Az olajnyomás hiba jelei, okai és megoldásai

“A legolcsóbb alkatrész a motorban az olaj” – tartja a közismert autós mondás, kiemelve a kenőanyag fontosságát. A kijelentéssel pedig nehéz lenne vitába szállni, hiszen a kenési rendszer megfelelő működése valóban éveket adhat a motor életéhez, fokozhatja a teljesítményt és megóvhat sok fejfájástól. Cikkünkben részletesen bemutatjuk az olajnyomás hibaokokat, jeleket és javítási lehetőségeket!

Miért olyan fontos a motor kenési rendszere?

Elsőként érdemes szót ejteni arról, hogy miért elengedhetetlenül fontos a kenési rendszer megfelelő működése. A következőkben sorra vesszük a legfontosabb előnyöket!

Védelmet nyújt a motornak

A megfelelő mennyiségű és minőségű motorolaj csökkenti a motorkopást, ezzel pedig drasztikusan redukálja a költséges és nehezen javítható motorhibák kockázatát. Kenőanyag hiányában könnyedén túlmelegedhetnek a motor alkatrészei, éppen ezért a motorolajon nem szabad spórolni.

Támogatja a teljesítményt

Tudta, hogy amennyiben a motor kenési rendszere meghibásodott, akkor az autó teljesítménye is romolhat? Ez nem csupán a vezetési élményt teheti tönkre, de akár az üzemanyag hatékonyságot is csökkentheti.

Csökkenti az amortizációt

Az elégtelen mennyiségű, minőségű vagy nyomású olaj következtében fokozódik a motorkopás. Ez akár éveket vehet el a motor élettartamából, ezzel pedig súlyos szervizköltségeket generálhat.

Megóv a korrózióval és rozsdával szemben

A kiváló minőségű motorolaj és a hibátlanul működő kenési rendszer megóvja a motoralkatrészeket a korróziótól és rozsdától. Ezzel tovább csökkentheti az esetleges motorhibák kockázatát.

Mi befolyásolhatja az olajnyomást?

Viszkozitás

A viszkozitás vagy belső súrlódás jelentése a folyadék ellenállása a csúsztató feszültséggel szemben. Értelemszerűen a magasabb viszkozitású olajok ellenállása nagyobb, így továbbításukhoz nagyobb nyomásra van szükség. Ez pedig befolyásolhatja az olajnyomást a következő módon:

  • a nagyobb viszkozitású motorolaj növelheti az olajnyomást,
  • míg a kisebb viszkozitású motorolaj csökkentheti az olajnyomást.

Fordulatszám

A növekvő fordulatszám következtében emelkedni fog az olajnyomás is. Ebből következően az alapjáraton mért eredmény a legkisebb.

Hőmérséklet

A motorolaj belső súrlódását befolyásolja a folyadék hőmérséklete: minél melegebb, az olajnyomás annál kisebb. Tehát indítást követően mindig alacsonyabb az olajnyomás, mint egy hosszú autóutat követően.

Olajszint

A motor kenési rendszere nyitott, melyből szabályozott módon folyamatosan távozik a motorolaj. A kent alkatrészek felületére kerülő anyag csökkenti a kopást, üzemhőmérsékletet és fokozza a motorteljesítményt. Értelemszerűen a gyártói előírásoknak megfelelő időközönkénti olajcsere elengedhetetlen ahhoz, hogy az elégséges nyomás fennmaradjon. Amennyiben az olajszint eltér a gyártói előírásoktól, az negatívan befolyásolhatja a nyomást.

Melyek az olaj olajnyomás hiba okai?

Az olajnyomás probléma hátterében számos ok állhat, a következőkben ezeket mutatjuk be. Az egyszerűség kedvéért a túl magas és alacsony olajnyomást külön albekezdésekben tárgyaljuk.

Túl magas olajnyomás

A túl magas olajnyomás akár súlyos motorhibához is vezethet, így mindent szükséges megtenni elkerülése érdekében. Hogy mi állhat a meghibásodás hátterében? Mutatjuk!

  • Kihagyott motorolajcsere: Elfeledkezett a csereperiódusról? Ez esetben az úgynevezett olajöregedés következtében megemelkedett a kenőanyag belső súrlódása, amely pedig túl magas nyomáshoz vezethet.
  • Hősokk: Előfordulhat, hogy az olaj túlhevült, mely következtében megemelkedhet belső súrlódása és megnőhet viszkozitása. A fent bemutatott folyamat következtében a nagyobb belső súrlódás pedig növelheti az olajnyomást.
  • Túl alacsony olajszint: Nem megfelelő az olajszint? Ez fokozhatja az olaj oxidációt, mely pedig szintén hozzájárulhat az olajnyomás emelkedéséhez. A rendszeres olajszint ellenőrzéssel elkerülhető a hiba.
  • Csapágy hiba: A túl szorosan beszerelt motorcsapágy gátolhatja az olaj szabad áramlását az alkatrészek között, ez pedig megemelheti a nyomást. 
  • Hibás nyomásszabályozó: Kizárólag a magasabb fordulatszám esetén emelkedik az optimális szint felé az olajnyomás? Ez arra utalhat, hogy a szabályozó szelep sérült vagy meghibásodott.

Túl alacsony olajnyomás

Számtalan lehetséges ok állhat a az alacsony olajnyomás hátterében, a következőkben a leggyakrabban elfordulókat mutatjuk be!

  • Rossz minőségű vagy típusú motorolaj: Szakértői csapatunk javaslata, hogy kizárólag az autótípussal kompatibilis, prémium minőségű motorolajat használjon autójába. A szennyezett, rossz minőségű vagy tévedésből nem megfelelő típusú (pl. hidraulika olaj) használata következtében a kenőanyag viszkozitása túl alacsony. Ez pedig az optimálisnál alacsonyabb olajnyomást eredményezhet. Segíthet a hiba elkerülésében, ha minden esetben ellenőrzi a motorolaj jelöléseket.
  • Sérült szelep: Az egyik leggyakoribb ok az olajnyomás szabályozó szelep meghibásodása, melyet kizárólag profi szervizen lehet megjavítani.
  • Elöregedett olajpumpa: Idővel minden alkatrész cserére szorul, nincs ez másképpen a motor pumpával sem, mely kopott állapotban alacsony nyomást okozhat.
  • Szennyezett szűrő: A kenőrendszerben található olajszűrő feladata, hogy a kenőanyagot megtisztítsa az esetleges szennyeződésektől. Amennyiben olajsárral vagy egyéb anyaggal eltömődik a szűrő, az csökkentheti az olajnyomást.

Nem tudja pontosan milyen olaj kell az autóba? Olvassa el útmutatónkat a témában, amely segít az eligazodásban.

Gyakori kérdések és válaszok

Mikor jelez az olajnyomás lámpa?

Az olajnyomás lámpa akkor jelez, amikor az olajnyomás az optimális szint alá csökken. Általában pirosan vagy narancssárgán világító olajos kanna piktogram a műszerfalon.

Mi az az olajnyomásmérő?

Az olajnyomásmérő egy olyan speciális autószerelő műszer, mellyel precíz módon ellenőrizhető a kenőanyag nyomása.

Melyek az olajnyomás szabályzó szelep hiba jelei?

Az olajnyomás szabályzó szelep hiba okozhat túl alacsony és magas nyomást is. Amennyiben nyitott állapot ragad be, az csökkenti a nyomást, míg zárt helyzetben növeli.

Meghibásodott a kenőrendszer? Forduljon tapasztalt, készséges és profi autószerelő szakembereinkhez!

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át több, mint 150 ponton országos szervizhálózatunkban.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!