Miért tilos a gumi oldalfal javítás?

Padkázást vagy kátyúba hajtást követően sérülést lát a gumi oldalfalán? Csábítóan hangzik a költséges abroncscsere helyett a pénztárcabarát gumi oldalfal javítás, azonban a gyártók és szakértők mégis óva intenek mindenkit ettől. Tudja meg, miért tilos kilyukadt vagy egyéb módon sérült gumi oldalfal javítása!

Megelőzhetőek a gumi oldalfal sérülések?

Bár az elővigyázatos vezetéssel csökkenthető a gumi oldalfal sérülések kockázata, még a legóvatosabb autóssal is megeshet, hogy padkának ütközik nagy erővel vagy kátyúba hajt. Így sajnos nem kerülhető el minden esetben az oldalfalat érő sérülés.

Melyek a leggyakoribb gumi oldalfal sérülések?

Mielőtt bemutatnánk, miért tilos a gumi oldalfal javítás a gyártók és szakértők szerint, érdemes szót ejteni a leggyakoribb sérülés típusokról. A következőkben összefoglaltuk a legtöbbször előforduló műszaki problémákat és okaikat.

Gumi oldalfal lyuk

Nem csak a futófelületbe fúródhatnak olyan éles idegen tárgyak, mint az üvegszilánk, szög vagy kőtörmelék – bár ritkábban, de az oldal is elszenvedhet hasonló sérülést. Ebben az esetben javítással nem kezelhető probléma, és mindenképp szükséges a sérült abroncs cseréje.

A probléma gyakori jele, hogy a guminyomás elkezd csökkeni, esetenként akár a TPMS (guminyomás-ellenőrző rendszer) is jelzést ad. Ilyenkor érdemes alaposan ellenőrizni az abroncsokat, gyakran szabad szemmel könnyen észrevehető a gumiba fúródott idegen tárgy. Fontos, hogy ne távolítsa el az idegen tárgyat az abroncsból, hiszen ez befúródott állapotban tömítő szerepet lát el.

Gumi oldalfal szakadás

Erőteljes ütődések könnyen okozhatnak gumi oldalfal szakadást, amely során a szerkezeti szálak szemmel látható módon kilóghatnak. Ilyenkor egészen biztos, hogy eljött a gumicsere ideje. Hogy mi okozhat szakadást? Íme néhány gyakori ok:

  • Off-road viszonyok között vagy munkagépek által használt bekötő úton az autógumi bezuhanhat a kerékvájatokba és mélyedésekbe. Ilyenkor nagy erőbehatás érheti az oldalfalat, amely sérüléshez vezethet.
  • Téli közlekedés során a jég fedte kátyú beszakadhat az autó tömege alatt, ilyenkor szintén sérülés keletkezhet a gumi oldalfalában.
  • További gyakori ok az, ha erőteljesen padkának hajtunk.

Egyéb súlyos gumi oldalfal sérülés

Számos egyéb súlyos szerkezeti sérülés szükségessé teheti az új abroncsok beszerzését. Ilyen lehet például az oldalfalon megjelenő:

  • repedés,
  • deformáció.

Ezek a gyakori sérülések padkázás, kátyúzás vagy egyéb, az abroncsokat érő erőhatásokat követően jelenhetnek meg.Fontos, hogy bármilyen gumi sérülés esetén azonnal forduljon gumiszerelőhöz a biztonságos közlekedés érdekében. A kezeletlen apró sérülések akár durrdefekthez is vezethetnek idővel, így nem érdemes kockáztatni.

Gumi oldalfal szakadás utáni szükséges az abroncscsere.

Ezért tilos a gumi oldalfal javítás

A gumi oldalfal javítás kedvező megoldásnak tűnhet, hiszen jelentős pénz- és időbeli megtakarítással kecsegtet az új abroncsvásárláshoz képest. Sajnos azonban nem jelent biztonságos megoldást, hiszen a repedés, szakadás vagy egyéb oldalfal sérülés következtében a gumiszerkezet integritása sérül, amely még vulkanizálással sem hozható tökéletesen helyre.

