Négyévszakos abroncs – milyen teendőink vannak?

Négyévszakos abroncsot vásároltam nyugodtan hátradőlhetek?

Joggal merülhet fel a kérdés, hiszen minden évszakban megfelelő biztonsággal autózhatunk, azonban a valóság korántsem ennyire egyértelmű. Tartós cikként vásároljuk, ezért ennek megfelelően is kell gondoskodnunk a négyévszakos abroncsokról.

Jó hír viszont, hogy ennek nagy részét mi elvégezzük Ön helyett.

Milyen teendőink vannak a karbantartással kapcsolatban?

  • Fontos, hogy mindig ellenőriztesse az autó futóművét

Mint minden új abroncs vásárlása esetén célszerű a frissen felszerelt abroncsokhoz beállítani az autó futómű geometriáját. A jól beállított futómű észrevétlenül teszi a dolgát, nem koptatja rendellenesen a frissen megvásárolt abroncsokat, megfelelő egyenesfutást biztosít. Közvetlen visszajelzést ad az útról, kevesebb kormánymozdulatra van szükség, hiszen nem kell folyton a futóműhibából adódó manővereket korrigálni.

A sikeres beállítás előfeltétele azonban, hogy a futóműben található összes alkatrésznek kifogástalan üzemi állapotban kell lennie. A legkisebb mértékű holtjáték az egyes alkatrészeken hibás beállításhoz vezethet.

Hazánk úthálózatára való tekintettel megelőzés céljából karbantartás jelleggel évente, a futóművön történő javítást követően javasolt a beállítást legrövidebb időn belül megismételni.

  • Ügyeljen az abroncsok nyomására

Nagyszüleink is említették miszerint semmi sem tart örökké. Igaz ez az abroncsokban található levegő nyomására is. A tartósan alacsony vagy magas nyomás mellett használt abroncsok élettartama jelentős mértékben csökken. Célszerű tehát mindig a feltüntetett gyári ajánlásra hagyatkozni

  • Centríroztasson!

Utazásaink során az útról érkező erőhatások, kátyúk a kerekek súlypontját idővel befolyásolják. Amennyiben az abroncs nem egyenletesen érkezik, az aszfalttal okozhatja a futómű-alkatrészek idő előtt történő meghibásodását. Jellemzően a kormányon érezhető rezgéssel tudatosítva itt bizony baj van.  A szezononként elvégzett helyes centrírozással ezen plusz költségek nagy mértékben megspórolhatóak.

Szakszerű karbantartásért keresse fel szervizeink bármelyikét!

Vagy jelentkezzen be szervizeink bármelyikébe Online, kényelmesen

négyévszakos karbantartás

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!