Autógumi szelep cseréje: árak, előnyök és fontos tudnivalók

Mikor szükséges az autógumi szelep cseréje? Milyen költségekkel lehet számolni? Elvégezhető akár otthon is? Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a témában!

Mi az autógumi szelep feladata?

Az autógumi szelep funkciója a tömítés, vagyis a gumiabroncs nyomás megőrzése és szabályozása. Ezzel elérhető, hogy a közlekedés szempontjából optimális légnyomás maradjon az gumikban. Hogy ez miért fontos? Mutatjuk!

Az optimális guminyomás fenntartása a következő előnyökkel jár:

  • Jelentősen fokozza az üzemanyag hatékonyságot, így csökkenti a közlekedéssel generált károsanyag emissziót. A Nemzetközi Automobil Szövetség felmérése alapján évente 4,8 millió CO2 kibocsátást generálnak az EU tagállamok autósai a szuboptimális guminyomásnak köszönhetően.
  • A fokozott hatékonyságú üzemanyag felhasználás jelentős anyagi megtakarítással is járhat. Az idézett tanulmány eredményei szerint az európai autósok 2 milliárd liter üzemanyagot használnak a túl alacsony vagy magas guminyomás következtében. Ennek költsége körülbelül 2,8 milliárd euró annuálisan.
  • A megfelelő abroncsnyomás segítheti a megfelelő tapadást, így csökkentheti a kisodródás kockázatát.
  • További előny, hogy segítheti a futófelület kopásának csökkentését, amellyel meghosszabbíthatja a gumi élettartamát.

Megállapítható tehát, hogy az autógumi szelep kiemelten fontos feladatot lát el. Lássuk két fő típusát!

Gumiszelep vs. fémszelep: mi a különbség?

Az abroncsszelep kétféle anyagból készülhet: gumiból és fémből. Az autók körülbelül 90%-a gumiszeleppel felszerelt, a fémből készült változat kisebb népszerűségnek örvend. A következőkben bemutatjuk a két típus közötti legfontosabb differenciákat.

Gumiszelep

A gumiszelep egyik legnagyobb előnye, hogy ellenállóbb a korrózióval szemben, amely kiemelten fontos tulajdonság, hiszen az abroncsokat gyakran éri nedvesség. További érv mellette, hogy beszerelése és eltávolítása egyszerűen és gyorsan elvégezhető. A rugalmas anyagból készült gumiszelepek tökéletes választást jelentenek akár off-road vezetéshez is.

Bár rendkívül strapabíróak, a gumiszelepek esetén sem szabad megfeledkezni a rendszeres ellenőrzésről és karbantartásról, mivel az anyag a különböző időjárási- és fizikai behatások következtében idővel veszíthet tartósságából. Javasoljuk, hogy a gumiszelepeket minden abroncstípus esetén évente cseréltesse. Mi az AKH-nál minden szezonális gumicsere alkalmával kicseréljük a szelepeket.

Fémszelep

Az autósportok kedvelői gyakran választják a fémből készült szelepeket, mivel tartósságuk és anyagmerevségük a nagysebességű közlekedés során előnyösebb. Nem elhanyagolható szempont, hogy a fémszelepeket nem szükséges minden gumicsere alkalmával váltani, sokszor elegendő a tömítőgyűrűk kicserélése.

Azonban a fémszelepek esetén nem szabad megfeledkezni a hátrányokról sem:

  • Folyamatos és rendszeres karbantartás igényelnek.
  • Megfelelő karbantartás esetén is magasabb a korrózió kockázata. A felhalmozódott rozsda a szelepszár idővel könnyen a felnihez ragadhat, amelyet csak autószervizben tudnak eltávolítani.
  • A fémszelep az egyedi anyagtulajdonságok miatt nagyobb eséllyel törik el mint a gumiszelep.
  • További jelentős hátrány a magasabb ár és a komplexebb cserefolyamat.

Mikor szükséges az autógumi szelep cseréje?

Idővel elhasználódnak az abroncsok, ennek egyértelmű jelei vannak: kopottá válik a futófelület, csökken a gumi profilmélység és csökkenhet az abroncs teljesítménye. Hasonlóan a szelep is amortizálódik idővel. A gumiszelep cseréjét szezononként, minden gumicsere alkalmával, míg a fémszelepeknél pedig évente javasolt a két tömítőgyűrű cseréje.

Ritkán, de előfordulhat, hogy idejekorán meghibásodik az autó szelep. Ez veszélyes lehet, hiszen a hiba hirtelen guminyomáshoz vezethet, súlyos esetekben pedig akár defekthez is.

Nem szabad elfelejteni, hogy használat közben az autó szelep extrém terhelésnek van kitéve. A Magyar Gumiabroncs Szövetség tájékoztatása szerint az alig 20 grammos alkatrészt, 200 kilométer / óra feletti sebesség esetén 7,5 kilogrammnyi centrifugális erő éri.

Hüvelykujj szabály, hogy a centrifugális erő hatására a szelepszög pozíciója ne változzon 25 foknál nagyobb mértékben. Ellenkező esetben szeleptámaszt szükséges helyezni a kerékpántokra vagy dísztárcsákra.

Jó tanács ahhoz, hogy az autó szelep sokáig megőrizze hibátlan állapotát

A hatalmas centrifugális erő mellett folyamatos nedvesség és egyéb szennyeződés éri az autószelepeket. Az így kialakuló korrózió pedig lerövidítheti a szelepek élettartamát. Szerencsére sokat tehetünk állapotuk megőrzése érdekében.

Amennyiben a lenti tanácsokat követi, nem lesz idejekorán szükséges az autógumi szelep cseréje:

  • Az alapos gumiápolási rutin részeként távolítsa el a szelepfurat peremfelületén található makacs szennyeződéseket. Ezzel jelentősen csökkenthető a későbbi rozsda kialakulásának kockázata.
  • A fékpor, homok és egyéb mikroszennyeződés a szelepbe jutva jelentős kár tehet az érzékeny szerkezetben. Ahhoz, hogy ezt elkerülhesse, csavarja fel alaposan és időről-időre ellenőrizze a szelepsapkát.

Autógumi szelep csere

Az autógumi szelep csere ára: milyen költségekkel érdemes számolni?

Az autógumi szelep csere ára körülbelül 1000 forint / darab a legtöbb szervizben. Aktuális árainkról itt tud tájékozódni.

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!