Mi a teendő, ha fékezéskor ráz a kormány?

Kisebb fékezéskor a kormány és a fékpedál rezonálni kezd? Akár súlyos műszaki problémára is utalhat, ha fékezéskor ráz a kormány. Cikkünkben bemutatjuk a lehetséges okokat, a szerviz lehetőségeket és a felmerülő költségeket.

Az alapok: így működik a fék

Mielőtt rátérnénk arra, mi okozhatja a fékezéskor jelentkező kormány remegést, röviden bemutatjuk a fék működését. A fékrendszer hibátlan működése elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Három fontos feladatot lát el:

  • lassítja a menetsebességét,
  • teljesen megállítja az autót,
  • álló helyzetben rögzíti a kocsit.

A modern fékrendszerek hidraulikus technológiát használnak a fenti célok eléréséhez. A következőkben lépésről-lépésre bemutatjuk, hogy mi történik a piros lámpa észlelése és az autó megállása között:

  1. A sofőr észleli, hogy a közlekedési lámpa pirosra váltott, ezért megnyomja a fékpedált. Ekkor megemelkedik a főfékhengerben található hidraulikus nyomás.
  2. A fékrendszer csövein keresztül továbbítják a nyomást a munkahengerekhez, amelyek a nyomást erővé konvertálják.
  3. Az erő hatására a fékbetét a féktárcsa felületéhez nyomódik, amely lassítani kezdi a menetsebességet, végül pedig teljesen megáll az autó.
  4. A súrlódás következtében a fékrendszer egyes alkatrészei akár 200 °C hőmérsékletet is elérhetnek.

A fékek jelentik a legfontosabb biztonsági rendszert az autóban. Meghibásodás esetén drasztikusan megnőhet a féktávolság, amely fokozhatja a balesetek kockázatát. Így hibák észlelése esetén (pl., ha nyikorog a fék) vigye autóját mielőbb szervizbe. Bár a fékcsere költséges lehet, a biztonsági rendszeren nem érdemes spórolni.

Miért remeg a kormány fékezés közben?

Remeg a kormány fékezés közben? Rázkódik a fékpedál kisebb fékezés esetén is? Számos műszaki hiba állhat a jelenség hátterében. Összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat.

Deformálódott féktárcsa

A féktárcsa súlyos amortizáció esetén deformálódhat. Ez csökkentheti a fékrendszer teljesítményét, zavaró hanghoz és fékezéskor jelentkező erős rezgéshez vezethet. Ilyen esetekben kizárólag a féktárcsa csere jelenthet megoldást.

Szennyeződés a féktárcsán

Az otthoni fékcsere számos ok miatt nem javasolt. Ezek egyike a beszereléskor gyakran kifelejtett vagy helytelenül végzett kerékagy tisztítása, amely következtében jelentkezhet kormány remegés fékezéskor.

Egyenetlen fékbetét kopás

A fékbetét kopás jelentkezhet egyenlőtlenül is. Ilyenkor az autó egyik oldalán magasabb fokú az amortizáció, ez pedig fékezéskor fellépő remegéshez és súlyos esetekben jelentősen megnőtt féktávhoz vezethet. Amennyiben az egyenetlen fékbetét kopás jeleit tapasztalja, vigye autóját mielőbb szervizbe!

Rozsdafoltok a féktárcsán

A féktárcsán jelentkező korrózió és rozsdafoltok okozhatnak erőteljes, fékezéskor jelentkező remegést. A probléma megoldását általában a fékcsere jelenti.

Futómű sérülés

A fékrendszert érintő problémák mellett, nem ritka, hogy a futóművet érintő meghibásodás miatt ráz fékezéskor a kormány. Gyakori a futómű-alkatrészek meghibásodása, amely javítása komplex műszaki feladat, így kizárólag szakemberek végezhetik.

Kerék beállítási problémák

Fékezéskor ráz a kormány? Bár banális hiba, mégis könnyen lehet, hogy a kerék helytelen beállítása okozza a problémát. Még egy ok, amiért érdemes profikra bízni az autó gumicserét!

Tegye ezt, ha fékezéskor ráz a kormány

Legyen szó fék- vagy futómű hibáról, fontos, hogy ne várjon a szervizeléssel, ha azt tapasztalja, hogy fékezéskor ráz a kormány. Könnyen lehet, hogy a remegés súlyos műszaki problémára utal. Javasoljuk, hogy a rezgés észlelését követően azonnal foglaljon időpontot egy profi autószervizben. Ezt az AKH-nál akár online is megteheti, ehhez kövesse az alábbi egyszerű lépéseket:

  1. Menjen a foglalási felületre!
  2. Válassza ki az igényeinek megfelelő helyszínt!
  3. Ezt követően válassza ki a dátumot és időpontot!
  4. Röviden adja meg a hiba leírását, amely alapján kollégáink felkészülhetnek érkezése előtt!
  5. Végül adja meg saját és autója adatait!
  6. Ezt követően emailben értesítjük a sikeres foglalásról, majd sorban állás nélkül fogadjuk a megjelölt időpontban!
 Remeg a kormány vezetés közben

Fék javítás árak 2023-ban: mennyibe fog kerülni a szerviz?

A fék javítás árak 2023-ban:

  • Fékbetét csere ára: 16 000 – 25 000 Ft
  • Fékcső csere ára: 14 000 – 20 000 Ft
  • Fékfolyadék csere ára: 15 000 – 20 000 Ft
  • Fékjavítás ára: 15 000 – 20 000 Ft
  • Fékmunkahenger csere ára: 15 000 – 17 000 Ft
  • Féknyereg csere ára: 15 000 – 18 000 Ft
  • Fékpofa csere ára: 19 000 – 25 000 Ft
  • Féktárcsa csere ára: 14 000 – 20 000 Ft

Az AKH szervizekben nem csupán kifogástalan szolgáltatásban lehet része, de a kedvező ár-érték is garantált.

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!