Mi az a gumi kopásjelző és hogyan ellenőrizhető?

Az abroncs futófelülete és az út közötti folyamatos súrlódás következtében jelentős kopás keletkezik. Ez számos negatív következménnyel járhat, a túlzott kopás miatt csökken az üzemanyag-hatékonyság, romlik a teljesítmény és megnő a féktáv. De vajon honnan tudhatjuk, hogy mikor jött el az abroncscsere ideje? Ebben nyújthat segítséget a gumi kopásjelző! Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témában!

Melyek a túlzott gumiabroncs kopás veszélyei?

Mielőtt rátérnénk a ellenőrzési folyamat részleteire, érdemes szót ejteni a túlzott gumiabroncs kopás veszélyeiről. A következőkben bemutatjuk, miért nem szabad hanyagolni a kopás ellenőrzést.

1. Alacsonyabb üzemanyag-hatékonyság

A túlzott gumiabroncs kopás következtében csökken az üzemanyag felhasználás hatékonysága, amely növeli az utazás költségeit és a károsanyag kibocsátást. Óvja meg pénztárcáját és a környezetet és cserélje időben az abroncsokat!

2. Csökkent teljesítmény

Túl a többlet üzemanyag fogyasztáson, a túlzott futófelületi kopás ronthat az abroncs teljesítményén is. Őrizze meg az autózás örömét és gondoskodjon a megfelelő állapotú gumi használatról!

3. Megemelkedett féktáv

Tudta, hogy a kopott abroncsok féktávolsága jelentősen magasabb lehet? Legyen szó az útra kisétáló gyalogosról, hirtelen fékező autóról vagy a fényszóró miatt megriadt, útra rohanó vadállatról, minél rövidebb a féktáv, annál kisebb a baleset kockázata.

4. Romló közlekedésbiztonság

Az aquaplaning, vagyis vízen csúszás, akkor fordul elő, amikor az úton összefüggő vízréteg képződik, az abroncsok pedig elvesztik a tapadást. Ilyenkor az autó irányíthatatlanná válhat és kisodródhat az útról. Szerencsére a megfelelő gumi mintázattal és biztonságos vezetéssel minimalizálható a vízen futás kockázata. Azonban a túlzott abroncs kopás megnehezítheti a víz elvezetését, így fokozhatja az aquaplaning előfordulási esélyét.

Mi az a gumi kopásjelző?

A gumi kopásjelző a futófelületen található jelzés, amely segít a kopás mértékének ellenőrzésében. A futófelület panelei között kis mélyedések formájában található meg a kopásjelző. A pontos jelölés gyártónként eltérhet, például a Michelin esetén Mester figurák találhatóak a barázdák között.

A gyártók a kopásjelzőt a törvényi előírásoknak megfelelően 1,6 mm szintre állítják be. Így tudhatjuk, hogy a barázdamélység a törvényi minimum szintjén van, ha elértük a kopásjelzőt.

Gumikopás ellenőrzése lépésről-lépésre

A gumikopás ellenőrzése végezhető speciális mérőberendezéssel, azonban a legtöbb háztartásban ez ne áll rendelkezésre. Így a következőkben egy praktikus és egyszerű módszert ismertetünk.

Gumikopás ellenőrzése 100 forintos érme segítségével:

  1. Álljon meg az autóval sík felületen!
  2. Helyezzen egy 100 forintos érmét a futófelület barázdáiba!
  3. Amennyiben a barázda eltakarja az érme ezüst színű peremét, a profilmélység 4 millimétert meghaladó az adott helyen!
  4. A mérést ismételje meg több ponton ugyanazon az abroncson!
  5. Végül pedig ellenőrizze a további gumikat is!

Szívesebben bízná inkább profikra az abroncs állapotfelmérést? Foglaljon időpontot online és szakértőink örömmel segítenek!

A gumiabroncs kopás csökkenti a teljesítményt és növeli a fogyasztást.

Gyakori kérdések és válaszok

Melyek a gumikopás jelei?

A gumikopás jelei elsőként a futófelületen láthatóak: a barázdák mélysége csökken, a mintázat felsőbb rétege kopni kezd. Amennyiben szeretne többet megtudni az egyenlőtlen abroncskopás jeleiről, okairól és megoldásáról, olvassa el a cikkünket a témában.

Mi a gumikopás határ?

A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet értelmében Magyarországon a gumikopás határ:

“(4) Az (1) bekezdésben említett járműveken csak olyan gumiabroncsot szabad használni, amelyen a futófelület mintázatának magassága a teljes felületen eléri:
a) az M1, N1, O1 és O2 kategóriájú járműveken a gumiabroncs átmérőjétől függetlenül az 1,6 mm-t; továbbá
b) az egyéb járműveken
ba) a 0,75 métert meg nem haladó átmérőjű gumiabroncsok esetében az 1,6 mm-t,
bb) a 0,75 méternél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében a 3 mm-t.”

Tehát a egy átlagos személygépkocsi esetén az előírt minimum profilmélység csupán 1,6 mm. A biztonságos közlekedés érdekében javasoljuk, hogy mind a nyári, mind a téli abroncsok esetén válasszon legalább 4 mm profilmélységű terméket.

Hol található a gumiabroncs kopásjelző?

A gumiabroncs kopásjelző a futófelület barázdái között található.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át több, mint 150 ponton országos szervizhálózatunkban.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!