Durrdefekt: tegye ezt, ha vezetés közben defektet kap

A durrdefekt olyan sérülés, amely következtében az abroncsnyomás rövid idő alatt jelentős mértékben csökken. Az akár másodpercek alatt megszűnő nyomás miatt az autó könnyen irányíthatatlanná válik, amely akár balesethez is vezethet. Cikkünkben bemutatjuk a durrdefekt lehetséges okait, megelőzési módszereit és tanácsokat adunk a veszélyes helyzet biztonságos kezeléséhez.

Mit történik durrdefekt esetén?

A durrdefekt esetén hangos durranást tapasztal a sofőr először. Majd pár másodpercen belül kiszökik a levegő az abroncsból, így drasztikusan csökken a guminyomás. Magas menetsebesség mellett a hirtelen leeresztett gumi irányíthatatlanná teszi az autót. Ilyenkor tapasztalt sofőrök számára is szinte lehetetlenné válik az biztos úttartás és manőverezés. Gyakori, hogy a durrdefekt kisodródáshoz vezet.

Melyek a durrdefekt okai?

Számos indoka lehet a súlyos abroncshibának. A következőkben részletesen bemutatjuk a leggyakoribb magyarázatokat. Következzenek a durrdefekt okai!

Sérülés

Az egyik leggyakoribb ok a külső erőbehatás vagy a futófelületbe fúródott idegentest miatti sérülés. Ezek kárt tehetnek az abroncs strukturális integritásában, amely nagy menetsebesség melletti fokozott terhelés következtében végleg megadhatja magát.

Kopás-félrekopás

Megfelelő használat mellett is folyamatosan amortizálódnak az abroncsok, ennek egyik következménye a csökkenő gumi profilmélység. Extrém mértékű kopás következtében elvékonyodhat az abroncs több ponton, amely fokozhatja a durrdefekt kockázatát.

Extrém útviszonyok

Az olyan extrém útviszonyok, melyeken éles kövek és kátyúk találhatóak, fokozott veszélyt jelentenek az abroncsok állapotára. Az útfelület okozta sérülés sok esetben vezethet durrdefekthez.

Durrdefekt megelőzése: tippek és tanácsok

Szerencsere a veszélyes és riasztó meghibásodás kockázata jelentősen csökkenthető a következő tippek betartásával. Íme, hogyan lehetséges a durrdefekt megelőzése a legtöbb esetben!

Mérje fel rendszeresen a gumi műszaki állapotát!

A legfontosabb KRESZ szabályok a gumiabroncsok kapcsán az alábbi paragrafust tartalmazzák:

“A jármű vezetője, mielőtt a járművel a telephelyről (így különösen a garázsból) elindul, köteles a kormányberendezés, a fékberendezés, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések állapotát (működését), továbbá a hatósági jelzés(ek) [rendszámtábla(ák)] meglétét, állapotát – az adott körülmények között indokolt módon – ellenőrizni.” 

A törvényi előírás követése, vagyis a gumi műszaki állapotának ellenőrzése indulás előtt, sokat segíthet abban, hogy az esetleges sérüléseket idejekorán felismerje. Ne felejtse a repedést, dudort, szakadást vagy futófelületbe állt szöget sokkal szerencsésebb a parkolóban észrevenni, mint az autópályán szembesülni a következményekkel.

Ellenőrizze a guminyomást!

Bár a TPMS guminyomás ellenőrző rendszer jelez, ha probléma van, mégis érdemes rendszeresen manuálisan ellenőrizni az abroncsokat. Ezt számos benzinkúton ingyen megteheti. Így jelentősen csökkentheti a durrdefekt kockázatát.

Extra tipp: A megfelelő guminyomást a gépjármű szervizkönyve tartalmazza.

Tartsa szemmel a profilmélységet!

Ellenőrizze az abroncsok profilmélységét rendszeresen. A törvény által előírt minimális gumiabroncs profilmélység:

  • 75 cm-t meg nem haladó átmérőjű gumiabroncsok esetében 1,6 mm (személyautó, kisteherautó)
  • 75 cm-nél nagyobb átmérővel rendelkező abroncsoknál pedig 3 mm (teherautó)

Azonban a gumiabroncs gyártók javaslata szerint nyári abroncs esetében 3 mm, téli abroncs esetében 4 mm profilmélységig látja el az abroncs a rábízott funkciót. Azzal, hogy rendszeresen ellenőrzi a profilmélységet, tovább csökkentheti a durrdefekt kockázatát.

Cserélje le idejében az abroncsokat!

Ne várja meg, hogy a használat következtében veszélyesen amortizált állapotba kerüljenek a gumik. A gumi élettartamát a kora és a használati szokások egyaránt befolyásolják. Általános javaslat, hogy:

  • ne használjon 10 évnél idősebb abroncsokat,
  • és cserélje le a nyári abroncs esetében 3 mm-nél, téli abroncs esetében pedig 4mm-nél kisebb profilmélységű gumikat.

Durrdefekt autópályán: mi a teendő?

Az egyik legveszélyesebb dolog, ami történhet vezetés közben, az a durrdefekt autópályán. A következő tippek betartásával minimalizálhatja a baleset kockázatát.

  1. Tartsa a sebességet fixen a durranást követően!
  2. Mivel a nyomásveszteség miatt fokozódik a súrlódás, így megnő a kisodródás veszélye. Ennek ellensúlyozásához adjon szükséges mennyiségű gázt a sebesség megtartásához!
  3. Tartsa egyenesen az autót és várja meg, hogy stabilizálódjon az autó!
  4. Hajtson a lehajtó sávba és kerülje a fékezést!
  5. Hagyja, hogy a kocsi sebessége idővel csökkenjen! Válassza a kigurulást és minimalizálja a kisodródás veszélyét!
  6. Vegye fel a fényvisszaverő mellényt és tegye ki a háromszögeket!
  7. Majd értesítse az autópálya rendőrséget a 112-es telefonszámon!
  8. Ügyeljen maga és autóstársai biztonságára, míg megérkeznek a rendőrök! 
Durrdefekt autópályán

Lehetséges a durrdefekt javítása?

Nem, a durrdefekt javítása nem lehetséges. Amennyiben súlyos hiba jelentkezik a gumikon, ideje lecserélni őket. A gumi.hu kínálatában kiváló árak, széles választék és megbízható márkák várják.

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!