3+1 ok, amiért a nyári gumi télen kerülendő

Számos hátránnyal és veszéllyel járhat a nyári abroncs használata a fagyos és jeges időszakban: csökkentheti az üzemanyag felhasználás hatékonyságát, túlzottan keménnyé és merevvé válhat, fokozhatja a csúszás és kisodródás veszélyét. Ismerjen meg 3+1 okot, amiért a nyári gumi télen kerülendő!

A legfontosabb különbségek a téli- és nyári abroncsok között

Mielőtt bemutatnánk az okokat, amiért a nyári gumi télen rossz döntés, ideje néhány szót ejteni a szezonális abroncsok közötti különbségekről. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb differenciákat.

Teljesítmény

A gyártók az évszakra jellemző időjárási körülményekre optimalizálják az abroncsokat. Így általánosan kijelenthető, hogy a téli abroncsok magasabb teljesítményt képesek nyújtani fagyos és havas út felületeken, mint a nyári gumik. Amennyiben sportos stílusban vezet, jelentős távolságokat tesz meg autóval télen és hirtelen fékezésre is gyakran kényszerül, mindenképpen válassza a téli abroncsot a négyévszakos gumik helyet.

Anyaghasználat

További eltérést jelent az anyaghasználat. A téli abroncsok a magasabb szilika tartalmuk miatt a hideg hónapokban és a fagyos körülmények között is képesek megőrizni a rugalmasságukat, ezzel rövidebbé téve a fékutunkat.

Futófelület

A téli abroncsok a futófelület tagolt mintablokkjaiban kialakított lamelláinak köszönhetően extra tapadást biztosít a hó és jég borította utakon is. Ez számos előnnyel jár:

  • rövidebb féktáv,
  • csökkent kisodródási és csúszási kockázat,
  • nagyobb manőverezhetőség.

A téli gumi kötelező Magyarországon?

Számos környező országban a törvényi előírások szerint szükséges téli abroncsokat használni az év egy adott időszakában.

De vajon a téli gumi kötelező Magyarországon?

Hazánkban nincs olyan előírás, amely kötelezővé tenné a téli abroncsok felszerelését. Azonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik rendeletében pontosan definiálják, mit jelent a téli abroncs:

„(17a) E rendelet alkalmazásában téli gumiabroncs az olyan gumiabroncs, amelynek
a) a gyártása során az anyagkeveréket, a futófelület mintázatát, a szerkezetét a téli időjárási körülményekhez és útviszonyokhoz választották meg annak érdekében, hogy alacsony hőmérséklet melletti rendeltetésszerű használata során fokozott kapaszkodóképességgel rendelkezzen,
b) a gyártója téli abroncsként jelölte meg az oldalfalán a következő jelölések valamelyikével: „M+S”, „M&S”, „M.S”, „MS”,
„Winter”, „Winter Use” felirat, „Hópihe” ábra, „Háromágú hegycsúcs” ábra, és
c) a mintázat magassága (bordázat mélysége) meghaladja a 4 mm-t.”

nyári gumi télen

3+1 ok, amiért a nyári gumi télen kerülendő

Miután bemutattuk a téli- és nyári abroncsok között különbségeket és a vonatkozó szabályozást, ideje rátérni, miért rossz ötlet a nyári gumi télen. Az alábbiakban bemutatjuk a legjelentősebb hátrányokat.

1. Amortizáció

A nyári gumi télen fokozott módon amortizálódik. A nyári abroncs anyagösszetétele és a futófelület mintázata nem alkalmas a téli közlekedésre. Amennyiben 7°C alatti az átlagos középhőmérséklet mellett használja a nyári abroncsokat, jelentősen fokozza a kopási sebességet.

Ennek negatív következményei:

  • gyorsabban csökken a gumi profilmélység,
  • hamarabb jön el az új gumi vásárlás ideje,
  • fokozza közlekedéssel járó ökológiai lábnyomot.

2. Biztonság

Az egyik legjelentősebb hátrány a közlekedésbiztonság csökkenése. Független tesztek eredményei alapján kijelenthető, hogy a nyári gumi télen:

  • nagyobb féktávot,
  • magasabb kisodródás kockázatot,
  • magasabb aquaplaning (vízencsúszás) kockázatot és
  • kisebb kontrollálhatóságot jelent.

Kerülje a nyári gumi télen történő használatát a biztonságos közlekedés érdekében. Javasoljuk, hogy járjon el felelősen és válasszon az évszaknak megfelelő abroncsokat!

3. Költségek

Tudta, hogy a nyári gumi télen használva negatívan befolyásolja az üzemanyag felhasználás hatékonyságát? Nem csupán a guminyomás, hanem az évszaknak megfelelő gumi szett használata is segíthet a közlekedési költségek redukciójában. További pénzügyi előny a fent említett kopás mértékének csökkentése. Ne felejtse: lassabb amortizáció, hosszabb hasznos termékélet.

+1 ok: utazás

Magyarországon a hólánc és a téli abroncs használata sem kötelező. Azonban a közeli és távoli országok jelentős részében igen. A hidegebb klímájú országok többségében november és március között a törvényi előírások szerint elengedhetetlen a téli abroncs használata. Amennyiben túrát vagy téli kikapcsolódást tervez, a nyári gumi télen semmiképpen sem használható. Egyes országokban több száz euró összegű büntetést vonhat maga után.

Nyári gumi télen? Inkább négyévszakos abroncs!

Nem szeretne a szezonális gumicserével vesződni? Akkor döntsön a négyévszakos abroncs mellett! Hogy kik számára jelent optimális választást? Mutatjuk!

Kiváló választás a négyévszakos gumi, amennyiben:

  • többnyire városban közlekedik,
  • betartja a sebesség korlátokat,
  • kerüli a sportos vezetési stílust,
  • nem vezet extrém havas és fagyos útfelületen,
  • átlagos az éves menettávolsága.

Válogasson kedvére téli gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!Hírlevél feliratkozás