in ,

1,6 mm? Komoly kockázatot jelent a törvényi minimum!

Aquaplaning 1,6 mm gumiabroncs

Vizes környezetben tesztelte a kopott gumikat az Auto Bild. A német szaklap magyar kiadásában is megjelent esettanulmányban arra keresték a választ, hogy a különböző mértékben koptatott gumiabroncsok hogyan viselkednek vizes felületen.

Esős időszakokban és pláne télen gyakori jelenség a vízen való felúszás veszélye, vagyis az aquaplaning. Egyáltalán nem ritka, és sajnos nem is törődünk vele kellő mértékben, ahogy azt az Auto Bild legfrissebb tesztje be is bizonyította.

Vízen való felúszásról (aquaplaning) akkor beszélünk, amikor az útfelület és az autó gumiabroncsa között összefüggő vízréteg alakul ki. Ez kialakulhat sok eső, olvadó hó hatására, ráadásul a magyar utakon az úthibák miatt sajnos még inkább jellemző, hogy veszélyes helyzetek alakulnak ki az összefüggő vízréteg miatt. A helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy nagyobb jármű (busz, teherautó, kamion) előzésekor a vizes útról rengeteg víz verődik az előző jármű, vagyis a mi autónk alá is.

Az aquaplaning és a gumiabroncs

A fentiekből is látszik, hogy az aquaplaning rendkívül gyakori jelenség Magyarországon, ezért különösen nagy figyelmet kell(ene) fordítanunk rá. Az autósok nagy többsége azonban nem törődik ezzel, bízik a technikában (ABS, ESP) és persze a gumiabroncsában.

A gumikon ugyanis rengeteg múlik, évről-évre egyre nyilvánvalóbbá válik a különböző specifikus teszteken, hogy a biztonság a gumiabroncsoknál kezdődik.

Vízen való felúszás esetén nagyon sok múlik a következőkön: a víz mennyisége, vagyis a vízréteg vastagsága, az autógumi profilmélysége, mintázata és nyomása. Ezek közül a vízréteggel nem tudunk mit kezdeni, a megfelelő mintázat kiválasztásával, illetve a profilmélység és a keréknyomás rendszeres ellenőrzésével, azonban sokat tehetünk saját magunk és persze az utasaink biztonságáért.

Téli gumiabroncsok esetén a törvényileg előírt minimális profilmélység 1,6 mm, ha valakinél a közúti ellenőrzést végző rendőrök kisebb értéket mérnek, akkor ugrik a forgalmi. Azt azonban az Auto Bild legfrissebb kutatása mutatta meg, hogy mennyire nem érdemes még csak meg sem közelíteni az 1,6 mm-es profilmélységet.

1,6 mm? Nagyon kevés…

A teszten három prémium abroncsgyártó gumijait vizsgálták, és elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy az egyes gumik mennyire hatékonyak különböző kopottsági stádiumban. A Continental, a Goodyear és a Michelin gumijait vonták tesztelés alá, és kifejezetten a vízen való felúszás közben mutatott sebességre és a fékút hosszára voltak kíváncsiak. Az Auto Bild szakemberei fogtak mindhárom gyártótól egy-egy vadonatúj garnitúra gumiabroncsot, illetve egy-egy 5, 3 és 1,6 mm profilmélységig koptatott szettet.

A teszt során azt a teljesen szokványos helyzetet szimulálták, amikor 130 km/h-val haladva, autópályán elkap minket egy nagy eső és hirtelen fékezésre kényszerülünk. Jók a fékek, működik az ABS és az ESP, a fékút azonban merőben mást mutat a különböző kopottsági állapotoknál.

Az eredmény megdöbbentő és elgondolkodtató. 120 km/h-ról fékezve az új abroncsoknak maximum 60 méterre volt szükségük, hogy megálljanak, míg a törvényi minimumban közölt 1,6 mm esetén ez több mint 150 méter volt! Ahol új gumival már megálltak a tesztautók, ott kopott abroncsokkal 106 km/h tempóban zúgtak tovább a személyautók.

A tanulság egyértelmű, ezt a teszteredményt nem szükséges magyarázni, elég, ha valaki megnézi a grafikonokat és a saját szemével láthatja, hogy milyen mértékű különbségek vannak az egyes gumiabroncsok között. Különösen azért érdekes ez az eredmény, 2016-ban egy nyugat-európai abroncsgyártó képviselője azt mondta, hogy statisztikailag nem jobb egy 4 mm-ig koptatott abroncs az 1,6 mm-esnél, és szerinte a modern abroncsokat nyugodtan lehet a törvényi minimumig koptatni.

Az Auto Bild tesztje ugyanakkor most világosan megmutatta, hogy óriási különbségek vannak új és kopott gumiabroncsok között. Éppen ezért felelőtlenség a végtelenségig spórolni a gumin, hiszen sokkal nagyobb kár és baj lehet egy használt gumi miatt.

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Loading…

0

Comments

0 comments

Az irányjelző feltalálója

Színésznő, meglepő hobbival

autos-biztonsagi-fejlesztesek

Életmentő fejlesztések