Fékfolyadék csere lépésről-lépésre

Ahhoz, hogy biztonságosan és a törvényi előírásoknak megfelelően közlekedjünk elengedhetetlen a hibátlan fékrendszer megléte. A fékfolyadék csere elmulasztása veszélyes és szigorúan tilos. Tudja meg, mennyi a csereperiódus és milyen várható költségekkel számolhat a csere alkalmával!

Hogy működik a fékrendszer?

Mielőtt a fékfolyadék csere kapcsán felmerülő gyakori kérdéseket megválaszolnánk, érdemes szót ejteni a fékrendszer működéséről. Feladata az autó lassítása, megállítása és rögzítése álló helyzetben – ehhez egy komplex és sok elemből álló rendszer szükséges. Az alábbiakban egy szemléletes példával mutatjuk be, milyen folyamat zajlik le fékezéskor.

Egy autó 50 kilométer / órás sebességgel halad az úton, amikor a sofőr észleli, hogy az előtte haladó kocsi hirtelen fékezett. A sofőr gyors reakciós ideje alatt mindössze 0,5 másodperc alatt reagál és megnyomja a fékpedált – ekkor indul meg a bonyolult műszaki folyamat, amely végül az autó megállásához vezet. A pedál elmozdulását követően nyomás keletkezik a főfékhengeren, amelyet a fékcsövek továbbítanak a munkahengerhez. A henger erővé konvertálja a nyomást és a fékbetétet a féktárcsához szorítja. A hirtelen jelentkező súrlódás hőt képez, lassítja, végül pedig teljesen megállítja az abroncsokat. Az autó képes volt féktávolságon belül megállni, hála a sofőrnek és a jó állapotú fékrendszernek.

A fékfolyadék funkciója

Most, hogy ismeri a fékrendszer elvi működését, ideje szót ejteni a fékfolyadék funkciójáról. A fenti példában említett csövekben úgynevezett fékfolyadék található, amely kritikusan fontos a hidraulikus rendszer megfelelő működéséhez. Ez a közeg képes a csőrendszeren keresztül továbbítani a nyomást, amely végül a fékhatást kifejti. Idővel csökken a fékfolyadék mennyisége és romlanak tulajdonságai, így szükségessé válik a csere.

Mikor szükséges fékfolyadék csere?

A fékfolyadék csere nagyjából kétévente esedékes. Ezt számos faktor befolyásolhatja, ilyen lehet a vezetési stílus, a fékrendszer műszaki állapota és az autó típusa. Minden esetben érdemes a műszaki könyvben található gyártói instrukciókat követni, amelyek pontosan meghatározzák a csereperiódus idejét.

Azt tapasztalja, hogy beeshet a fékpedál? Növekedett a féktávolság? Ez akár súlyos műszaki hibára is utalhat. Ilyenkor az előírt csereperiódus előtt érdemes lehet a fékfolyadék csere és a fékrendszer szakszerű átvizsgálásának beiktatása.

Fékfolyadék csere menete lépésről-lépésre

A fékfolyadék csere menete az alábbi 4 lépésre bontható:

  • Régi fékfolyadék eltávolítása – A főhenger megkeresését követően eltávolítják a kupakot és leengedik a régi fékfolyadékot.
  • Fékfolyadék csere – A második lépésben teljesen feltöltik a rendszert az új fékfolyadékkal.
  • Féltengely leeresztése és légtelenítése – Majd leengedik a légtelenítő szelepet, amely a féknyereg hátulján található. A légtelenítés során a régi folyadéktól és az esetleges légbuborékoktól egyaránt megszabadulnak.
  • Töltés – A légtelenítés és leeresztés folyamatát mindegyik féknyereg esetén megismétlik. Közben folyamatosan újra töltik a fékfolyadékot, hogy optimális maradjon a szint.

A fékrendszert érintő szerviz feladatokat minden esetben érdemes szakemberre bízni saját maga és mások biztonsága érdekében.

Fékfolyadék csere menete

Gyakori kérdések és válaszok

Biztonságos a fékfolyadék csere házilag?

A megfelelő szaktudás és eszközök hiányában nem biztonságos a fékfolyadék csere házilag. Így érdemes minden esetben szakemberhez fordulni, aki garantáltan a szakmai sztenderdeknek megfelelő módon végzi el a feladatot.

Fékfolyadék csere ár: milyen költségekkel érdemes számolni?

A fékcsere mellett a fékfolyadék csere az egyik leggyakoribb javítási feladat, amely a rendszert érinti. De vajon milyen költségekkel érdemes számolni? Az AKH szervizhálózatban a cikk publikálásakor mindössze 15200 Ft / darab összegért végzik el a szervizfolyamatot.

Mennyi a fékfolyadék csere ideje?

A fékfolyadék csere ideje körülbelül 60-90 perc.

Mi az a fékfolyadék teszter? Mi az a fékfolyadék forráspont mérő?

A fékfolyadék teszter (más néven fékfolyadék forráspont mérő) olyan műszer, amely csekély minta alapján képes a fékfolyadék állapotát megállapítani. A főfékhenger kiegyenlítő tartályából vett mintát hevíteni kezdi a forráspontig. A modern, megfelelő állapotú fékolaj forráspontja hozzávetőlegesen 230-240 °C. Idővel növekszik a fékfolyadék víz koncentrációja, amely csökkenti a forráspontot. Fontos, hogy az eszköz a fékfolyadék nyomásának vizsgálatára nem alkalmas.

Fékolaj vagy fékfolyadék: mi a különbség?

A fékolaj és fékfolyadék eltérő megnevezés ugyanarra az anyagra. A két kifejezés szinonima. 

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!