Sokak bizonytalanok, hogy a négyévszakos vagy a téli gumi mellett tegyék le a voksukat. Segítünk eligazodni!

Közeledik a hideg idő, az átlaghőmérséklet hamarosan pedig 7 fok alá kúszik, ami azt jelenti, hogy tanácsos téli gumira váltani. 7 fokos átlaghőmérséklet alatt ugyanis a nyári gumi tapadása jelentősen csökken, így vele együtt a vezetés biztonsága is.

Ahogy közeledik a téli gumi átcserélésének szezonja, sokan elgondolkodnak, hogy esetleg a több évszakra alkalmas abroncs mellett tennék le a voksukat. „Ahány ember, annyi vélemény” van a témával kapcsolatban. Hogy segítsünk a gondolatokat rendszerezni a témában, külön szedtük az érveket és az ellenérveket a négyévszakos és a téli gumiabroncsokkal kapcsolatban.

Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Négyévszakos gumi – kompromisszum

Ahogy a neve is sugallja, a négyévszakos gumiabroncsot arra tervezték, hogy minden évszakban használható legyen. A négyévszakos kategória jelentősen különbözik a téli és a nyári gumiktól is. A fő különbség a különböző gumiabroncs keverékek, amelyek különböző hőmérsékleten eltérő módon reagálnak. Ez a fajta gumiabroncs egy olyan kompromisszum a felhasználó számára, amely magában foglalja a téli gumiabroncsok jellemzőit és a nyári gumiabroncsok jellemzőit. Ha hóban vagy rendkívül hideg időben vezet, akkor valószínűleg a négyévszakos gumiabroncs nem megfelelő az Ön számára.

Előnyök

A négyévszakos gumiabroncsok hasznosak, ha változékony körülmények között vezetünk. A nyári gumiabroncsokat 7 fokos vagy annál magasabb hőmérsékletre való használatra tervezték. A négyévszakos gumiabroncsokat úgy alakítják ki, hogy jól működjön melegebb hőmérsékleten, de hidegebb hőmérsékleten is.

Hátrányok

A négyévszakos gumiabroncs minden esetben egy kompromisszum a fogyasztó számára. Tehát bár élvezi számos előnyét a téli és nyári guminak, ez sem egy nagy teljesítményű nyári gumi, sem pedig erős téli gumi. Az éghajlattól függően előfordulhat, hogy a négyévszakos gumiabroncs túl kemény az igazi téli vezetéshez, vagy túl puha a nyári vezetéshez. Ezek az abroncsok lennének a legmegfelelőbbek olyan éghajlathoz, ahol nincs szélsőséges hőmérséklet.

A gumi.hu kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő négyévszakos abroncsot!

Téli gumi – télre tervezve

A téli gumiabroncs öntisztító futófelülettel rendelkezik, amely menet közben hatékonyan megtisztítja magát a hótól. Ez lehetővé teszi a gumiabroncs jobb tapadását hóban. A nem téli gumiabroncs nagyobb valószínűséggel gyűjti össze a havat a futófelületbe menet közben. A téli gumiabroncs sokkal lágyabb gumikeverékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy hideg időben a futófelület puha marad. A hőmérséklet csökkenésével a nyári gumi és bizonyos fokig a négyévszakos gumi keményebbé válik, és ennek következtében gyengébb tapadást biztosít. A lágyabb futófelület miatt a téli gumi gyorsabban kopik, és nem alkalmas nyári használatra. Tehát összességében elmondható, hogy nem csak havas időben tanácsos a téli gumi használata, hanem hideg időben is.

Előnyök

A téli gumik egyvalami mesterei – a havas és téli körülmények között való vezetésnek. Ha a legmagasabb szintű biztonságot szeretnénk elérni, és kifejezetten hideg körülmények között vezetünk, akkor a téli gumi a legideálisabb választás. Képes kitolni a havat a futófelületről, és lágy marad hideg hőmérsékleten, ahol a nem téli gumik keménnyé válnak és kevésbé tapadnak. A téli gumik nagyobb tapadást és rövidebb féktávolságot biztosítanak hóban és hidegben.

Hátrányok

A téli gumik nem alkalmasak nyári vezetésre. A lágyabb abroncskeverék miatt sokkal gyorsabban kopnak, mint a nyári vagy négyévszakos társaik.

A gumi.hu kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő téli abroncsot!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Előző cikkMi az ET szám? Így számolható ki az ET érték
Következő cikkKumho Solus 4S HA32 – ismét a legjobb eredmény