Mindenki számára elérhető EU-s gumiabroncs jelölések – EPREL

EPREL – European Product Registry for Energy Labelling

Mi a célja a rendszernek?


A vásárlók az EPREL termékadatbázisban energiacímkéket és termékinformációs lapokat tudnak keresni. Az új EU-s abroncscímkéken feltüntetett QR-kód révén a fogyasztók hozzáférhetnek a megfelelő gumiabroncs-információkhoz, és letölthetik az ehhez kapcsolódó információkat.

A beszállítóknak (gyártóknak, importőröknek vagy meghatalmazott képviselőknek) gumiabroncsainkat mindenképpen szükséges az adatbázisban regisztrálni, mielőtt azokat az európai piacon értékesítik.

A szállítók 2020. október 12. óta regisztrálhatják cikkeiket.

A fogyasztók 2021. május 1-jétől férhetnek hozzá az EPREL adatbázishoz. Az adatbázis egy nyilvános internetes portálon keresztül lesz elérhető.

Milyen információkat találok az EPREL adatbázisban?

Az összes Európában gyártott gumiabroncs teljes listája regisztrációra került a címkéjükre vonatkozó információk alapján.

Hogyan regisztrálják az abroncsgyártók az új uniós gumiabroncs jelölések?

A gumiabroncsok regisztrálása az EPREL (European Product Registry for Energy Labelling) nevű hivatalos platformon keresztül zajlik.

Ki férhet hozzá az EPREL-hez?

Kétféle adatbázis létezik, egy nyilvános, mindenki számára elérhető, illetve egy korlátozott hozzáférésű adatbázis, ahol további információkat csak a felügyeleti szervezetek és az abroncsgyártók tárolhatnak.

További cikkek a témában:

https://gumi.hu/blog/2021/04/uj-europai-unios-gumiabroncs-jeloles-kornyezetunk-vedelmere/

https://gumi.hu/blog/2021/04/mit-kell-tudni-az-uj-eu-cimke-gumiabroncs-jelolesekrol/

Vélemény, hozzászólás?