Mi az a centrírozás? Gumiabroncs centrírozása kisokos

A kerék kiegyensúlyozását idegen szóval centrírozásnak nevezik. A normál használat során keletkezett kopás és erőhatások miatt megváltozik az abroncs tömegközéppontja. Ez a lengés fokozódásához vezethet. A centrírozással csökkenthető a rázkódás és amortizáció. Cikkünkben megválaszoljuk a gumiabroncs centrírozás kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdéseket.

Mi az a centrírozás?

A centrírozás célja a kerekek kiegyensúlyozása, vagyis a kerék súlypontjának középre igazítása. A súlypontjának pozíciója normál használat mellet az erőbehatások miatt, sőt akár szakszerű tárolás esetén is módosulhat. A centrírozás során a mérést követően vas és cink anyagból készült keréksúlyokat használnak a súlyelosztás befolyásolásához.

Ez számos negatív következménnyel járhat, például:

  • Magasabb menetsebesség mellett fokozott rázkódást okozhat.
  • Jelentős mértékben csökken a komfortérzet.
  • Fokozhatja a futóműre / kerékcsapágyakra ható negatív erőhatásokat ezzel jelentős mértékben megrövidítheti ezen alkatrészek élettartamát.

Azt javasoljuk, minden szezonális gumicsere alkalmával kérje a centrírozás szolgáltatást. A kerekek kiegyensúlyozása szükséges lehet 15000 kilométer megtétele vagy az abroncsokat ért erős behatást követően.

Kerék centrírozás előnyei

A kerék centrírozás nem kerülhető el azon autósok számára sem, akik a szezonális gumi szetteket külön felnin tartják. Az alábbiakban felsoroltuk a kerék centrírozás legfontosabb előnyeit.

Kerék centrírozás előnyei:

  • A megfelelő súlyelosztású gumiabroncs javítja a vezetési élményt és növeli a biztonságot.
  • Magas sebességnél is stabil és rázkódásmentes közlekedést tesz lehetővé.
  • Megelőzi az idő előtti gumikopás és a nagyfokú amortizációt.
  • Redukálja a fokozott rázkódás miatti meghibásodás kockázatát.

Centrírozás árak

Mennyibe kerül az alufelni centrírozás?

Országos, professzionális szerviz hálózatainkban a a centrírozás ára felni méretenként változó, és abroncsonként értendő. A mindenkori aktuális árainkat ITT találja.

Mennyibe kerül a lemezfelni centrírozás?

A lemezfelni centrírozás árlistánat ITT találja.

Szeretné profikra bízni a centrírozást? Válassza AKH országos szerviz hálózatunk egyik állomását és kerülje el a sorban állást! A weboldalon pár kattintással foglalhat időpontot online.

centrírozás
Car mechanic changing wheels in car

Erre érdemes figyelni négy évszakos abroncsok esetén

A négyévszakos gumik mintázata ötvözi a nyári- és téli abroncsok futófelületét, így mérsékelt tél esetén az év egészében használhatók. A sokoldalú gumik a nyári kánikulában és a téli hideg hónapokban egyaránt megfelelőek. Átlagos használat mellett a legtöbb autós számára jó választást jelentenek a négy évszakos abroncsok.

Fontos, hogy a négy évszakos gumik legalább évenkénti centrírozáson essenek át. A kerék kiegyensúlyozása mellett az AKH szakemberei állapotfelmérést is végeznek. Sajnos a hazai rossz minőségű utakon való közlekedés miatt a kerék súlyeloszlás idővel változik, amely fokozhatja a rázkódást és egyéb nemkívánatos műszaki következményekkel járhat. A centrírozás mellett ne felejtsük el az évenkénti futómű beállítást sem! Sportosabb futóművek esetén az évi két alkalommal sem eshetünk túlzásba.

A rendszeres centrírozás, futómű beállítás és a gumiápolás segítségével megnövelheti a négy évszakos gumiabroncsai élettartamát!

Gyakori kérdések a centrírozás kapcsán

Mikor esedékes a centrírozás?

A centrírozás minden szezonális gumicsere alkalmával, vagyis évente legalább kétszer esedékes. Továbbá, javasoljuk, hogy 15000 kilométerenként, vagy az abroncsokat ért nagyobb erőhatást követően kérje szakember segítségét a ​​centrírozáshoz.

Elkerülhető a centrírozás?

Nem kerülhető el a centrírozás, még akkor sem, ha szezonális gumiabroncsok külön felnin találhatóak. Normál, városi közlekedés mellett is folyamatos erőhatásoknak tesszük ki a gumiabroncsokat. Következésképpen a kerék súlyeloszlása idővel változik. Sőt még a megfelelően tárolt gumiabroncsok esetén is változhat kismértékben a súlyelosztás.

Mi a gumi centrírozás lényege?

A gumi centrírozás lényege, hogy a kerék súlypontja, más szóval centruma, középre helyeződjön. Így magas menetsebesség mellett is jelentősen csökken a rázkódás.

Centrírozás vs. centírozás: melyik a helyes megnevezés?

Online fórumókón, blog bejegyzésekben és kommentekben gyakran találkozni a “centírozás” megnevezéssel. A gumiabroncs kiegyensúlyozását idegen szóval helyesen centrírozásnak nevezik. A munkafolyamatot olykor tévesen centírozás névvel illetik.

Összefoglalás

A centrírozás, vagy ahogy sokszor tévesen nevezik “centírozás” lényege a kerekek kiegyensúlyozása. Ehhez speciális mérőberendezéseket és kerék súlyokat használnak. Az eljárás lényege a súlyelosztás optimális befolyásolása. A centrírozás eredményeképpen jelentős mértékben nő a komfortérzet, csökken a futóműre ható negatív erőhatás, ezzel megnő az alkatrészek élettartama. Válassza országos szerviz hálózataink bármelyik állomását a kerekek kiegyensúlyozásához!

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!