Négyévszakos gumi vs téli gumi – Melyiket válasszam?

Sokak bizonytalanok, hogy a négyévszakos vagy a téli gumi mellett tegyék le a voksukat. Segítünk eligazodni!

Közeledik a hideg idő, az átlaghőmérséklet hamarosan pedig 7 fok alá kúszik, ami azt jelenti, hogy tanácsos téli gumira váltani. 7 fokos átlaghőmérséklet alatt ugyanis a nyári gumi tapadása jelentősen csökken, így vele együtt a vezetés biztonsága is.

Ahogy közeledik a téli gumi átcserélésének szezonja, sokan elgondolkodnak, hogy esetleg a több évszakra alkalmas abroncs mellett tennék le a voksukat. „Ahány ember, annyi vélemény” van a témával kapcsolatban. Hogy segítsünk a gondolatokat rendszerezni a témában, külön szedtük az érveket és az ellenérveket a négyévszakos és a téli gumiabroncsokkal kapcsolatban.

Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Négyévszakos gumi – kompromisszum

Ahogy a neve is sugallja, a négyévszakos gumiabroncsot arra tervezték, hogy minden évszakban használható legyen. A négyévszakos kategória jelentősen különbözik a téli és a nyári gumiktól is. A fő különbség a különböző gumiabroncs keverékek, amelyek különböző hőmérsékleten eltérő módon reagálnak. Ez a fajta gumiabroncs egy olyan kompromisszum a felhasználó számára, amely magában foglalja a téli gumiabroncsok jellemzőit és a nyári gumiabroncsok jellemzőit. Ha hóban vagy rendkívül hideg időben vezet, akkor valószínűleg a négyévszakos gumiabroncs nem megfelelő az Ön számára.

Előnyök

A négyévszakos gumiabroncsok hasznosak, ha változékony körülmények között vezetünk. A nyári gumiabroncsokat 7 fokos vagy annál magasabb hőmérsékletre való használatra tervezték. A négyévszakos gumiabroncsokat úgy alakítják ki, hogy jól működjön melegebb hőmérsékleten, de hidegebb hőmérsékleten is.

Hátrányok

A négyévszakos gumiabroncs minden esetben egy kompromisszum a fogyasztó számára. Tehát bár élvezi számos előnyét a téli és nyári guminak, ez sem egy nagy teljesítményű nyári gumi, sem pedig erős téli gumi. Az éghajlattól függően előfordulhat, hogy a négyévszakos gumiabroncs túl kemény az igazi téli vezetéshez, vagy túl puha a nyári vezetéshez. Ezek az abroncsok lennének a legmegfelelőbbek olyan éghajlathoz, ahol nincs szélsőséges hőmérséklet.

A gumi.hu kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő négyévszakos abroncsot!

Téli gumi – télre tervezve

A téli gumiabroncs öntisztító futófelülettel rendelkezik, amely menet közben hatékonyan megtisztítja magát a hótól. Ez lehetővé teszi a gumiabroncs jobb tapadását hóban. A nem téli gumiabroncs nagyobb valószínűséggel gyűjti össze a havat a futófelületbe menet közben. A téli gumiabroncs sokkal lágyabb gumikeverékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy hideg időben a futófelület puha marad. A hőmérséklet csökkenésével a nyári gumi és bizonyos fokig a négyévszakos gumi keményebbé válik, és ennek következtében gyengébb tapadást biztosít. A lágyabb futófelület miatt a téli gumi gyorsabban kopik, és nem alkalmas nyári használatra. Tehát összességében elmondható, hogy nem csak havas időben tanácsos a téli gumi használata, hanem hideg időben is.

Előnyök

A téli gumik egyvalami mesterei – a havas és téli körülmények között való vezetésnek. Ha a legmagasabb szintű biztonságot szeretnénk elérni, és kifejezetten hideg körülmények között vezetünk, akkor a téli gumi a legideálisabb választás. Képes kitolni a havat a futófelületről, és lágy marad hideg hőmérsékleten, ahol a nem téli gumik keménnyé válnak és kevésbé tapadnak. A téli gumik nagyobb tapadást és rövidebb féktávolságot biztosítanak hóban és hidegben.

Hátrányok

A téli gumik nem alkalmasak nyári vezetésre. A lágyabb abroncskeverék miatt sokkal gyorsabban kopnak, mint a nyári vagy négyévszakos társaik.

A gumi.hu kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő téli abroncsot!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!