A professzionális olajcsere menete: mutatjuk a lépéseket

Szívesen megismerné, hogy milyen lépésekből áll az olajcsere menete egy profi műhelyben? Kíváncsi arra, hogy miképp járnak el a sokéves szakmai tapasztalattal rendelkező műszerészek? Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lehelnek új életet a motorba szakembereink az AKH szervizekben!

Miért kerülendő az olajcsere otthon?

A csereperiódus végének közeledtével sok autós fejében megfordul az otthoni olajcsere ötlete. Érthető, hiszen az egyszerűnek tűnő autószerelési feladat sajátkezű elvégzésével időt és pénz spórolhatunk. Érdemes azonban inkább szakemberekre bízni az olajcserét. Összegyűjtöttük, melyek a leggyakoribb bakik az otthoni olajcsere során:

  • a gyártói előírásoktól eltérő típusú olaj használata
  • fáradt és új olaj keveredése (bár ez szakszerű csere esetén is előforduló jelenség)
  • motortér szennyezése fáradt olajjal
  • szűrő csere kihagyása, nem megfelelő szűrő használata
  • túl kevés olaj használata vagy az olaj túltöltése
  • fáradt olaj megfelelő semlegesítése, leadása
  • csereperiódus szakszerű nullázása a jármű rendszerén

Bár a fenti hibák nem tűnnek elsőre veszélyesnek, azonban súlyos következményekhez vezethetnek. A nem megfelelő motorolaj szint fokozhatja a kopást, csökkentheti az üzemanyag hatékonyságot, sőt, akár végzetes műszaki hibát is eredményezhet. További nehézség lehet a fáradt olajtól a törvényes előírások szerint megszabadulni. Veszélyes hulladéknak minősül, így nem lehet a lefolyóba önteni. Szeretné profikra bízni a motorolaj cserét? Válasszon több mint 200 szervizállomásunk közül, foglaljon időpontot online és kerülje el az hosszas sorban állást!

Az olajcsere menete professzionális körülmények között

Az olajcsere mente az alábbi hat lépésre bontható. Bár az alábbi leírást követve elkerülhető a fent felsorolt hibák többsége, a tökéletes eredmény érdekében mégsem javasoljuk, hogy ezt megfelelő képzettség vagy tapasztalat hiányában, saját kezűleg, szakszerszámok nélkül végezze el.

Szükséges olaj típusának és mennyiségének ellenőrzése

Az olajcsere minden esetben a szükséges olaj típusának és mennyiségének ellenőrzésével kezdődik. A gépjármű műszaki könyvében találhatóak azok a technikai specifikációk, amik segítenek a megfelelő termék kiválasztásában. A motorolaj jelölések ismerete elengedhetetlen ennél a lépésnél.

Előkészület

Az olajcsere menete elérkezett a következő fázishoz: az alapos előkészülethez. A szakember ebben a fázisban összegyűjti a szükséges eszközöket a munkához. Hogy melyek ezek pontosan?

Eszközök az olajcseréhez:

  • Gumikesztyű
  • Dugókulcs és dobozkulcs készlet
  • Leeresztő tál
  • Leeresztőcsavar
  • Nyomatékkulcs (szükség esetén)
  • Olajszűrő
  • Prémium minőségű olaj
  • Szűrőkulcs
  • Tölcsér
  • Törlőkendő

Ezt követően jöhet az autó előkészítése. Fontos, hogy a motornak és az olajnak melegnek (nem forrónak) kell lenni az olajcseréhez. A csere előtt 10-15 percet várnak az autószerelők, ez idő alatt a kipufogó hőmérséklete némileg csökken, az olaj pedig leülepedik a motorteknőbe. Szükséges lehet az autót felemelni a jobb hozzáférhetőség érdekében. Ilyenkor a tapasztalt szakemberek fokozott figyelemmel és óvatossággal járnak el a biztonság érdekében.

Motorolaj leengedése

Ezt követően megkeresik az olajszűrőt és a leeresztő csavart. Általában alsó elhelyezkedésű, csavaros szűrő található az autókon. Előfordulhat, hogy a szűrő és a leeresztő egymástól távol helyezkedik el. Ilyenkor a leeresztő tálat időközben szükséges áthelyezni. Ennél a lépésnél minden esetben kesztyűt hordanak az autószerelők, a motorolaj nehezen távolítható el a bőrről.

A tál elhelyezését követően a leeresztés következő lépése: az olajbetöltő sapka eltávolítása. A csavar eltávolításához csavarkulcsot használnak. Szükség esetén kicserélik az olajleeresztő csavart és/vagy az alátétet. Kevésbé tapasztalt személyek gyakran véletlen bent felejtik a régi alátétet az olajteknőbe, ami műszaki komplikációkhoz vezethet. Ez plusz egy indokot jelent arra, miért érdemes szakértőre bízni a munkálatot.

Olajszűrő csere

A következő lépés az elhasznált olajszűrő cseréje. A szakemberek ellenőrzik, hogy a leeresztő tál a megfelelő helyen van, ezt követően eltávolítják a szűrőt. Ehhez nem feltétlenül szükséges a speciális felszerelés, általában kézzel is kicsavarható. Lassú és határozott mozdulatokkal érdemes eltávolítani.

Rongyok segítségével takarítható a szűrő csatlakozási pontja az autón, ilyenkor érdemes fokozott figyelmet fordítani a tömítő felületére. A tapasztalt szakemberek jól tudják, hogy a régi szűrő tömítése olykor beragadhat, így ezt ellenőrzik. Ezt követően pedig rögzíthető az új szűrő.

Új motorolaj hozzáadása és olajszint ellenőrzés

Az olajcsere menete utolsó lépése az új olaj betöltése és a kenőanyag szint ellenőrzése. Fontos, hogy mindig a gépjármű könyvében meghatározott mennyiségű olaj kerüljön visszatöltésre. Az olajszint semmi esetre sem lehet a minimális tartomány alatt, illetve a maximális tartomány felett. Továbbá a motorolajhoz nem kell adalékanyagokat keverni.

Motorolaj csere az AKH szervizekben

Az 1995-ben, családi vállalkozásként alapított Abroncs Kereskedőház (AKH) a magyar gumiabroncs piac értékesítési és szolgáltatási területén belül több kategóriában is piacvezető. A cég több mint 30 neves márka egyedülállóan széles választékát forgalmazza, emellett saját márkák importjában és forgalmazásában is kiemelkedő a magyarországi piacon. Válassza profi országos szervizeink egyikét, ahol kizárólag prémium minőségű Castrol motorolajjal dolgozunk!

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!