Féktávolság táblázat: a sebesség és féktáv összefüggése

Féktávolság táblázat és a fékút kiszámítása lépésről-lépésre

A teljes féktávolság a vészhelyzet észlelés és a gépjármű megállása között megtett távolság. Elemei a reakció távolság, fékkésedelmi idő és a fékút. A teljes megállási távolságot számos faktor befolyásolhatja, ilyen például az abroncs minősége, a profilmélység, a vezetői képességek, az útfelület, a gépjármű általános műszaki állapota (különösen a féktárcsák és fékbetétek) vagy a guminyomás. A féktávolság táblázat segítségével megtudhatja, mi a sebesség és féktáv közötti összefüggés. Ismerje meg a fékút kiszámításának lépéseit cikkünkből!

A legfontosabb alapfogalmak

A féktávolság táblázat bemutatása előtt fontos tisztázni néhány alapfogalmat! Szeretné megtudni mi a különbség a reakció távolság, fékút és féktávolság között? Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb definíciókat.

1. Reakció távolság

A reakció távolság a vészhelyzet észlelése és a vezetői fék válasz között megtett távolság. Az átlagos reakcióidő 0,5 és 2 másodperc közötti. Általában igaz, hogy a magasabb vezetési tapasztalattal rendelkező személyek rövidebb idő alatt képesek reagálni a veszélyhelyzetekre. 40-50 év között a leggyorsabb a reakciós képesség, míg friss jogosítvánnyal rendelkező személyeknél és idősebb sofőröknél a válaszidő gyakran lassabb. A reakció távolságot jelentősen befolyásolja az autó sebessége. Kétszer gyorsabb sebesség esetén a reakció távolság is duplázódik.

2. Fékkésedelmi idő (működési késedelem)

A fékkésedelmi idő (működési késedelem) alatt a fékpedál lenyomása és a fékrendszer aktiválódása közötti időt értjük. Mielőtt megkezdené a fékrendszer a sebesség csökkentést, bizonyos alkatrészek elmozdulása szükséges. Magas menetsebesség mellett a fékkésedelmi idő is több méternyi többlet megállási távolságot jelenthet.

3. Fékút

A fékút a fékezés megkezdésétől a megállásig megtett távolság. Más szóval a fékút a fékpedál lenyomása és a mozgás beszüntetése közötti távolság. Fontos megjegyezni, hogy a jármű sebessége és a fékút között négyzetes kapcsolat áll fenn. Tehát kétszer gyorsabb sebesség, négyszer nagyobb fékutat eredményez.

4. Megállási távolság (féktávolság)

Megállási távolság (féktávolság) alatt a fent bemutatott három szakasz összegét értjük, vagyis a vészhelyzet percepcionalizálása és a teljes megállás között megtett távolságot.

Féktávolság táblázat

A féktávolság táblázat használatával könnyen megállapítható, hogy egy átlagos családi autó mekkora teljes féktávval rendelkezik. Az első oszlopban látható a sebesség, másodikban a reakcióidő alatt megtett távolság, ezt követően a fékút száraz és vizes felületen, végül pedig a teljes féktávolság.

Féktávolság táblázat
Sebesség (km/h)Reakcióidő alatt megtett távolság (m)Fékút száraz felületen (m)Fékút vizes felületen (m)Teljes féktávolság (m)
401791326-30
5021142035-41
6025202945-54
7029274056-69
8033365269-85
9038456583-103
10042568098-122
110466797113-143

Mi befolyásolhatja a megállási távolságot?

A megállási távolságot sok tényező befolyásolhatja. Az alábbiakban összefoglaltuk a féktávolságra legnagyobb hatást gyakorló faktorokat.

1. Abroncs minőség

Abroncstesztekben gyakran található komparatív elemzés a különböző gumik féktávolságáról. Általában igaz, hogy a prémium abroncsok anyaghasználata, mintázata és egyéb műszaki tulajdonságai rövidebb féktávokat biztosítanak. Míg a belépő kategóriás gumik növelhetik a megállási távolságot. Weboldalunkon számos kiváló minőségű abroncs közül válogathat. Szerezze be új gumi szettjét webshopunkból!

2. Gumi profilmélység

A megfelelő abroncs profilmélység nem csupán a törvényi előírások, de a vezetés biztonsága miatt is kiemelten fontos. A gumi profilmélység jelentősen befolyásolhatja a féktávolságot. A német Auto Bild autós magazin egy tesztben azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a féktávolságot az abroncs profilmélysége. Meglepő eredményekkel szolgált a kutatás:

  • 120 km/h sebességről fékezve az új abroncsoknak maximum 60 méterre volt szükségük, hogy megálljanak.
  • A törvényi minimumban közölt 1,6 mm esetén a féktáv több mint 150 méter volt.
  • Ahol új gumival már megálltak a tesztautók, ott kopott abroncsokkal 106 km/h tempóban haladtak tovább a személyautók.
féktávolság és a gumi profilmélység kapcsolata

3. Vezetői képességek

Nem meglepő módon a vezetői képességek is szignifikáns hatással bírnak a féktávolságra. Tapasztalt sofőröknél az átlagos reakcióidő akár 75%-kal rövidebb lehet, mint a kevésbé gyakorlott autósoknál.

4. Útfelület

Jéggel borított, vizes és egyéb alacsony tapadású felületeken nem csupán a teljes megállási távolság emelkedik, hanem az autó kontrollálhatósága is csökken. Nyári záporokat követően előfordulhat az aquaplaning (vízen csúszás), amely akár balesethez is vezethet. A biztonságos vezetés érdekében csökkentse a sebességet csúszós útfelületeken.

5. Gépjármű általános műszaki állapota

Tudta, hogy a gépjármű általános műszaki állapota befolyásolja a megállási távolságot? A kopott fék alkatrészek jelentősen fokozhatják a fékutat. Többek között ezért érdemes rendszeres műszaki vizsgára vinni az autót. Az AKH szerviz hálózatban sok éves tapasztalattal rendelkező kollégáink különös hangsúlyt fektetnek a fékek állapotfelmérésére. Ha szeretné elkerülni a sorban állást, akkor foglaljon időpontot online! Ügyfeleink online foglalhatnak időpontot professzionális szervizeink egyikébe.

6. Guminyomás

A Nemzetközi Automobil Szövetség (Fédération Internationale de l’Automobile, FIA) egy kutatása szerint a vizsgált autósok 71%-a a megfelelőtől eltérő guminyomású abroncsokkal közlekedik. Ez nem csupán szuboptimális üzemanyag felhasználáshoz vezet, hanem a féktávolságot is növelheti. Minden esetben a gyártói előírásoknak megfelelő guminyomású abronccsal közlekedjen a biztonságos vezetés érdekében!

7.Sebesség

A sebesség és a fékút közötti négyzetes kapcsolat miatt megállapítható, hogy:

  • Kétszer nagyobb sebességnél négyszer nagyobb a fékút
  • Háromszor nagyobb sebességnél kilencszer nagyobb a fékút
  • Négyszer nagyobb sebesség esetén tizenhatszor nagyobb a fékút

Kövesse a törvényi előírásoknak megfelelő sebességkorlátozást a balesetmentes és biztonságos vezetéshez!

8. Gépjármű terheltsége és tömege

A gépjármű terheltsége és tömege is jelentős hatást gyakorol a teljes megállási távolságra. A magasabb tömeg növeli a féktávot, így több utas és csomag szállításakor megemelkedik a megállási távolság.

Válogasson kedvére téli gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!Hírlevél feliratkozás