Gumigyártás Magyarországon: körkép a hazai abroncsgyártásról

A gumigyártás Magyarországon több gyárban is folyik, így hazánk valódi abroncsgyártó nagyhatalom. Cikkünkben bemutatjuk a kapcsolódó globális trendeket, a hazai szereplőket és gumiabroncsgyártás lépéseit. Tudjon meg többet a témában!

Globális gumiabroncsgyártás trendek

A gumiabroncsgyártás egy meghatározó iparág, amely globálisan több millió embernek ad munkát és jelentősen hozzájárul a gazdasághoz. A következőkben összefoglaltuk az iparágra vonatkozó legfontosabb statisztikákat.

Globális gumiabroncsgyártás trendek:

  • 2021-ben 2,35 milliárd gumiabroncsot gyártottak. A sokkolóan magas szám az üzleti előrejelzések szerint tovább növekszik a következő években.
  • A várható összetett éves növekedési ütem 4,3% 2026-ig. Tehát az abroncsiparág várhatóan közel 5%-kal növekszik éves szinten az elkövetkező 4 évben.
  • Az abroncsipar 2021-ben globálisan elérte a 122 milliárd euró értéket.
  • A 3 legnagyobb piaci részesedésű vállalat a Michelin, Bridgestone és Goodyear. Ezen cégek együttesen generálják az abroncsipari bevételek közel 50%-át.
  • A vezető 8 gumiabroncs gyártó cég átlagos haszonkulcsa 9,2%, tehát minden megkeresett 10000 forint után 920 Ft profitot realizálnak.
  • A legmagasabb haszonkulcsot 2021-ben a Continental cég érte el, amely 14,4% volt.
  • A Bridgestone a legnagyobb abroncsgyártó Észak-Amerikában, 9282 millió eurós árbevételt generált
  • A Pirelli a legtöbbet költ a kutatásra és fejlesztésre a bevételéhez képest, 4,5%-kal.

Megállapítható, hogy a gumiabroncsgyártás egy kiemelkedő piaci értékű és növekvő trendet mutató iparág. Hazánkban több gumigyártó üzem található, a következőkben ezeket mutatjuk be.

Gumigyártás Magyarországon

A gumigyártás Magyarországon több üzemben folyik. Számos nemzetközileg elismert vállalat döntött amellett, hogy hazánkban létesít gyáregységeket. A következőkben röviden bemutatjuk a legjelentősebb vállalatokat és magyarországi tevékenységüket.

Michelin

A Michelin széleskörű abroncsportfóliója kiterjed a SUV modellekre, személy –és kisteherautókra, motorkerékpárokra és robogókra, kerékpárokra, veterán autókra, teherautókra és trélerekre, bánya –és földmunkagépekre, mezőgazdasági járművekre és végül, de nem utolsó sorban repülőgépekre is. Prémium minőségének és az abroncstesztek során szerzett kiemelkedő minősítéseinek köszönhetően, számos autógyártó választja első szerelésnek a Michelin gumikat, mint pl. Audi, BMW, Chevrolet, Dodge, Honda, Mercedes, Porsche.

A Michelin-csoport 1996 óta van jelen hazánkban. Magyarországon négy telephelyen végeznek üzleti tevékenységet. A gumiabroncsgyártás mellett logisztikai, alapanyag forgalmazói feladatokat is végeznek országunkban. A gumigyártó létesítmény Nyíregyházán található, amelyet a vállalat 40 millió eurós beruházással fejlesztett 2015-ben, így 100 új munkahelyet teremtett.

Hankook

A Hankook alapításának 80-ik évfordulóját 2021-ben ünnepelték. A népszerű abroncsgyártó vállalat széles termékpalettájáról, kedvező ár-érték arányú termékeiről ismert. Dunaújvárosban található dél-koreai vállalat egyik gyáregysége. A cég oldalán a következő olvasható a Magyarországi gumiabroncs gyártás kapcsán:

“A Hankook Tire világszínvonalú európai üzemében éves szinten 19 millió gumiabroncs gördül le a gyártószalagról. A gyár 2007 júniusában kezdte meg működését és azóta is folyamatosan fejlődik, bővül. A cég jelenleg már mintegy 3300 alkalmazottat foglalkoztat, és személygépkocsik, SUV-ok és könnyű tehergépkocsik számára gyárt gumiabroncsokat. A harmadik beruházási ütem 2015 tavaszán fejeződött be, ezzel a magyar gyár éves gyártókapacitása 19 millióra nőtt.”

Bridgestone

A Bridgestone a világ egyik legismertebb abroncs gyártó cége. Hírnevét méltán köszönheti kitűnő alapanyagokból készített kifogástalan abroncsainak, melyeket előszeretettel vásárolnak az autó tulajdonosok. Egy-egy akció keretében, a kitűnő minőségű abroncsokat igen jó áron szerezhetjük be. A cég egy japán tulajdonban lévő gyártó, amelyet Shojiro Ishibashi alapított még az 1930-as évek elején. A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. 2007-ben kezdte meg működését Tatabánya városában. A vállalat idővel megduplázta a foglalkoztatott személyek számát, így mára több mint 1300 ember dolgozik az abroncs gyárban.

Apollo

Az indiai Apollo márka termékei a kedvező árak ellenére kiválóan szerepeltek a független teszteken. 2017-ben nyitotta meg a vállalat 6 üzemét, melynek helyszínéül Magyarországot választották. A kedvelt márka gyöngyöshalászi gyárában évente több mint 6 millió abroncs gurul le a gyártósorról. Az 72 hektáros területen épített gyáregység létrehozását 2015-ben kezdték meg és több mint 500 millió eurós beruházást jelentett a vállalat számára.

gumiabroncsgyártás

Egy abroncs életciklusa: gyártástól az újrahasznosításig

Most, hogy ismertettük a legnagyobb magyar üzemeket, érdemes szót ejteni a gumiabroncsok termék-életciklusáról. A több száz állomásból álló folyamat a nyersanyagok beszerzésével kezdődik és az újrahasznosítással végződik.

  1. Kutatás fejlesztés: Az akár hosszú éveken át tartó folyamat során több száz anyagot, dizájnt és mérnöki megoldást tesztelnek. A cél, optimalizálni az abroncsot a jövőbeni felhasználáshoz.
  2. Gumigyártás: A gumigyártás, amely egy összetett ipari folyamat, az alábbi lépésekre bontható: keverés, alkatrészgyártás, felépítés és vulkanizálás.
  3. Értékesítés: A gyártást követően értékesítésre kerülnek az abroncsok, ez a legtöbb esetben értékesítő partnereken keresztül történik.
  4. Vásárlás és használat: Egy átlagos abroncsot 5 évig használnak, ez idő alatt 95-120000 kilométert tesz meg.
  5. Újrahasznosítás és hulladékmenedzsment: Az életciklusuk végére az abroncsok jelentős része újrahasznosításra kerül. A használt gumi leadása Magyarországon ingyenes és egyszerű folyamat. A lefutott abroncsok veszélyes hulladéknak minősülnek, így környezetvédelmi okok miatt kiemelten fontos, hogy a megfelelő módon szabaduljon meg tőlük.

Gumiabroncs vásárlás a gumi.hu webshopon

Az imént bemutatott márkákkal együtt jelenleg 24 db márkát forgalmazunk webáruházunkban. Tekintse meg az általunk forgalmazott gumimárkákat és válassza ki az ideális gumiabroncsot a gumi.hu-n!

Válogasson kedvére téli gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!Hírlevél feliratkozás