Használt gumi leadás ingyen: minden, amit tudni érdemes

A lefutott abroncsok veszélyes hulladéknak minősülnek, így nem dobhatjuk ki a kommunális hulladékkal együtt. Nem szabadulhat meg tőlük a lomtalanítás alkalmával és szigorúan tilos elégetni vagy a természetben hagyni őket. Milyen megoldás van a gumiabroncs leadására? A használt gumi leadás akár ingyenesen is elintézhető Magyarország egész területén. Cikkünkben bemutatjuk, melyek a használt gumi leadás lépései!

Használt gumi leadás ingyen

A használt gumi leadás ingyenesen elintézhető Magyarország egész területén. Ehhez nincs más dolgunk, mint az alábbi lépéseket követni.

  1. Lépés: Keresse fel a lakóhelyéhez legközelebbi hulladékudvart! Érdemes tájékozódni, hogy az adott udvar milyen típusú hulladékokat fogad el. Ezt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) hulladékudvarainál, a +3680353353 telefonszámon teheti meg!
  2. Lépés: Győződjön meg arról, hogy ingyenesen leadható a gumi. Fontos, hogy évi egy gumi szett leadása, illetve maximális 150 kilogrammnyi hulladék leadása lehetséges ingyenesen. Illetve kizárólag személyautó és kisteherautó abroncsok adhatóak le!
  3. Lépés: Szállítsa a hulladékudvarba a használt gumikat. A hulladék leadáshoz szükséges érvényes lakcímkártya és papíralapú vagy digitális igazolás arról, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás díjat megtérítette.

Használt gumi leadás gumi szervizekben

Nem megfelelő a fenti megoldás? Az Abroncs Kereskedőház Kft. gumiszervizeiben leadhatóak a használt abroncsok. Munkatársaink gondoskodnak arról, hogy az újrahasznosító üzemekbe kerüljenek az amortizálódott gumik.

Honnan tudhatom, hogy eljött a gumicsere ideje?

A használat következtében a gumiabroncsok teljesítménye idővel csökken. A futófelület kopásával a gumi profilmélység is alacsonyabb lesz. Ez jelentősen megnövelheti a féktávolságot és csökkentheti az autó tapadását. Hazánkban jogszabályban rögzítik a minimum profilmélységet. A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet az alábbi módon szabályozza a gumi profilmélységet:

“(4) Az (1) bekezdésben említett járműveken csak olyan gumiabroncsot szabad használni, amelyen a futófelület mintázatának magassága a teljes felületen eléri:
a) az M1, N1, O1 és O2 kategóriájú járműveken a gumiabroncs átmérőjétől függetlenül az 1,6 mm-t; továbbá
b) az egyéb járműveken
ba) a 0,75 métert meg nem haladó átmérőjű gumiabroncsok esetében az 1,6 mm-t,
bb) a 0,75 méternél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében a 3 mm-t.”

Szakembereink nem javasolják az 1,6 milliméter profilmélység megvárását. Téli és nyári abroncsok esetén is érdemes a minimum 4 milliméteres profilmélységű gumiabroncsokkal közlekedni. Amennyiben a használt gumi a kopás következtében ennél kisebb értéket ér el, érdemes új szett után nézni. Oldalunkon téli-, nyári- és négyévszakos abroncsok széles választéka közül találhatja meg az igényeinek leginkább megfelelő terméket.

Gyakori kérdések a használt gumi leadás kapcsán

Hol lehetséges a használt gumi leadás Budapesten?

A használt gumi leadás Budapesten a FKF kijelölt hulladék udvarain lehetséges. A pontos címek:

  • XV., Károlyi Sándor út 166.- hulladékudvar
  • XXII., Nagytétényi út 335.- hulladékudvar
  • XVI. Csömöri út 2-4.- hulladékudvar

Kérdés esetén a +3680353353 telefonszámon érhetőek el a hulladékudvar munkatársai. A nyitvatartási idő:

  • Munkanapokon: 8:00 –19:30 (ebédidő: 13:00 – 13:30)
  • Hétvégén: 8:00 – 16:30 (ebédidő: 12:00 – 12:30)

Fontos, hogy évi egy gumi szett (vagyis 4 darab abroncs), maximálisan évi 150 kilogramm erejéig lehet ingyenesen a hulladékudvarba vinni a lefutott abroncsokat.

Mennyibe kerül a használt autógumi leadás?

Magyarországon a használt autógumi leadás akár ingyenesen is elintézhető. Számos kijelölt hulladékudvarban költségtérítés nélkül leadhatóak az elhasznált gumik. Több gumi szervizben lehetőség van a gumicsere után ingyen vagy alacsony díj ellenében leadni a gumikat.

Leadható használt teherautó gumi is a hulladékudvarokban?

Nem adható le használt teherautó gumi vagy mezőgazdasági gép abroncs hulladékudvarokban.

Hogyan hasznosítják újra a használt gumikat?

A modern használt gumik számos része újrahasznosítható. A gumi, textil és a fémszálak egyaránt újrahasznosíthatóak. 

Összefoglalás

Fontosnak tartja az ökotudatosságot? Szeretné csökkenteni a közlekedéssel járó környezeti terheket? A használt gumi leadással nem csupán a törvényi kötelezettségnek tesz eleget, hanem környezettudatosan is cselekszik. Ráadásul Magyarországon a használt gumi leadás ingyenesen elintézhető!

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!