TPMS diagnosztika: árak és fontos tudnivalók

TPMS diagnosztika szolgáltatást keres? Cikkünkből megismerheti a legfontosabb tudnivalókat a témában és akár online időpontot is foglalhat AKH szervizekbe!

Mi pontosan a TPMS rendszer (guminyomás ellenőrző rendszer)?

A TPMS rövidítés az angol tire pressure monitoring system kifejezésből származik, amelyet magyarul guminyomás ellenőrző rendszernek nevezünk. Feladata, hogy folyamatosan monitorozza kerekeink aktuális légnyomását és meghibásodás esetén jelzést adjon. A törvényi előírások szerint 2014-től az összes Európai Unióban forgalmazott autó rendelkezik a fontos biztonsági rendszerrel. Fontos tudni, hogy hazánkban 2015-től a forgalmi vizsgán már a TPMS rendszert is ellenőrzik. 

Megkülönböztetjük a direkt és ​​​​indirekt TPMS rendszereket, melyek között a legfontosabb differencia a következő.

  • Direkt guminyomás ellenőrző rendszer: A direkt rendszer modernebb és pontosabb mérést végez, dedikált szenzorok segítségével. Lehetővé teszi, hogy pontosan lokalizálhassuk a meghibásodott gumit és a keréknyomásunk aktuális értékét  a gépjárművünk kijelzőjén figyelemmel tudjuk kísérni.
  • Indirekt guminyomás ellenőrző rendszer: Az ABS (anti-lock brake system, magyarul nem blokkoló fékrendszer) érzékelőit használja a guminyomás méréséhez. Előnye, hogy olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb szervizelése. Azonban jelentős hátrány, hogy pontatlanabb mérésre képes és álló helyzetben nem végez méréseket. Így képtelen a defekt érzékelésére.

Miért fontos, hogy a guminyomás ellenőrző rendszer hibátlanul működjön?

A TPMS zavartalan működése számos előnnyel jár. A következőkben összefoglaltuk, miért érdemes extra figyelmet fordítani a biztonsági rendszerre.

Szükséges a sikeres forgalmi vizsgához

A fent olvashatóak szerint Magyarországon 2015-től a forgalmi vizsga alkalmával ellenőrzik a TPMS rendszer műszaki állapotát. Kizárólag akkor teljesíthető a vizsga, ha a rendszer hibátlanul működik.

Fokozza a biztonságot

Szeretné időben észlelni a defektet? Akkor érdemes szemmel tartani a TPMS rendszer jelzéseit, amelyek azelőtt indikálhatják az alacsony guminyomást, mielőtt baleset történne. Közlekedjen biztonságosan és ne feledkezzen meg a guminyomás ellenőrző rendszer rendszeres ellenőrzéséről!

Növeli a gumi élettartamát

Tudta, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség felmérése szerint 10-ből 7 autós nem megfelelő guminyomással közlekedik? Az optimálistól eltérő abroncsnyomás szignifikánsan lerövidítheti az abroncsok élettartamát.

Redukálja a károsanyag kibocsátást

A szuboptimális abroncsnyomás nem csak fokozza a kopást, de rontja az üzemanyag hatékonyságot. Ezzel nagymértékben növeli a károsanyag kibocsátást.

Optimalizálja az üzemanyag felhasználást

A fokozott üzemanyag felhasználás nem csupán környezetkárosító, de anyagilag is negatív következményekkel jár. Az alábbiakban egy fiktív példán keresztül szemléltetjük, milyen extra költségeket jelenthet 3% üzemanyag hatékonyság redukció a rossz guminyomás következtében.

  • Éves menettáv: 40000 kilométer
  • Benzin ár: 600 forint
  • Átlag fogyasztás: 6 liter / 100 kilométer
  • Üzemanyag hatékonyság csökkenés az alacsony guminyomás miatt: 3%
  • Extra költség: 40000/100*6*3%*600 = 43200 forint

Hasonló következtetésre jutott a fentebb idézett kutatás, mely szerint az Európai Uniós autósok 2 milliárd liter üzemanyagot használnak fel szükségtelenül az alacsony nyomás miatt. Ez 2,8 milliárd eurós extra költséget jelent. Amennyiben a TPMS rendszer jelzése alapján időben korrigálásra kerül a guminyomás, jelentős összeg takarítható meg.

TPMS programozás

Milyen előnyökkel járhat a TPMS diagnosztika?

A guminyomás ellenőrző rendszer, mint bármely egyéb műszaki berendezés, idővel elállítódhat vagy meghibásodhat. Ez jelentős veszélyekkel járhat, hiszen a dekalibrált vagy pontatlan rendszer téves hibaüzenet küldhet vagy nem jelezheti a defektet. Szerencsére a TPMS diagnosztika segítségével könnyen kideríthető a hiba forrása. Amennyiben a kontroll lámpa kigyullad a műszerfalon, minden esetben keresse fel szervizeinket és kérjen egy TPMS diagnosztikát a hiba feltárására.

A TPMS diagnosztika egy olyan szakember által végzett folyamat, amely részét jelenthetik a következők:

  • hibaüzenetek kezelése és kivizsgálása,
  • jeladók akkumulátorának töltöttségének ellenőrzése,
  • szükség esetén a szenzorok cseréje vagy újra programozása,
  • TPMS rendszer újrakalibrálása.

Nem csupán akkor lehet TPMS diagnosztikára szükség, ha hiba jeleket tapasztal. A rendszeres, akár éves szintű ellenőrzéssel meggyőződhetünk arról, hogy a biztonsági rendszer az elvárásoknak és előírásoknak megfelelően működik és elltája fontos feladatát. Ráadásul a TPMS diagnosztika költsége elenyésző!

Mi a TPMS programozás?

A témához szorosan kapcsolódó fogalom a TPMS programozás, melynek lényege, hogy a gyári szenzor adatait és ID számát rámásolják nyers, utángyártott szenzorra. Erre azért van szükség mivel a gumiszervizek jellemzően nem képesek minden egyes autótípushoz egyedi érzékelőt készleten tartani. Az utángyártott szenzorok előnye, hogy az élettartama megegyezik a gyári szenzorokéval, esetleges gépjárműcsere, új autó vásárlás esetén az új autónkra is ráprogramozható.

TPMS diagnosztika és programozás ára

A TPMS diagnosztika és programozás ára körülbelül 5000-10000 forint. A feltárt hibák ellenőrzése és javítási további költségekkel járhat. Azonban a TPMS diagnosztika és programozás a kevésbé költséges műszaki vizsgálatok közé tartozik. Aktuális áraink az alábbi oldalon érhetőek el.

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!