Olajszint ellenőrzése: részletes útmutató autósoknak

A gyakran ismételt mondás szerint, a motorolaj jelenti a legolcsóbb motoralkatrészt. Az aforizma fontos dologra mutat rá: az optimálistól eltérő motorolajszint fokozhatja az alkatrészek kopását és súlyos műszaki problémához vezethet. Éppen ezért, az olajszint ellenőrzése olyan műszaki feladat, amit érdemes rendszeresen elvégezni. Cikkünkben lépésről-lépésre mutatjuk be a folyamatot és hasznos tanácsokat adunk a gyakori hibák elkerüléséhez!

Miért fontos a motorolajszint ellenőrzés?

A gépkönyvben szereplő olajcsere periódusát távolság vagy időtáv alapján határozza meg a gyártó. A megjelölt időszak optimális közlekedési körülményekre vonatkozik, amelytől a valós használat jelentősen eltérhet. Így szükséges lehet az előírásnál gyakrabban olajat cserélni. A cserék közötti időszakban pedig nem szabad megfeledkezni a motorolajszint ellenőrzés elvégzéséről sem. Bár a modern autók többsége rendelkezik elektronikus szenzorokkal, ezek az érzékelők azonban észrevétlenül meghibásodhatnak. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy nem adnak pontos jelzést az olajszintről. Hogy mire számíthatunk az alacsony motorolajszint melletti közlekedés esetén? A következőkre:

 • A túlmelegedés miatti fokozott kopás motorzajok megjelenéséhez vezethet.
 • Alacsony mennyiségű motorolajszint esetén, a mozgó alkatrészek kenése elégtelen, amely fokozza a motorkopást.
 • Az alacsony kopás miatt túlmelegedhet a motor, ami további műszaki hibákhoz vezethet.
 • Az alacsony olajszint miatt a motor sérülékenyebbé válhat.
 • Az alacsony olajszint hozzájárul a motor alkatrészeinek gyorsabb és nagyobb mértékű amortizációjához.
 • Súlyos esetekben az alacsony olajszint a motor teljes meghibásodásához vezethet.

Mikor szükséges az olajszint ellenőrzés?

Az olajszint ellenőrzés olyan műszaki feladat, amelyet függetlenül az elektromos szenzoroktól, érdemes rendszeresen elvégezni. Javasoljuk, hogy legalább félévente ellenőrizze a motorolaj állapotát. Ehhez hasznos lehet automatikus emlékeztetőt beállítani, így garantáltan nem felejti el a fontos feladatot. Amennyiben a cikk következő részében bemutatott ellenőrzési folyamatot nem szeretné saját kezűleg megcsinálni, országos lefedettségű szervizhálózatunkban kollégáink örömmel segítenek.

Az olajszint ellenőrzése lépésről-lépésre

1. Előkészület

Az olajszint ellenőrzése egyszerűen elvégezhető feladat, ami nem igényel speciális ismereteket. Azonban fontos az alábbi szabályok betartása a megbízható és pontos mérési eredményhez:

 1. Álljon vízszintes felületre az autóval!
 2. Állítsa le a motort és várjon 15-20 percet, hogy a folyadék leülepedjen a motorteknőbe!
 3. Kerülje az olajszint ellenőrzést olyan autóknál, amelyeket hosszú ideig nem használtak! Ez ugyanis pontatlan méréshez vezethet.
 4. Készítsen elő egy gumikesztyűt és rongyot a következő lépéshez!

2. Mérés

Az elkészületeket követően jöhet a mérés. Kövesse a következő lépéseket:

 1. Támassza ki a motorháztetőt, fokozottan ügyelve a biztonságra!
 2. Keresse meg a nívópálcát, amely egy hosszú mérő rúd! Általában sárga színű a fogantyúja, így könnyen észrevehető!
 3. Húzza ki a nívópálcát, majd tisztítsa meg a rongy segítségével!
 4. Ezt követően dugja vissza a helyére teljes mélységben, húzza ki ismét, majd fordítsa horizontális pozícióba!
 5. A pálcán két jelölés látható, “max” és “min”, az első a legmagasabb, a második pedig a legalacsonyabb elfogadható szintet jelöli. Optimális esetben a felső határértéket megközelítő az olajszint.
 6. Szükség esetén töltse fel a hiányzó olajmennyiséggel a motort (erről bővebb leírást a gépjármű könyvében találhat).

3. Korrekció szükség esetén

Amennyiben az olajszint ellenőrzése során felfedezte, hogy a min. jelölés alatti a folyadék a motorban, korrekció szükséges. Kövesse az alábbi tanácsokat a legjobb eredmény érdekében:

 1. Minden esetben megfelelő tulajdonságú és viszkozitású olajat használjon a szint visszaállítására!
 2. Használjon tölcsért az olaj töltéséhez, így elkerülhető a motortér véletlen szennyezése.
 3. Több kisebb részletben töltse az olajat a motorba, menet közben ismételje meg az előző pontban leírtakat az olajszint ellenőrzéséhez.
 4. Sok autósban felmerül a kérdés: milyen olaj kell az autómba? Ebben a cikkben erre keressük a választ!
 5. Amennyiben a motorolaj feketés, az az olaj elhasználódására utalhat. Ilyenkor az olaj- és szűrő csere is szükséges lehet. Javasoljuk, hogy ezeket a feladatokat bízza autószerelő szakemberre.

Elvégezhető a váltó olajszint ellenőrzése is szakember segítsége nélkül?

A váltó olajszint ellenőrzése jelentősen komplex feladat, amelyhez érdemes szakember segítségét igénybe venni. Az AKH országos lefedettségű szervizhálózatában sok éves tapasztalattal rendelkező kollégáink örömmel segítenek.

Olajszint ellenőrzés nivópálcával

Professzionális olajcsere, olyan esetekben, amikor az utántöltés nem elegendő

Nem vitás, hogy a gyakori olajcsere meghosszabbíthatja a motor élettartamát. A kedvező összegű szerviz feladattal megelőzhető számos későbbi költséges motorjavítás. Az Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) szervizhálózatában kiemelkedő minőségű Castrol motorolajat használnak. Válassza profi olajcsere szolgáltatásunkat és foglaljon időpontot online!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!