Vezérléscsere ár 2024-ben: mennyibe kerül a szerviz?

A vezérléscsere kiemelt fontosságú karbantartási feladat, elhanyagolása akár súlyos és költséges motorhibához is vezethet. De vajon mikor érdemes autónkat a szervizbe vinni cserére? Milyen jelek utalnak a rendszer meghibásodására? Milyen költségekre számíthatunk a karbantartás alkalmával? Ebben a cikkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Mi utalhat a vezérlési rendszer korai meghibásodására?

A csereperiódus előtt is meghibásodhat a vezérlési rendszer. A műszaki probléma leggyakoribb jelei a következők:

  • Alacsony motorteljesítmény: A vezérlés rendszer feladata, hogy összekapcsolja a vezérmű- és főtengelyt. A mozgási energia átadása történhet vezérműszíjjal vagy lánccal. Amennyiben ezek az alkatrészek a használat következtében megnyúlnak, csökkenhet a motorteljesítmény.
  • Gyakori gyújtáshiba: A meghosszabbodott, kinyúlt vezérműszíj hatására a szelepek nyitási és zárási sebessége lassabb. Ennek következtében gyakori gyújtás hiba léphet fel. Amennyiben rendszeresen tapasztal nehézséget a gyújtás adáskor, javasoljuk, hogy forduljon szakemberhez a problémával. Ellenkező esetben költséges motorhibához vezethet a műszaki probléma.
  • Olajfolyás: Szivárgó olajra lett figyelmes a vezérműszíj területén? Ez lehet a vezérlő rendszerben található kilazult csavar, elhasználódott tömítés, kopás és túlmelegedés oka is.
  • Motorhiba: Arra lett figyelmes, hogy túl gyorsan forog a motor? Teljesen leállt a motor forgás? Mindkét hiba oka lehet az elszakadt vezérműszíj. Az utóbbi esetben a szakadás lehetetlenné teszi, hogy a főtengely meghajtsa a vezérlést, ezért nem forog a motor. Míg az előbbi esetben az elégtelen kompresszió miatt forog túl gyorsan a motor.

Mi a teendő, ha a vezérlés meghibásodására utaló jeleket tapasztalunk?

Amennyiben a fenti hibák bármelyikét észleli, érdemes haladéktalanul felkeresni egy szervizt. A megfelelő szakismeretek hiányában lehetetlen egyértelműen diagnosztizálni a vezérlés hibáit, így mindenképpen képzett és tapasztalt szerelő segítsége szükséges. Bár a vezérléscsere ára igen borsos lehet, a probléma ignorálása még költségesebb műszaki komplikációkhoz vezethet. Súlyos esetekben akár teljesen tönkreteheti a motort, amely szerviz költség akár több millió forintos tételt is jelenthet. Győződjön meg arról, hogy minden rendbe van a vezérlő rendszerrel az AKH szervizzel!

A vezérléscsere hány kilométer után esedékes?

Gyakori kérdés az autósok körében: a vezérléscsere hány km után esedékes? Sajnos univerzális válasz nem adható a kérdésre, mivel a csereperiódus ideje autótípusonként jelentős eltérést mutathat. Vannak olyan gyártók, akik egzakt futásteljesítmény (pl. 200.000 km) helyett inkább időszakot adnak meg (pl. 10 év). Minden esetben érdemes az autó műszaki könyvét megtekinteni, amely tartalmazza a vezérléscsere pontos részleteit. Egyes szakemberek azt javasolják, hogy a gyári előírásnál használjunk rövidebb csereperiódusokat a biztonság kedvéért. Ezzel még inkább csökkenthető a vezérlés rendszer meghibásodásának kockázata.

Vezérléscsere ár: milyen költségekkel lehet számolni?

A vezérléscsere komoly műszaki ismereteket és speciális szerszámokat igénylő feladat, amely nem végezhető el otthoni körülmények között. Minden esetben válasszon megbízható és tapasztalt szervizt a cseréhez. A vezérléscsere árak általában 40 000 – 80 000 forint közötti összeget jelentenek. A pontos összeget befolyásolhatja a munkadíj mértéke, az autó típusa és egyéb szempontok.

Vezérléscsere ár az AKH szervizekben:

  • Hosszbordásszíj csere: 14 900 Ft / óra
  • Vezérléscsere I. kategória: 40 000 Ft / db
  • Vezérléscsere II. kategória: 54 000 Ft / db
  • Vezérléscsere III. kategória: 62 000 Ft / db

Pontosan milyen alkatrészeket cserélnek ki?

A karbantartás során nem csupán a vezérműszíj vagy lánc kerül cserére. Ilyenkor minden esetben a gyártói instrukcióknak megfelelően járnak el a szakemberek és általában az alábbi alkatrészeket cserélik:

  • feszítő görgők,
  • főtengely szimeringek,
  • hűtőfolyadék,
  • vezető görgők,
  • vezérműtengely szimeringek és
  • vízpumpa.
Vezérlés csere ár

Válassza az AKH szervizeket vezérléscseréhez!

Eljött az vezérléscsere ideje? Esetleg a fent leírt műszaki hibákat tapasztalja? Akkor válassza az Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) szervizeket, ahol sok éves tapasztalattal rendelkező kollégáink elvégzik a szükséges csere feladatokat. Foglaljon időpontot online, percek alatt és kerülje el a hosszadalmas sorban állást. Kövesse az alábbi egyszerű lépéseket az időpontfoglaláshoz:

  • Menjen a foglalási oldalra!
  • Válassza ki a kívánt szervizállomást!
  • Adjon meg elsődleges és másodlagos időpontot!
  • Röviden írja le a tapasztalt műszaki problémát és szervizigényt!
  • Adja meg elérhetőségét és a gépjármű adatait!
  • Ezt követően email üzenetben értesítjük a foglalás részleteiről!

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!