Mi az a mankókerék és mikor érdemes használni?

A mankókerék helytakarékos alternatívát jelent a teljes értékű pótkerékkel szemben. Biztonságos megoldás defekt esetén ahhoz, hogy eljuthasson a szervizig. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat és bemutatjuk, milyen egyéb lehetőségek közül választhat a defektes abroncs átmeneti helyettesítéséhez!

Mi az a mankókerék?

A legtöbb autós számára előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor fel kell tenni az alábbi kérdést: defektet kaptam, mit tegyek? Kézenfekvő megoldás lehet az autómentő hívása vagy mobil gumiszerelő szolgáltatás igénybevétele. Azonban speciális biztosítás vagy az új autókhoz gyakran grátiszként járó assistance szolgáltatás hiányában, ennek költsége igen magas lehet. Amennyiben rendelkezik a szükséges műszaki ismeretekkel és a gumicsere helyszíne biztonságos, akkor érdemes lehet saját kezűleg elvégezni a cserét. Az autógyártók hely- és súlytakarékossági okok miatt a pótkerék helyett olykor mankókerékkel szerelik fel az autót. Nem cseng ismerősen a név? Mutatjuk, mit jelent.

Mankókerék: A mankókerék egy olyan speciális abroncs, amelyet átmenetileg használhat defekt esetén, amíg eljut az autószervizbe. Kisebb méretű, mint a pótkerék, így nagyobb rakodó teret biztosít a csomagtérben.

Fontos tudnivalók a mankókerék kapcsán

Ahhoz, hogy biztonságosan és az előírásoknak megfelelően tudja használni a mankókereket, szükség esetén fontos az alábbi szabályok követése.

1. A maximális sebességkorlát 80 km/óra

A mankókerék eltérő műszaki tulajdonságai miatt kisebb teljesítményt és menetstabilitást képes biztosítani, mint a normál pótkerék. Így fontos, hogy kerülje a dinamikus vezetési stílust és a magas menetsebességet. Mankókerék használatakor a maximális megengedett sebesség 80 km/óra, azonban csúszós utakon javasolt még ennél is lassabb sebességgel közlekedni.

2. Legfeljebb 100 kilométer megtételére alkalmas

A mankókereket arra tervezték, hogy képes legyen eljuttatni az autót biztonságosan a legközelebbi szervizig. A gyártók által javasolt maximális menettávolság általában 100 kilométer. Fontos, hogy semmilyen körülmény esetén se lépje túl az előírást, az ugyanis fokozza a durrdefekt kockázatát és növeli a féktávolságot.

3. Hajtott kerékre nem javasolt használata

További megkötés, hogy hajtott kerékre nem javasolt felszerelni, mivel eltérő méretű lehet a többi abroncstól. Amennyiben a hajtott kerék sérült meg és nem rendelkezik pótkerékkel, hívjon autómentőt vagy mobil gumiszervizt.

4. Csak átmeneti megoldást jelent

A mankókerék tökéletes választás arra, hogy a közelben található szervizig biztonságosan elvezessen defekt esetén, azonban hosszú távon nem használható. Míg a pótkerék műszaki tulajdonságai (például méret, kialakítás, mintázat) általában megegyeznek a felszerelt abroncsokéval, addig a mankókerék esetén eltérő lehet. Kizárólag akkor válassza a mankókerék használatát defektkor, ha:

  • biztonságosan el tudja végezni a kerékcserét,
  • a szerviz 100 kilométer távolságon belül található,
  • a defektes abroncs nem hajtott keréken van.

Milyen alternatívák érhetők el, ha a mankókerék nem megfelelő?

Amennyiben mankókerék nem felel meg igényeinek, számos egyéb lehetőség közül válogathat a defekt kezeléséhez. Következzenek a legnépszerűbb választások.

Pótkerék

A pótkerék mérete, mintázata és egyéb műszaki tulajdonságai általában megegyeznek az autóra felszerelt abroncsokkal. Előnye, hogy teljes mértékben képes helyettesíteni a meghibásodott gumit, így akár hosszú távon is használható. További érv a pótkerék mellett, hogy azonos megjelenésű, mint a többi gumi, így hasznával nem veszti el az autó esztétikus megjelenését. Hátrány azonban, hogy jelentősen több hely kell a tárolásához és gumicsere esetén 5 abroncsot szükséges vásárolni 4 helyett.

Defektjavító készlet

A defektjavító készlet (defekthab) segítségével egyszerűen javíthatóak a kisebb hibák. A könnyen és gyorsan használható eszköz nem helyettesíti a gumicserét, azonban kiváló alternatív megoldást nyújt defekt esetén. Fontos megjegyezni az alábbiakat:

  • Defektjavító készlet használatát követően elengedhetetlen a gumi- és TPMS szenzor csere.
  • Maximálisan 200 kilométer tehető meg a defektjavító készlet használata után.
  • Nagy méretű szakadás esetén nem használható.

Defekttűrő gumi

Egyes autókhoz vásárolható defekttűrő gumi, amely egy speciális abroncs megerősített oldalfalakkal. Előny, hogy nagyfokú nyomáscsökkenés vagy akár defekt esetén is képes tovább üzemelni. Természetesen a gyártói előírásoknak megfelelő módon a defekt észlelését követően rövidesen szükséges cserélni az abroncsokat. Nem szabad elfelejteni, hogy a túlnyomást vesztett defekttűrő abroncsokkal max. 80 kilométer/óra sebességgel szabad közlekedni.

Szerezze be az új abroncsokat oldalunkról!

Defektet szenvedett autója? Új abroncsok után kutat? Akkor tekintse meg online kínálatunkat és találjon rá az igényeinek megfelelő gumi szettre! A széles választék, kiváló minőségű termékek mellett maximális figyelmet fordítunk az ügyfél-elégedettségre.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át több, mint 100 ponton országos szervizhálózatunkban.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!