Fék légtelenítés otthon? Bízzuk inkább szakemberre!

A fékek hibátlan működése elengedhetetlenül fontos, hiszen ez autónk egyik legfontosabb biztonsági rendszere. Éppen ezért olyan fontos, hogy a fékjavítási feladatokat minden esetben profi és tapasztalt szakemberre bízzuk. Cikkünkből megismerheti, miképp ismerhető fel időben a levegős fék és mit érdemes tenni javítása érdekében!

Az alapok: hogyan működik a fékrendszer?

Mielőtt bemutatnánk a fék légtelenítést, fontos röviden szót ejteni a rendszer általános működéséről. Elsődleges funkciói az autó lassítása, megállítása és egy helyben tartása. A hibátlanul működő fékek növelik a közlekedésbiztonságot, csökkentik a féktávot és a baleseti kockázatot.

Így működik egy modern hidraulikus fékrendszer:

  1. A sofőr megnyomja a fékpedált, amely következtében emelkedik a főfékhenger belső nyomása.
  2. A megemelkedett nyomás továbbjut a fékcsöveken keresztül a munkahengerig, amely erővé alakítja.
  3. Ennek következtében a fékbetét elmozdul, hozzá nyomódik a féktárcsához, amely lassítja, majd idővel megállítja a kerekeket.

A folyamat során a fék tárcsa akár 600-700°C hőmérsékletet is elérhet, hiszen a súrlódási energia részben hőenergiává alakul.

Hogyan juthat levegő a fékrendszerbe?

Fék légtelenítés olyankor szükséges, amikor a hermetikusan zárt rendszerbe levegő kerül. Ez jelentősen ronthatja a hatékony működést, hiszen a fékfolyadék kevésbé tudja továbbítani a nyomást a féktárcsa és a dob felé. Igazán súlyos esetekben jelentősen megnövekedhet a féktáv és csökkenhet a fékerő.

Bár a szakszerű és rendszeres karbantartással csökkenthető ennek kockázata, mégis számos módon juthat levegő a rendszerbe. A következőkben felsoroltuk a leggyakoribbakat:

  • szakszerűtlenül végzett fékcsere,
  • kilazult tömítések és fékcsövek,
  • helytelenül végzett fékfolyadék csere,
  • fékalkatrészek amortizációja,
  • sérülések.

A levegős fék jelei

A biztonságos vezetés érdekében nagyon fontos, hogy idejekorán észlelje a meghibásodást! A következőkben összegyűjtöttük a levegős fék leggyakoribb jeleit!

Puha fékpedál

A levegős fék jelei között elsőként tűnik fel a puha, könnyen benyomható vagy akár bezuhant pedál. Gyakori, hogy pumpálásra rövid időn belül ismét normális keménységű lesz a pedál.

Csökkenő fékteljesítmény

Amikor a zárt rendszerbe légbuborék kerül, a fékfolyadék sokkal kisebb hatékonysággal képes továbbítani a megnövekedett belső nyomást a csőrendszeren keresztül a tárcsák és dob felé. Ennek következtében pedig drasztikusan csökkenhet a fékteljesítmény. Árulkodó jel lehet, ha az egyik napról a másikra megnövekedik a féktávolság.

Lassú fékhatás

Vészfékezéskor milliszekundumokon múlhat egy baleset elkerülése. Sajnálatos módon, a levegős fék jelentősen lassabb fékhatással bír, amely nagymértékben csökkenti a közlekedésbiztonságot. Ha azt veszi észre, hogy a pedál lenyomása után a megszokottnál több idő alatt kezd lassulni a gépjármű, akkor mielőbb vigye autóját szervizbe.

Levegős fék jeleit tapasztalja? Foglaljon időpontot online másodpercek alatt!

Miért kerülendő a fék légtelenítés házilag?

Habár az interneten számos videó és cikk található, amely részletesen bemutatja a fék légtelenítés menetét, mégsem javasoljuk, hogy a megfelelő szakmai ismeret és speciális felszerelés hiányában ezzel próbálkozzon. A látszólag egyszerű feladat során könnyen ejthetünk hibát, amely súlyos következményekkel járhat. A szakszerűtlenül végzett fék légtelenítés során levegő buborékok maradhatnak a fékrendszerben, sőt, akár műszaki károkat is tehetünk az autóban.

További problémát jelenthet, hogy laikusként nem biztos, hogy jól diagnosztizáljuk a fékhibát. Egy profi autószerelő fék légtelenítéskor ellenőrzi a rendszer egyéb alkatrészeit, szükség esetén pedig további javítási feladatokat lát el.

A fontos biztonsági rendszer javítást bízza olyan szakemberekre, akik sok éves tapasztalattal, jól felszerelt műhellyel és a szükséges ismeretekkel rendelkeznek.

A levegős fék javítását érdemes szakemberre bízni.

Foglaljon időpontot az AKH szervizekbe!

Eljött a fék légtelenítés ideje? Nyikorog a fék vagy ráz a kormány fékezéskor? Legyen szó bármilyen műszaki problémáról, az AKH autószervizre minden esetben számíthat! Bízza tapasztalt szakértő csapatunkra a fékrendszer ellenőrzését, javítását vagy cseréjét a legjobb eredmény érdekében! Online időpontfoglaló felületünkön kényelmesen kiválaszthatja a szerelési helyszínt és időpontot.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át több, mint 150 ponton országos szervizhálózatunkban.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!