Az ABS kocka hiba jelei és javítása

Az ABS kocka hiba jelei és javítása

Beesett a fékpedál, szivárog a fékfolyadék vagy nem fog a felső tartományban a fékpedál? Lehetséges, hogy ABS kocka hiba áll a háttérben! Cikkünkben bemutatjuk a blokkolásgátló fékrendszert, az ABS kocka működését, gyakori hibáit és javítási lehetőségeit! Tudjon meg többet a témáról!

Mi is pontosan az ABS és milyen feladatokat lát el?

Mielőtt bemutatnánk az ABS kocka hibát és javítási lehetőségeit, fontos az alapfogalmakat tisztázni. Az ABS betűszó az angol anti-lock braking system rövidítése, amely magyarul blokkolásgátló fékrendszert jelent. Feladata, hogy fokozza a közlekedés biztonságot, csökkentse a kisodródást és megcsúszás kockázatát fékezéskor. Az ABS-nek köszönhetően olyan közúti vészhelyzetekben is egyenesben tartható az autó, amikor a másodperc töredéke alatt kell erőteljesen fékezni. További jelentős előnye, hogy csökkentheti a féktávot, ezzel tovább fokozva a biztonságos közlekedést.

Működése során speciális érzékelők jelzik, ha fékezéskor blokkol a kerék – ennek hatására a rendszer pár milliszekundum alatt feloldja a fékezést és ezzel elhárítja a vészhelyzetet. Érdekesség, hogy először 1978-ban szerelte fel autóit a Mercedes-Benz és BMW gyártó ABS-el. Kevesebb mint egy évtizeden belül, 1986-ban készül ez az egymilliomodik ABS, mára pedig alapfelszerelésnek minősül az autókban.

Az ABS kocka működése

Az ABS kocka a fentebb bemutatott blokkolásgátló fékrendszer egyik kritikus fontosságú alkatrésze. A hidraulika tömb és blokkolásgátló nyomásszabályozó modul néven is ismert alkatrész feladata, hogy normál közlekedés mellett keresztül engedje a fékfolyadékot. Mi történik azonban, ha hirtelen fékezés miatt blokkolnak a kerekek? Mutatjuk!

  1. A hirtelen fékezés következtében blokkolnak a kerekek, vagyis ugyanazon a kis futófelületen csúsznak, így teljesen elveszítik a tapadást.
  2. Ekkor a szenzorok érzékelik a problémát, jelzést adnak az ABS kockának, amely kinyitja mágneses szelepét és keresztül engedi a fékfolyadékot egy tartályba.
  3. Ennek következményében átmenetileg csökken a feszültség a fékkörben.
  4. A rendszer pár milliszekundumoként ki-be nyitja a szelepet, ezzel szakaszosan csökkenti a nyomást. Ennek következtében lehet a fékpedál jellegzetes lüktetését érezni hirtelen fékezéskor.
  5. Végül pedig az ABS rendszer megakadályozza a kisodródást, csúszást és segít a kormányozhatóság megőrzésében.

Melyek az ABS kocka hiba jelei?

Az ABS kocka hatalmas terhelésnek van kitéve, hiszen az autó motorterében található, így a folyamatos hőhatás mellett jelentős mértékű vibráció is éri. A meghibásodás egyik leggyakoribb oka a fékfolyadék csere elmulasztása, amely súlyos műszaki problémákat okozhat. A következőkben összefoglaltuk azokat a jeleket, amelyekről idejében felismerhetőek a ABS kocka műszaki problémái!

ABS kocka hiba jelei:

  • Fékezést követően nem érezhető azonnal az autó lassulása. Más szóval, a megszokottnál jelentősen később érvényesül a fékhatás!
  • Nem fog a fék a felső tartományban, tehát a megfelelő fékhatás eléréséhez mélyebbre kell nyomni a fékpedált!
  • Szivárogni kezd a fékfolyadék, így az előírtnál gyakrabban kerül sor a cserére.
  • Előfordulhat, hogy vészfékezéskor, kátyúba hajtva vagy fekvőrendőrön áthajtva beesik a fékpedál. Bár ez riasztó, azonban a fékerő beesett pedál esetén is megmarad, így tehát nem szabad felengedni a pedált.

Amennyiben a fenti ABS kocka hiba jelek bármelyikét tapasztalja, forduljon mielőbb autószerelőhöz. A kifogástalanul működő fékrendszer jelenti az autó egyik legfontosabb 

Az ABS kocka javítás kizárólag profi körülmények között végezhető el.

Gyakori kérdések és válaszok

Elvégezhető az ABS kocka javítás saját kezűleg is?

Mivel az ABS kocka javítás szakértelmet és speciális felszerelést igényel, így szigorúan tilos otthoni körülmények között kísérletezni a javítással. Mindenképpen bízza tapasztalt autószerelőkre a javítási feladatokat.

ABS kocka ár: milyen költségekkel számolhatok?

Az ABS kocka ára autótípusonként jelentősen eltérhet, azonban a legtöbbször több százezer forintos téttel érdemes számolni.

Az ABS kocka hiba gyakoribb bizonyos autótípusoknál?

Igen, vannak olyan autótípusok, amelyeknél szinte típushiba az ABS kocka műszaki problémája. Míg más autóknál ritkábban fordul elő az ilyen típusú hiba.

Mennyi időt vesz igénybe az ABS kocka csere?

Az ABS kocka csere komplex szerelési folyamat, amely körülbelül 3-4 órát vesz igénybe.

Foglaljon időpontot az AKH autószerelő műhelybe!

ABS hibára utaló jeleket tapasztalt? Fékezéskor ráz a kormány? Esetleg nyikorog a fék? Legyen bármilyen műszaki hibája, tapasztalt autószerelő csapatunk örömmel segít a fékcserében és javításban! Foglaljon kényelmesen időpontot az igényeinek megfelelő szervizállomásra!

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át több, mint 150 ponton országos szervizhálózatunkban.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!