Valóban jó ötlet a használt gumi vásárlás?

A használt gumi akár 75%-kal is olcsóbb lehet az új terméknél. Kereskedők mellett, online apróhirdetésekben és piactereken magánszemélyek is értékesítik a használt abroncsokat. A kedvező ár mellett, az ökotudatosság is sokakat sarkall a másodkézből történő vásárlásra. De vajon jó ötlet a használt gumi vásárlás? Cikkünkben erre a kérdésre adunk választ!

Érdekességek a használt abroncs piacról

Egy, a Gazdasági Komplexitás Megfigyelőközpontja (The Observatory of Economic Complexity, OEC) által készített felmérés szerint:

  • 2020-ban a használt gumiabroncsok voltak a világ 682-ig legtöbbet értékesített termékei.
  • A vizsgált évben a használt abroncsok teljes piaci értéke 2,26 milliárd dollár.
  • A top exportőr országok: Srí Lanka (294 millió dollár), Németország (271 millió dollár), Franciaország (143 millió dollár), Kína (140 millió dollár) és az Egyesült Államok (136 millió dollár).

Jó látható, hogy a használt gumikra magas a kereslet. Azonban, a gumi többségében más termékek alapanyagaként újrahasznosításra kerülnek, csupán egy részüket használják továbbra is közlekedésre. Miért döntenek a használt gumi vásárlás mellett? Mutatjuk!

A használt gumi vásárlás előnyei

Online piacterek és kereskedők kínálatának rövid böngészése elegendő ahhoz, hogy rájöjjünk mi a használt gumi vásárlás legnagyobb előnye. Általában 25-75%-kal olcsóbban vásárolhatóak meg másodkézből az abroncsok, mint az új termékek. Egyes esetekben akár az eredeti ár negyedéért is beszerezhetőek prémium gumik. További előny az alacsonyabb ökológiai terhelés. A használt gumi vásárlás csökkenti a keresletet az új abroncsok gyártására, amely az iparág ökológiai lábnyomának redukciójához vezethet.

A fenti előnyök ellenére a többi gumiszakértőhöz hasonlóan, mi sem javasoljuk a használt abroncsok vásárlását. Cikkünk következő szakaszában bemutatjuk, milyen veszélyekkel és hátrányokkal járhat az amortizált gumik felhasználása!

5 ok, amiért érdemes kerülni a használt gumi vásárlást

1. Rövidebb élettartam

Bár elsőre csábítható lehet a jelentősen kedvezőbb ár, gyakran mégsem jár valódi megtakarítással a használt gumi vásárlás. Az alacsony bekerülési költség megtévesztő, hiszen az elnyűtt gumik rövidebb ideig használhatóak, mint az új termékek. A következő példában számokkal illusztráljuk a rövidebb élettartam miatti fokozott anyagi terheket:

Használt gumi szett:

  • Élettartam: 1 év
  • Vétel ár: 20 000 Ft
  • Éves költség: 20 000 Ft

Új gumi szett:

  • Élettartam: 5 év
  • Vétel ár: 60 000 Ft
  • Éves költség: 12 000 Ft

A fenti példában látható, hogy bár a bekerülési költség 40 000 forinttal alacsonyabb, az egységnyi időre vetített költségtétel 40%-kal alacsonyabb. Habár a példában szereplő számok fiktívek, jól szemléltetik, hogy a vételár ismerete önmagában nem elegendő ahhoz, hogy pénzügyileg tudatos döntést hozhassunk.

2. Rejtett sérülések

A használt gumi vásárlás egyik legnagyobb hátrányát a rejtett sérülések jelentik. Sokszor félig felfújt állapotban tekinthetőek meg a másodkézből beszerzett abroncsok vásárlás előtt. Ilyen állapotban a kisebb szálszakadás, oldalfal sérülés és egyéb meghibásodások kevésbé észrevehetőek. Válassza a biztonságos megoldást és vásároljon új gumit!

3. Alacsony gumi profilmélység

A megfelelő abroncs profilmélység nem csupán a törvényi előírások, de a biztonságos és felelősségteljes közlekedés miatt is kiemelten fontos. A használt gumik futófelülete amortizált, így a profilmélység jelentősen kisebb lehet, mint az új termékeké. A német Auto Bild magazin egy tesztben vizsgálta a fékteljesítmény és a profilmélység kapcsolatát. Nem meglepő a kutatás eredménye:

  • 120 km/h sebességről fékezve az új abroncsoknak maximum 60 méterre volt szükségük a megálláshoz.
  • A törvényi minimumban közölt 1,6 mm esetén a féktáv több mint 150 méter volt.

4. Helytelen tárolás

Tudta, hogy a helytelen tárolás következtében a gumiabroncsok deformálódhatnak, megsérülhetnek és használhatatlanná válhatnak? Sajnos a használt gumi vásárlás során nincs lehetőség a korábbi tárolási körülmények ellenőrzésére. Döntsön az új gumi mellett, így biztos lehet abban, hogy a megvásárolt termék hibátlan!

5. Garancia hiánya

Új gumi vásárlásakor biztos lehet abban, hogy a fogyasztóvédelmi törvények által biztosított garancia megóvja a hibás termék vásárlása során fellépő anyagi kártól. Általában más a helyzet használt gumi vásárlás esetén.

Így spórolhat az abroncs vásárláson

1. Használja ki a kedvezményeket és a szezonális akciókat!

Weboldalunkon rendszeresen elérhetőek kedvezmények, ilyenkor az alapvetően kedvező ár-érték arányú gumik még olcsóbban érhetőek el. Használja ki a szezonális akciókat és jusson hozzá új és kifogástalan minőségű gumi szettjéhez töredékáron!

2. Vásároljon megbízható forrásból!

Kétes megjelenésű apróhirdetések és megbízhatatlan magánszemélyek helyett válassza az 1995-ben, családi vállalkozásként alapított AKH-t, amely a magyar gumiabroncs piac értékesítési és szolgáltatás területén belül több kategóriában is piacvezető. Több mint 30 neves márka egyedülállóan széles választékát forgalmazza, emellett saját márkák importjában és forgalmazásában is kiemelkedőek a magyarországi piacon. Az AKH éves forgalma meghaladja az egymillió darab abroncsot is. A reputábilis forrás garanciát jelent arra, hogy a vételárért cserébe valóban a kívánt terméket, garanciális hátteret kapja.

3. Döntsön a kiváló minőségű abroncs mellett!

Válasszon olyan gumi szettet, amely hosszú távon kielégíti igényeit! Kerülje az olcsó, azonban gyorsan amortizálódó termékeket. Vásárlás előtt tájékozódjon a gumi tulajdonságairól tesztekből, szakcikkekből és vásárlói visszajelzésekből! 

Tippek a használt abroncs leadásához

Tudta, hogy a lefutott, használt gumikat nem dobhatjuk ki a kommunális hulladékkal együtt? Szerencsére Magyarországon a használt gumi leadás ingyenes! Ehhez az alábbi egyszerű lépések követése szűkséges:

  1. Keresse fel a legközelebbi hulladékudvart!
  2. Tájékozódjon arról, hogy az udvaron milyen hulladék típusokat fogadnak el!
  3. Amennyiben a kiszemelt udvarban leadható gumiabroncs, nincs más dolga, mint elvinni a használt abroncsokat!
  4. Ne felejtse otthon az érvényes lakcímkártyát és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás megtérítését igazoló dokumentumokat.
  5. Magyarországon évi egy gumi szett leadása, illetve maximális 150 kilogrammnyi hulladék leadása lehetséges ingyenesen.

Válogasson kedvére téli gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!Hírlevél feliratkozás