Váltóolaj csere: teljes útmutató

A kenőanyagok rendszeres cseréje hozzájárulhat az amortizáció csökkenéséhez és a megfelelő műszaki állapot megőrzéséhez. Ezt a legtöbb autós jól tudja a motorolaj cseréről, azonban a váltóolaj csere kevesebb figyelmet kap. Cikkünkben választ kaphat a témában felmerülő leggyakoribb kérdésekre! Tudja meg, milyen gyakran jön el a váltóolaj csere ideje, milyen költségekkel számolhat és melyek a leggyakoribb hibára utaló jelek.

Mi a sebességváltó olaj feladata?

A sebességváltó a kocsi egyik legfontosabb alkatrésze, amely már az első autómobilban, a híres Ford T-modellben is megtalálható volt. Feladata, hogy megfelelő szinten tartsa a fordulatszámot. Legyen kézi vagy automata típusú a váltó autójában, a megfelelő kenőanyag hiányában rövid időn belül tönkremehet az érzékeny rendszer. Sőt, a hajtáslánc egyéb alkatrészeiben is kár keletkezhet. Szerencsére a költséges javítással járó műszaki hiba megelőzhető. A sebességváltó olaj (röviden váltóolaj) feladata a sebességváltó rendszer kopásának csökkentése és a hőelvezetés.

Kevés váltóolaj jelei: melyek a váltóolaj hiba jelei?

Sokan nem tudják, melyek a váltóolaj hiba jelei, pedig korai felismerésük segíthet elkerülni a magas költségvonzatú hajtáslánc alkatrész problémákat. Összefoglaltuk a legfontosabbakat!

A váltóolaj hiba jelei közé tartoznak a következők:

  • automata sebességváltó esetén jelentkező indokolatlan váltás (fel- és le egyaránt),
  • lassú, megkésett váltás,
  • sebességváltás közben tapasztalt rázkódás,
  • hideg időjárásnál jelentkező sebességváltási nehézség,
  • fura hangok sebességváltáskor,
  • olajfolt az autó alatt,
  • váltóolaj-szint gyors csökkenése,
  • a váltórendszer túlmelegedése.

Váltóolaj csereperiódus: mikor szükséges a váltóolaj csere?

A váltóolaj csereperiódus eltérhet kézi és automata sebességváltó rendszerek esetén. Míg a manuális sebességváltó esetén az általános ajánlás 100.000 kilométer és 5 év, addig automata autók esetén mindössze 70.000 kilométer. Fontos kiemelni, hogy a váltóolaj csereperiódus autótípusonként eltérő lehet. Javasoljuk, hogy ellenőrizze az autó kézikönyvét, amelyben a gyártói előírás szerepel.

A sportos vezetési stílus, pótkocsi vontatás, helytelen sebességváltás, extrém időjárási körülmények és városi közlekedés csökkenthetik a váltóolaj csereperiódust. Előfordulhat, hogy a gyártói előírásoknál jelentősen gyakrabban kell cserélni a kenőanyagot.

Milyen váltóolaj kell az autóba?

Gyakori kérdés az autósok között: milyen váltóolaj kell az autóba? A válasz eltérhet autótípusonként, így a legjobb, amit tehet, ha ellenőrzi a kocsi kézikönyvét. A gyártói dokumentációban szerepel a használható váltóolaj. Profi szervizeinkben tapasztalt szakembereink elvégzik ezt a feladatot, így biztos lehet abban, hogy a megfelelő minőségű és típusú olaj kerül autójába.

Milyen váltóolaj kell az autóba?

Gyakori kérdések és válaszok

Váltóolaj csere ár: milyen költségekkel számolhatok?

A váltóolaj csere ár a legtöbb szervizben 15000-20000 forint közötti összeg. Tekintse meg aktuális árainkat itt.

Mi az a váltóolaj adalék?

A váltóolaj adalék és revitalizáló készítmények olyan speciális anyagok, amelyeket a csereperiódus között használhatnak a kenőanyag kémiai tulajdonságainak pozitív befolyásolásához.

Mekkora a megfelelő váltóolaj mennyiség?

A szükséges váltóolaj mennyiség autótípusonként jelentősen eltérhet. A gyártó által meghatározott pontos mennyiség minden esetben az adott modell műszaki leírásában szerepel.

Elvégezhető a váltóolaj cseréje otthon is?

Bár a váltóolaj cseréje egyszerű feladatnak tűnhet leírások és oktató videók alapján, számos ponton elhibázható. A helytelenül végzett kenőanyag csere súlyos műszaki problémákhoz vezethet, így nem javasoljuk, hogy a megfelelő szakértelem és eszközök nélkül vágjon bele. Bízza inkább profi szakemberekre, akik garantáltan a gyártói előírásoknak megfelelő cserét végeznek.

Mi az a váltóolaj betöltő készlet?

A váltóolaj betöltő készlet olyan speciális szerszámok összessége, amelyet autószerelők használnak a váltóolaj csere során. Általában az alábbiakat tartalmazza:

  • 3-5 liter űrtartalmú tartály
  • mérőóra (az olaj pontos adagolásához)
  • olajbetöltő adapter

A motorolaj és váltóolaj azonos?

Nem, a váltóolaj és motorolaj nem identikus. Míg az előbbit a váltórendszer, addig az utóbbit a motor kenéséhez használják. Összetételében jelentősen eltérő a két olaj, így nem használható felcserélhető módon. 

Váltóolaj csere a profi szervizben 

Profi szervizt keres a váltóolaj cseréhez? Szeretné prémium minőségű kenőanyaggal megóvni autója műszaki állapotát? Akkor válassza az Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) szervizhálózatát, ahol kiemelkedő minőségű Castrol váltóolajat használnak. Válassza profi olajcsere szolgáltatásunkat és foglaljon időpontot online!

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!