A PIRELLI GYÁRTJA A VILÁG ELSŐ FSC TANÚSÍTÁSÚ GUMIABRONCSÁT

A FSC tanúsítás azt jelzi, hogy az ültetvényeken az anyagkezelés környezetbarát, megóvja a helyi közösségeket, és új mérföldkőnek számít a gumiabroncsok fenntartható gyártásában.

A gumiabroncs gyártásához számos alkatrészre van szükség. A felhasznált alapanyagok közül néhány ültetvényekről származik: természetes gumi és az úgynevezett fa cellulózszármazék, amely az abroncs megerősítő szerkezeteinek anyagát alkotja.

A világon az első, Pirelli által gyártott tanúsított gumiabroncs natúr gumival és műselyemmel rendelkezik, amelyet a Forest Stewardship Council (FSC) civil szervezet szabványai és előírásai szerint tanúsítottak. Az FSC erdőgazdálkodási tanúsítása megerősíti, hogy az ültetvényeket úgy kezelik, hogy megőrizzék a biológiai sokféleséget, és előnyökkel járjanak a helyi közösségek lakói és a munkavállalók életében, biztosítva ugyanakkor a gazdasági fenntarthatóságot. A felügyeleti lánc tanúsításának bonyolult folyamata során az FSC ellenőrzi, hogy az ültetvénytől a gumiabroncsgyártóig tartó átalakulási lánc mentén az FSC tanúsított anyagot azonosították és elkülönítették a tanúsítatlan anyagtól.

Az FSC tanúsítvánnyal ellátott PIRELLI P ZERO a BMW X5 Plung-in Hybrid-hez

A világ első FSC-tanúsítvánnyal rendelkező gumiabroncsa, amelyet FSC-tanúsítással rendelkező ültetvényekből származó természetes gumi és műselyem felhasználásával készítettek, új mérföldkövet jelent a gumiabroncsok fenntartható gyártásában. Ez az új BMW X5 xDrive45e Plug-in-Hybrid modellhez készült P ZERO. A 275/35 R 22 első és 315/30 R 22 méretű hátsó abronccsal ellátott 2. generációs BMW X5, mely elektromos hajtású, egyesíti a BMW TwinPower Turbo technológiával ellátott benzinmotort és a BMW negyedik generációs eDrive technológiáját.

Samuel Silitonga fotója a Pexels oldaláról

Ennek a gumiabroncsnak nagy előnye a fenntarthatósága, amelyet kizárólag a Pirelli, a georgiai gyárban, az USA-ban állítanak elő. Szintén előnye lesz az alacsony gördülési ellenállás (az európai A gumiabroncs címkén „A” besorolással rendelkezik), ami javítja az üzemanyag-fogyasztást és csökkenti az ebből következő káros károsanyag-kibocsátást. Ezen felül a zajszint alacsonyabb, ami tovább javítja a közérzetet és a környezetre gyakorolt negatív hatást.

A természetes gumi fenntartható kezelése

A tanúsított ültetvényeken előállított természetes gumi FSC tanúsítása, amelyet a BMW X5 Plug-in-Hybrid felszereléséhez használt új P ZERO abroncs gyártásához használtak, csak a legújabb lépés azon az úton, amelyen a Pirelli hosszú évek óta halad a fenntartható gazdálkodás felé, ami a természetes gumi ellátási lánc. Ezt olyan tevékenységek összehangolásával érik el, amelyek a származási országból származó képzéseken és bevált gyakorlaton megosztásán alapulnak, összhangban a Pirelli Fenntartható Természetes Gumi Politikájában foglalt elvekkel és értékekkel, mely 2017-ben látott napvilágot dokumentáció formájában. Ez a dokumentum a természetes gumi értéklánc legfontosabb érdekeltjeivel folytatott konzultációk eredménye, beleértve a nemzetközi nem kormányzati szervezeteket, a Pirelli fő természetes gumi beszállítóit, az ellátási lánc termelőit és kereskedőit, az autóipari ügyfeleket és a multilaterális globális szervezeteket. A Pirelli alapító tagja a fenntartható természetes kaucsuk globális platformjának (GPSNR) is. Ezt a több érdekelt felet magában foglaló platformot 2018-ban hozták létre azzal a céllal, hogy támogassák a természetes kaucsuk üzlet fenntartható fejlődését világszerte, az egész ellátási lánc javát szolgálva.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?