Különleges Toyo Tires abroncs az AMTS-en

A Toyo Tires a TOKYO AUTO SALON 2024-es kiállításán mutatta be azt az új koncepció alapján készült gumiabroncsát, amelyet 90%-ban fenntartható anyagok felhasználásával állított elő. Ez az új innovatív gumiabroncs Magyarországon először az AMTS-en lesz megtekinthető az AKH-Toyo Tires standján.

A Toyo Tires olyan fenntartható anyagokat használt az új abroncs előállításához, amelyek elismerten hozzájárulnak a környezetterhelés csökkentéséhez. A Toyo Tires gumiabroncsaiban felhasznált fenntartható nyersanyagok eddigi legmagasabb aránya 50% volt, – melyeket a 2024-es Dakar Rally-n részt vevő járművekhez szállított OPEN COUNTRY M/T-R-ben – és ennek az új koncepciójú abroncsnak az aránya messze felülmúlja ezt a korábbi rekordot.

A fenntartható anyagok nagyjából a megújuló nyersanyagokra és az újrahasznosított nyersanyagokra oszthatóak. A megújuló nyersanyagok olyan természeti erőforrásokból készülnek, amelyek újratermelődhetnek. Emellett az újrahasznosított nyersanyagok olyan anyagokból reprodukálódnak, amelyeket korábban valamilyen módon már felhasználtak.

Az ebben a koncepciójú gumiabroncsban felhasznált megújuló nyersanyagok között szerepel a biomasszából nyert butadién és sztirol-butadién gumi, a rizshéj hamu szilícium-dioxid, a növényi alapú olaj és a bioalapú poliészter szál, amelyek a teljes anyag kb. 60%-át teszik ki. Az újrahasznosított nyersanyagok közé tartozik az újrahasznosított korom, az újrahasznosított gyöngyszál, az újrahasznosított acélkód és a szén-dioxidból előállított butadién gumi, amelyet a Toyama Egyetemmel együttműködve sikerült szintetizálniuk. Az újrahasznosított nyersanyagok, a teljes összetétel kb. 30%-át teszik ki.

A Toyo Tires bejelentette, hogy 2030-ra 40%-ra, 2050-re pedig 100%-ra kívánja növelni a termékeiben felhasznált fenntartható anyagok arányát. Ennek a koncepciójú gumiabroncsnak a kifejlesztése stratégiai lépést jelent e célok felé. Az említett gumiabroncs másik jellemzője, hogy a gördülési ellenállás együtthatójának minimalizálásával elérte a JATMA gumiabroncs-jelölési rendszer szerinti legmagasabb, „AAA” gördülési ellenállás minősítést. (A Japán Gumiabroncsgyártók Szövetsége által kidolgozott önkéntes ipari szabvány. Ez a címkézési rendszer „üzemanyag-takarékos gumiabroncsokként” határozza meg azokat a gumiabroncsokat, amelyek mind a gördülési ellenállás, mind a nedves tapadási teljesítmény tekintetében megfelelnek bizonyos értékeknek, és megfelelő információkat nyújt a fogyasztók számára a gumiabroncsokról.)  Ez jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez a gumiabroncsok teljes életciklusa során, valamint az elektromos járművek utazótávolságának meghosszabbításához. A Toyo Tires a jövőben tovább kívánja fejleszteni a technológiát a gyakorlati felhasználás érdekében, hogy olyan termékek korai fejlesztését és piaci bevezetését érje el, amelyek segítenek a fenntartható mobilitási társadalom megvalósításában.

Az új koncepcióval készült gumiabroncs megtekinthető lesz a 2024-es Auto, Motor & Tuning Show-n, mely március 22-24. között kerül megrendezésre a Hungexpon. Keresse a gumiabroncsot az AKH és a Toyo Tires közös standjánál, a G pavilonban!

Válogasson kedvére Toyo nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át több, mint 100 ponton országos szervizhálózatunkban.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!