Crossover & SUV jelentése: mi az az utcai terepjáró?

Az utcai terepjárók hatalmas népszerűségnek örvendenek Magyarországon. Az eredetileg sporttevékenységet folytató személyek számára kifejlesztett járművek rövid időn belül kirobbanóan populárisak lettek. Cikkünkben bemutatjuk az utcai terepjárók típusait, előnyeit és hátrányait! Tudja meg, mi pontosan a crossover és SUV jelentése!

Az utcai terepjáró típusai

SUV jelentése: mit jelent a SUV?

Az utcai terepjáró rövid időn belül kiérdemelte a legnépszerűbb gépjármű-kategóriák egyike titulust. Autós magazinokban, teszt videókban és fórumokon gyakran találkozhatunk a SUV rövidítéssel. De vajon mit jelent a SUV? Mutatjuk!

SUV jelentése: A SUV jelentése sportcélú haszonjármű, az angol Sport Utility Vehicle kifejezés kezdőbetűiből áll. Magyarul gyakran utcai terepjáró és ritkábban szabadidő-autó néven említik. Az autó kategória először az 1990-es években jelent meg az Egyesült Amerikai Államokban azzal a céllal, hogy a praktikus dzsipeket és a komfortos személykocsikat ötvözze. Rövid időn belül globálisan kedveltté váltak a SUV autók.

A különleges megnevezés némi magyarázatot igényel. A sport utility vehicle, vagyis sportcélú haszonjármű név arra utal, hogy a gépjármű kategóriát eredetileg sportos életvitelű személyek számára fejlesztették ki. A nagy rakodótér lehetővé teszi a méretes sportfelszerelés tárolását és szállítását, míg a négykerék meghajtás, nagy abroncsátmérő és barázdált futófelület az extrém környezetben történő közlekedést. Idővel a SUV autók használata és megítélése átalakult, napjainkban széles rétegek igényeit elégíti ki.

SUV jelentése

Crossover jelentése: mi az a CUV?

A SUV kifejezést a legtöbben ismerik, azonban a CUV (Crossover Utility Vehicle) megnevezés ritkábban használt fogalom. Bár a CUV autók hasonló megjelenésűek, mint a sportcélú haszonjárművek, azonban mégis sok fontos különbség van. Mutatjuk, melyek ezek!

​​Crossover jelentése: A ​​crossover jelentése kevésbé pontosan definiált az autóiparban. Általában a ​​crossover gépjárművel kisebb méretűek, mint a SUV-ok, kétkerék meghajtásúak és alacsonyabb tömegűek. A CUV autók előnyét jelenti a kedvezőbb ár és az alacsonyabb fogyasztás. Városi felhasználásra a legtöbb személy számára jobb választás a CUV mint a SUV.

Milyen abroncsokat érdemes használni az utcai terepjárókon?

Most, hogy a crossover és SUV jelentése egyértelmű, ideje szót ejteni az utcai terepjárókon használható abroncsokról. Általános elvárás a CUV és SUV gumikkal szemben, hogy ne csupán az országúti és városi körülmények között, hanem terepen is kifogástalan teljesítményt nyújtsanak, Szerencsére számos sokoldalú gumiabroncs érhető el, amely sima aszfalton és göröngyös földúton egyaránt jó menettulajdonságokat nyújt!

SUV nyári gumi

A téli gumi mintázata és anyagösszetétele jeges útviszonyok mellett nyújt megfelelő teljesítményt. Azonban alkalmazásunk nem javasolt, amikor a középhőmérséklet hosszasan 7 °C feletti. Ezt az autós szakzsargon 7 °C szabályként ismeri. A meleg tavaszi- és forró nyári hónapokban eljön a SUV nyári gumi ideje! De vajon melyiket érdemes választani? Az AUTOBILD.DE német autós magazin által végzett teszten a SUV nyári gumik teljesítményét mérték össze. A teszt során off-road, nedves és száraz körülményeknél vizsgálták az abroncsok performanszát. Az összehasonlított abroncsok a teljesítmény alapján rangsorolva:

  1. Goodyear Efficientgrip 2 SUV
  2. Hankook Ventus S1 evo3 SUV K127A
  3. Falken Azenis FK510 SUV
  4. Michelin Primacy 4
  5. Nexen N fera Sport SUV
  6. Toyo Proxes Comfort
  7. Maxxis Victra Sport 5
  8. Pirelli Scorpion Verde
  9. General Tire Grabber GT Plus
  10. Imperial EcoSport SUV 

SUV téli gumi

Sokat közlekedik fagyos off-road körülmények között? Nem riad meg a fagyos és egyenetlen földutaktól? Akkor mindenképpen szükséges beszerezni téli gumikat SUV járművére! A tökéletes téli abroncs kiválasztásához érdemes komparatív teszteket olvasni. Különösen fontos a tapadás, hiszen az olvadó hó miatt fokozódhat a kisodródás veszélye.

SUV négyévszakos abroncsok

SUV autóknál gyakori a négyévszakos abroncs választása. De vajon kik számára jelent jó döntést az év egészében használható gumi?

Válassza a négyévszakos gumikat, amennyiben:

  • többnyire városi környezetben közlekedik,
  • betartja a sebességkorlátokat,
  • kerüli a sportos vezetést,
  • tartózkodik az extrém havas, fagyos és csúszós útfelületen történő közlekedéstől,
  • átlagos az éves menettávolsága.

Nem tudja tárolni az utcai terepjáró abroncsokat? Van megoldás!

Nem tudja biztosítani a megfelelő körülményeket a gumiabroncs tárolásra? Túl sok helyet foglalnak a szezonális utcai terepjáró abroncsok a garázsban? Bízza profikra a gumik tárolását és döntsön a kedvező díjazású, ország egészében elérhető gumihotel szolgáltatásunk mellett!

Az aktuális árakról és szolgáltatások oldalunkon tájékozódhat. A gumitárolás árak magukba foglalják a:

  • szezonális kerekek szakszerű tárolását,
  • megtisztítását és
  • állapotfelmérését.

Válogasson kedvére téli gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!Hírlevél feliratkozás