Pirelli: Hogyan válasszon négyévszakos és téli gumik között

A városi járművezetők számára a négyévszakos gumiabroncsok télen is hatékonyak és biztonságosak a Pirelli technológiai innovációinak köszönhetően. A téli gumiabroncsok választása pedig azok számára előnyösebb, akik nagyobb távolságot tesznek meg, gyakran havas területeken utaznak vagy teljesítményautót vezetnek.

Téli gumi vagy négyévszakos gumi?

Attól függ, hogyan használja az autóját. Sűrű járműhasználat esetén az adott szezonális gumiabroncs lenne a megfelelő választás, azonban a négyévszakos gumiabroncs a városi ingázás kiváló alternatívájává vált a legújabb termékekben található innovációknak köszönhetően, mint például a Pirelli Cinturato All Season SF2 vagy a Scorpion All Season SF2. Tavaly az ilyen típusú abroncsok piaci részesedése Európában megközelítette a 20%-ot, ez a szám a 18″ feletti kategóriában még magasabb (2019 és 2022 között +60%). Ez köszönhető az enyhébb téli körülményeknek, de a négyévszakos gumik technológiai ugrásának is. A Pirelli a téli gumiabroncs szegmensben szerzett szakértelmét használta fel ezeknél a termékeknél. Piacvezető márkaként a prémium és presztízs modellek közel 50%-át szereli fel egyedi gyártású téli gumikkal 18″ felett.

Forrás: pirelli.com

Hogyan határozhatja meg, hogy melyik gumiabroncs felel meg jobban az igényeinek?

Négyévszakos gumiabroncsok városi járművezetőknek

Azok számára, akik kevesebb mérföldet vezetnek (max 25 000 évente), és nem járnak gyakran hegyvidéki utakon, a modern négyévszakos gumik hatékony megoldást kínálnak a múlt kompromisszumai nélkül. Ez a futásteljesítménnyel kezdődik. A Pirelli a Forma-1-ben tökéletesített virtuális modellezéssel kiterjesztette fejlesztését minden termékére, beleértve a négyévszakos gumikat is. Ez lehetővé tette az érintkezési folt optimalizálását, csökkentve a kopást. Nedves körülmények között az új generációs gumiabroncsok teljesítménye eléri vagy akár meg is haladja szezonális gumiabroncsokét közepes hőmérsékletű körülmények között. Ez a futófelület mintázatában található számos „V” alakú mintaároknak köszönhető, amely elősegíti a víz eloszlását esős körülmények között. Ezeknek a gumiabroncsoknak a hatékonyságát az európai címkén szereplő értékek tükrözik, a Pirelli Scorpion All Season SF2 méretek közel 90%-a éri el a legmagasabb minősítést nedves fékezés esetén. A Pirelli négyévszakos abroncsainak futófelületi mintázata a Cinturato és Scorpion családokban úgy lett kialakítva, hogy egész évben hatékonyak legyenek. Adaptív lamellákkal rendelkezik, amelyek tipikus nyári körülmények között zártak és kompaktak maradnak, de szétterülnek, hogy erős tapadást biztosítsanak csúszós vagy havas felületeken a hidegebb hónapokban.

Téli gumik utazóknak és a hó rajongóinak

A nyári és téli abroncsok közötti váltás továbbra is a legjobb választás azoknak a sofőröknek, akik nagy távolságokat tesznek meg, olyan területekre mennek, ahol nagyobb a havazás kockázata és a legzordabb körülmények között is a maximális teljesítményre törekszenek. A téli gumikat úgy tervezték, hogy a legjobban teljesítsenek a kihívást jelentő körülmények között, például alacsony hőmérsékleten és jeges vagy havas útfelületen. A téli gumi keverékek kémiai tulajdonságai rövidebb féktávot biztosítanak nedves úton (akár 15%-kal), és jelentősen jobb teljesítményt havas utakon (akár 50%-kal) a nyári gumikhoz képest. A téli gumiabroncsok futófelületi mintázata, különösen a lamellák, úgy lettek kialakítva, hogy összegyűjtsék és megtartsák a havat, javítva ezzel a tapadást, lehetővé téve a maximális mobilitást hóláncok használata nélkül. A téli gumit gyakran választják a nagy teljesítményű, maximális tapadást igénylő sportautók tulajdonosai is.

Hogyan azonosítsuk a helyes gumiabroncsot?

Legyen szó téli vagy négyévszakos abroncsokról, fontos, hogy az abroncs oldalfalán legyen M+S (sár és hó) jelölés, ami a téli előírásoknak való megfeleléshez szükséges. Ha azonban maximális biztonságot szeretne elérni havon, keresse a 3PMSF (3 hegycsúcs és hópehely) szimbólumot. Ez a speciális jelölés azt jelzi, hogy az abroncs a legkritikusabb téli körülmények között is megfelelt a jóváhagyási teszteken. Manapság minden Pirelli új generációs négyévszakos abroncson ez a szimbólum látható, jelezve, hogy ezek a gumik a téli gumikéhoz hasonló fejlesztési pályán mentek keresztül, különösen nehéz körülmények között.

A Pirelli négyévszakos és téli gumi termékcsalád

Hogy minden típusú járművezető számára megfelelhessen, a Pirelli egyaránt kifejlesztett téli és négyévszakos gumiabroncsokat, azonos szintű technológiával és biztonsággal a két termékcsalád, a Cinturato és a Scorpion számára. Az előbbit a hagyományos autóknak, az utóbbit a crossovereknek és a SUV-knak. Ezt a két gumiabroncscsaládot a TÜV SÜD tanúsító szervezet elismerte a különböző vezetési körülmények között nyújtott teljesítményükért, amely speciális biztonsági teszteket követően a „Teljesítményjelet” adományozta nekik. Ezek a gumiabroncsok elérhetők elektromos és plug-in hibrid járművekhez is, amelyek a Pirelli dedikált Elect technológiáját tartalmazzák egy bizonyos mérettartományban. A kínálat bővülésével a Pirelli mára az európai piac 16″-nál nagyobb méretek iránti keresletének 97%-át fedezi. A nagy teljesítményű járművek számára, amelyeknél továbbra is a téli felszerelés a preferált megoldás, a P Zero Winter abroncs elérhető és jóváhagyott számos prémium és presztízs autógyártó által.

Válogasson kedvére téli és négyévszakos gumi kínálatunkból, szereltesse át az országban bárhol, 200 szerviz pontunk vagy szerviz Partnerünk bármelyikénél.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!