg hamarabb kopik el, mint egy külön téli és nyári garnitúra. Az egyes gyártók aktuális árai változhatnak, tájékozódni ezen a linken lehet.

Döntés: igen vagy nem?

A vásárlás előtti végső döntés meghozatalához érdemes végiggondolni, hogy milyen útviszonyok és milyen időjárási körülmények között fogjuk használni a négyévszakos készletünket és a vezetési stílusunkkal sem árt tisztában lenni.

Fontos szempont és ezt nem árt többször hangsúlyozni, hogy mindig az útviszonyoknak megfelelő gumigarnitúrát kell használni. A nyári és téli készletek megfelelő időszakban való használatát nem pótolják a négyévszakos gumik, de annál sokkal jobbak, mintha egész évben folyamatosan a téli, vagy a nyári gumikkal közlekednénk.

A tesztek és a tapasztalatok alapján a négyévszakos gumik manapság még mindig kompromisszumot jelentenek, de egyre kisebb mértékben. Ezek a készletek sok szempontból hozzák a téli/nyári szettek teljesítményét, sőt akár felül is múlhatják azokat. Átlagos használatra, városi közlekedésre, kis távokra tehát tökéletes választás lehet egy jó minőségű négyévszakos garnitúra.

Vélemény, hozzászólás?