Nem véletlen, hogy a legnagyobb autógumi gyártók mindegyike tiltja a gumi oldalfal javítást, hiszen képtelenek garantálni, hogy a javítást követően biztonságosan használható az abroncs. Következzen pár példa a gyártói előírásokról!

Pirelli:

“A BSAU159 brit szabvány által megállapított egyik fontos tényező a defekt helye. A műszaki előírások azt tanácsolják, hogy csak a gumiabroncs T területén található defekteket szabad javítani, ami a futófelület központi része. Míg ha a defekt túl közel van a gumiabroncs oldalfalához, nem szabad megjavítani, mert lehet, hogy nem biztonságos és nem tart sokáig. A T terület a gumiabroncs névleges szélességének 60-70%-a közötti terület. Ez a terület ezért minden abroncsmodellnél más és más, mivel a teljes mérettől függ. Ráadásul a javítható defektek T területen legfeljebb 6 mm átmérőjűek lehetnek, amelyet szakember állapíthat meg a sérült gumiabroncs alapos ellenőrzése után. Ennek megfelelően az abroncs defektjeit csak akkor lehet javítani, ha a lyuk az oldalfalaktól távol és a gumiabroncs középső részében van. A lyuknak kicsinek is kell lennie ahhoz, hogy a javítás hatékony és biztonságos legyen, biztosítva a jó minőségű végeredményt.”

Michelin:

“Ha a gumiabroncs futófelülete (a talajfelszínnel érintkező része) kilyukad (például egy szög miatt), a javítás lehetséges. A lyuk be van töltve, és az abroncs újra összeszerelése után ugyanazzal a teljesítménnyel ismét vezethető. Ez azonban más a gumiabroncs oldalfalánál. Ha az oldalfal kilyukad vagy elvágódik, lehetetlen a gumiabroncsot megjavítani és visszanyerni az optimális teljesítményhez szükséges alakváltozási tulajdonságait. Ezért ebben az esetben a gumiabroncsot ki kell cserélni.

A sérülést követően nagyobb terhelés vagy újabb külső erőbehatás esetén ismét könnyedén kiszakadhat az abroncs, ez pedig jelentősen csökkenti a közlekedésbiztonságot. A gumi oldalfal javítás nem nyújt megbízható, biztonságos és hosszú távú megoldást. Így a szakszervizek a gyártói előírásokat követően semmilyen esetben sem végzik el a gumi oldalfal javítást!

Mi a teendő gumi oldalfal javítás helyett?

Mivel a gumi oldalfal javítás nem jelent megoldást, így az új abroncs beszerzését javasoljuk. Ehhez használja az oldalunkon található kereső modult.

  1. Menjen a főoldalra!
  2. Amennyiben ismeri a gumi méreteit (szélesség, profilarány, átmérő), adja meg őket! Ha inkább típus szerint keresne, akkor válassza a “Gumi autó szerint” opciót!
  3. A szükséges adatok megadását követően, további szűrőfeltételeket állíthat be, egyebek mellett megadhatja a márkát vagy terhelési és súlyindexet!
  4. Ezt követően kiválaszthatja az igényeinek megfelelő gumit!

A gumi.hu weboldalon vásárolt abroncsokat országos lefedettségű Gumi Pont Szerviz hálózatunk bármely pontján átveheti, ahol szakképzett munkatársaink igény esetén fel is szerelik a gumikat, vagy kérheti házhozszállítással. Amennyiben az előbbi opciót választja és megrendeli a gumiszerelés szolgáltatást is, akkor a szállítást mi álljuk! Így akár teljes egészében megspórolhatja a szállítási költséget.

Akár megbízható szakembereket keres a gumi állapot felméréshez, akár új abroncsot szeretne vásárolni, a gumi.hu rendelkezésére áll.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át több, mint 150 ponton országos Gumi Pont Szerviz hálózatunkban.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!