Aquaplaning: így kerülhető el a vízen csúszás

Aquaplaning, hydroplaning, vízen csúszás, vízen futás, felfutás – sok eltérő megnevezés, azonban mind ugyanarra a jelenségre utalnak. Esős időben előfordulhat, hogy az egybefüggő vízréteg miatt a futófelület képtelen az úthoz tapadni, így az autó irányíthatatlanná válik. Tudja meg, hogyan csökkentheti a veszélyes vízen csúszás kockázatát és mi a teendő, hogy visszanyerje az irányítást az autó felett!

Mi az aquaplaning jelentése?

Az aquaplaning jelentése magyarul vízen csúszás, vagyis az a jelenség, amikor a heves esőzés következtében az úton egybefüggő vízfelület alakul ki, az abroncsok és útfelület közötti tapadás megszűnik, az autó pedig átmenetileg kontrollálhatatlanná válik. A jelenség mögött az áll, hogy a víz gyorsabban gyűlik fel a gumiabroncsok előtt, mint ahogy a jármű súlya képes kiszorítani azt. Ennek következtében pedig egy vékony vízréteg alakul ki a futófelület és az út között. Ilyenkor a fékhatás és kormányzási erő a vízrétegre és nem az útfelületre hat.

Milyen gyakori a vízen csúszás?

Szerencsére az esetek túlnyomó többségében csak részlegesen veszíti el az autó a kapcsolatot az útfelülettel. Ilyenkor az elektronikus stabilitási program (electronic stability program, ESP), a blokkolásgátló fékrendszer (anti-lock braking system, ABS) és ügyes manőverezés segítségével visszanyerhető az autó feletti irányítás. 

Hogy mi a helyzet a teljes vízen csúszással, vagyis azzal, amikor az összes kerék egyszerre veszíti el a tapadást? A Michelin adatai szerint szerencsére nem gyakori a jelenség: 

“Az aquaplaning (más néven hidroplaning) kissé ijesztőnek tűnhet, de csak nagyon ritkán vezet balesethez. Valójában még, ha esőben is vezet, a teljes vízen csúszás kockázata az esetek mindössze 0,01%-át teszik ki.” (Forrás: https://www.michelin.co.uk/auto/advice/driving-tips/aquaplaning)

Így csökkenthető az aquaplaning kockázata

Habár a teljes vízen csúszásra csekély a kockázat, ha megtörténik, mégis jelentős kockázatokkal járhat. A következőkben bemutatjuk, miképp csökkentheti a minimumra az aquaplaning elfordulási esélyét.

1. Csökkentse a sebességet, amennyiben az időjárási viszonyok miatt indokolt!

Tudta, hogy a magasabb menetsebesség fokozza az vízen futás kockázatát? Amennyiben az erős esőzést miatt egybefüggő vízréteg van az útfelületen, csökkentse a KRESZ előírásainak megfelelően a menetsebességet! További előny, hogy a vizes úton csökken a féktávolság alacsonyabb sebesség esetén. 

2. Legyen fokozottan óvatos ott, ahol a víz összegyűlhet!

Bizonyos helyeken könnyedén összegyűlhet az esővíz, ilyen lehet például a kátyú, mélyedés, nyomvályú vagy éppen a kanyar. Esős időben legyen fokozottan figyelmes, amikor áthalad ezeken a helyeken, így tovább növelheti a közlekedésbiztonságot.

3. Válasszon megfelelő profilmélységű gumikat!

A nagyobb abroncs profilmélység és a megfelelő gumi mintázat hatékonyan segít elvezetni a vizet, így biztonságosabbá teszi a közlekedést vizes útfelületen is. Bár a hatályos magyar törvények szerint az előírt minimum gumi profilmélység mindössze 1,6 milliméter, ennél érdemes szigorúbb sztenderdeket állítani. Azt javasoljuk, válasszon legalább 4 mm profilmélységű abroncsokat.

4. Rendszeresen ellenőrizze az abroncsok állapotát!

A rendszeres és alapos állapotfelmérés elengedhetetlen a biztonságos közlekedés érdekében. A műszaki inspekció során a szakértők ellenőrzik az abroncsok állapotát és ideje korán azonosítják az esetleges hibákat.

Foglaljon időpontot online partner szervizhálózatunk bármely pontjára és győződjön meg az abroncsok állapotáról!

5. Ellenőrizze rendszeresen a guminyomást!

Az előírtnál alacsonyabb guminyomás növelheti a vízen csúszás kockázatát. Egyebek mellett, ezért is érdemes rendszeresen ellenőrizni az abroncsnyomást. Bár a guminyomás-ellenőrző rendszer (tire pressure monitoring system, TPMS) ad jelzést, ha csökken a nyomás, ez gyakran csak 20%-os változás esetén történik meg. Így a legalább havi szintű ellenőrzés nem kihagyható!

A vízen csúszás kockázata a megfelelő lépesekkel csökkenthető.

Mi a teendő vízen futás esetén?

A vízen futást gyakran megelőzik bizonyos jelek, ilyen lehet például:

  • sárvédő irányából érkező zaj,
  • ESP jelzőfény villogása vagy konzisztens jelzése és
  • a részleges vízen futás.

Amennyiben a fenti előjeleket tapasztalja és a sebesség csökkentés ellenére sem szűnnek meg, javasoljuk, hogy álljon félre biztonságos pihenőhelyen vagy benzinkúton és várja meg az esőzés végét. 

Mi a teendő, ha mégis megtörténik a baj? A Continental Tires az alábbi tanáccsal szolgál:

“Aquaplaning előfordulása esetén azt tanácsoljuk, hogy azonnal vegye le a lábát a gázpedálról, és nyomja le a kuplungot. Kerülje a kormányzást vagy a hirtelen fékezést. Ha azonban ütközés vagy súlyos baleset veszélye áll fenn, azonnal be kell kapcsolni a vészféket. A legtöbb esetben a hátsó kerekek még mindig elegendő tapadást biztosítanak a jármű lassításához.” (Forrás: https://www.continental-tires.com/products/b2c/tire-knowledge/aquaplaning/)

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át több, mint 150 ponton országos szervizhálózatunkban.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!