A FSC tanúsítás azt jelzi, hogy az ültetvényeken az anyagkezelés környezetbarát, megóvja a helyi közösségeket, és új mérföldkőnek számít a gumiabroncsok fenntartható gyártásában.

A gumiabroncs gyártásához számos alkatrészre van szükség. A felhasznált alapanyagok közül néhány ültetvényekről származik: természetes gumi és az úgynevezett fa cellulózszármazék, amely az abroncs megerősítő szerkezeteinek anyagát alkotja.

A világon az első, Pirelli által gyártott tanúsított gumiabroncs natúr gumival és műselyemmel rendelkezik, amelyet a Forest Stewardship Council (FSC) civil szervezet szabványai és előírásai szerint tanúsítottak. Az FSC erdőgazdálkodási tanúsítása megerősíti, hogy az ültetvényeket úgy kezelik, hogy megőrizzék a biológiai sokféleséget, és előnyökkel járjanak a helyi közösségek lakói és a munkavállalók életében, biztosítva ugyanakkor a gazdasági fenntarthatóságot. A felügyeleti lánc tanúsításának bonyolult folyamata során az FSC ellenőrzi, hogy az ültetvénytől a gumiabroncsgyártóig tartó átalakulási lánc mentén az FSC tanúsított anyagot azonosították és elkülönítették a tanúsítatlan anyagtól.

Az FSC tanúsítvánnyal ellátott PIRELLI P ZERO a BMW X5 Plung-in Hybrid-hez

A világ első FSC-tanúsítvánnyal rendelkező gumiabroncsa, amelyet FSC-tanúsítással rendelkező ültetvényekből származó természetes gumi és műselyem felhasználásával készítettek, új mérföldkövet jelent a gumiabroncsok fenntartható gyártásában. Ez az új BMW X5 xDrive45e Plug-in-Hybrid modellhez készült P ZERO. A 275/35 R 22 első és 315/30 R 22 méretű hátsó abronccsal ellátott 2. generációs BMW X5, mely elektromos hajtású, egyesíti a BMW TwinPower Turbo technológiával ellátott benzinmotort és a BMW negyedik generációs eDrive technológiáját.

Samuel Silitonga fotója a Pexels oldaláról

Ennek a gumiabroncsnak nagy előnye a fenntarthatósága, amelyet kizárólag a Pirelli, a georgiai gyárban, az USA-ban állítanak elő. Szintén előnye lesz az alacsony gördülési ellenállás (az európai A gumiabroncs címkén „A” besorolással rendelkezik), ami javítja az üzemanyag-fogyasztást és csökkenti az ebből következő káros károsanyag-kibocsátást. Ezen felül a zajszint alacsonyabb, ami tovább javítja a közérzetet és a környezetre gyakorolt negatív hatást.

A természetes gumi fenntartható kezelése

A tanúsított ültetvényeken előállított természetes gumi FSC tanúsítása, amelyet a BMW X5 Plug-in-Hybrid felszereléséhez használt új P ZERO abroncs gyártásához használtak, csak a legújabb lépés azon az úton, amelyen a Pirelli hosszú évek óta halad a fenntartható gazdálkodás felé, ami a természetes gumi ellátási lánc. Ezt olyan tevékenységek összehangolásával érik el, amelyek a származási országból származó képzéseken és bevált gyakorlaton megosztásán alapulnak, összhangban a Pirelli Fenntartható Természetes Gumi Politikájában foglalt elvekkel és értékekkel, mely 2017-ben látott napvilágot dokumentáció formájában. Ez a dokumentum a természetes gumi értéklánc legfontosabb érdekeltjeivel folytatott konzultációk eredménye, beleértve a nemzetközi nem kormányzati szervezeteket, a Pirelli fő természetes gumi beszállítóit, az ellátási lánc termelőit és kereskedőit, az autóipari ügyfeleket és a multilaterális globális szervezeteket. A Pirelli alapító tagja a fenntartható természetes kaucsuk globális platformjának (GPSNR) is. Ezt a több érdekelt felet magában foglaló platformot 2018-ban hozták létre azzal a céllal, hogy támogassák a természetes kaucsuk üzlet fenntartható fejlődését világszerte, az egész ellátási lánc javát szolgálva.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Előző cikkA Triangle Tyre és az intelligens gyártási technológia bevezetése
Következő cikkA NEXEN Tire szállítja a prémium N’FERA Sport abroncsokat az új Porsche Panamerához