Mikor jön el az üzemanyagszűrő csere ideje?

Az üzemanyagszűrő kiemelten fontos szerepet lát el: megakadályozza, hogy az üzemanyagban található veszélyes szennyeződések a befecskendező fúvókába és szivattyúba jussanak. Egyaránt megtalálható dízeles és benzines autókban. Az üzemanyagszűrő csere ideje meghibásodás vagy a csereperiódus lejártával szükséges. Ebben a cikkben összefoglaltuk a legfontosabb információkat a témában.

Mi az üzemanyagszűrő és mi a funkciója?

A benzin és dízel üzemanyagban egyaránt található kis mennyiségű szennyeződés, ilyen lehet a víz, festék részecskék, rozsda és por. Szűrőberendezés nélkül bejuthatnak a befecskendező rendszerbe, ahol jelentősen fokozzák az amortizációt. Ez rövid időn belül költséges és nehezen javítható műszaki problémát okozhat. Szerencsére a nagymértékű kopást okozó szennyeződés távol tartható a motor alkatrészeitől az üzemanyagszűrő segítségével. További előny, hogy a szűrt üzemanyaggal jobb égés érhető el, amely fokozza a hatásfokot és teljesítményt. 

Mennyi az üzemanyagszűrő csereperiódus?

Az üzemanyagszűrő csereperiódus alatt azt az időszakot értjük, ami után új szűrő beszerelése szükséges. A pontos csereperiódust az autó műszaki leírásában specifikálja a gyártó. Minden esetben érdemes a gyártói instrukciókat követni. Általánosan megállapíthatjuk a következőket:

  • A dízel üzemű autók esetén az üzemanyagszűrő csereperiódus általában 40000 kilométer.
  • A közös nyomócsöves befecskendezésű (common rail diesel) motorokban a hosszabb élettartam érdekében minden olajcsere esetén javasolt. Így minimalizálható a motor amortizáció mértéke.
Üzemanyagszűrő csere

Melyek az üzemanyagszűrő hiba jelei?

Előfordulhat, hogy az üzemanyagszűrő meghibásodik, ilyenkor szükségessé válhat a normál periódus előtti javítás vagy csere. Bemutatjuk, melyek a meghibásodásra utaló leggyakoribb jelek.

Jelentősen csökkent a motorteljesítmény

Az üzemanyagszűrő hiba egyik leggyakoribb korai jele a szignifikánsan alacsonyabb motorteljesítmény. Amennyiben gázadást követően az autó nem gyorsul, lehetséges, hogy az elektronikus vezérlő modul (ECΜ, electronic control unit) csökkenti a motorteljesítményt, mivel tömődés vagy egyéb hiba lépett fel a szűrő berendezésben.

Kimaradó gyújtás

Azt tapasztalja, hogy gyorsításkor vagy egyéb magas teljesítményt igénylő helyzetben a gyújtás kihagy? Az országúti közlekedésnél vagy előzéskor apró rángatást tapasztal? Ez gyakran a kihagyó gyújtásra utal. Bár a gyújtáshiba hátterében számos műszaki probléma állhat (például elhasználódott gyújtógyertya), nem ritka, hogy az üzemanyagszűrő okozza a problémát.

Felvillan a check engine lámpa

A check engine jelzés egy apró piktogram a motor műszerfalán, amely általában a motor és kapcsolódó rendszerek hibáit jelzi. Ha felvillan a check engine lámpa az akár az üzemanyagszűrő eltömődésére is utalhat. Ennek következtében csökkenhet az üzemanyag-nyomócső nyomása.

Nehezen indítható el az autó

Nem indul az autó? Ennek számos oka lehet – például lemerült az akkumulátor –, azonban gyakran üzemanyagszűrő hiba áll a jelenség hátterében. A szűrő eltömődése miatt előfordulhat, hogy a nem jut elég üzemanyag az égéstérbe. Ilyenkor nehezen vagy egyáltalán nem indul az autó.

Rendszeresen leáll a motor

Ha az üzemanyagszűrő eltömődés következtében az optimálisnál alacsonyabb dízel vagy benzin jut az égéstérbe, akkor a motor leállhat menet közben. Súlyos esetekben nem lehet újraindítani a motort és autómentőt szükséges hívni.

A fenti hibák tapasztalása esetén forduljon szakemberhez, aki a professzionális inspekciót követően képes kijavítani a meghibásodást. Az üzemanyagszűrő eltömődés akár azonnali károkat okozhat a befecskendező rendszerben. Ezek javítása hosszadalmas és költséges, így javasoljuk a mielőbbi cselekvést a fenti problémák észlelése esetén. 

Üzemanyagszűrő csere ára

Az üzemanyagszűrő csere ára eltérhet dízel és benzin üzemű autók között. Az alábbiakban bemutatjuk az cserével járó átlagos költségeket. 

  • Dízel üzemanyagszűrő költsége: 8 000 Forinttól
  • Benzin üzemanyagszűrő költsége: 6 000 Forinttól

Tekintse meg az aktuális árakat az AKH szerviz állomásain!

Elvégezhető az üzemanyagszűrő cseréje akár otthon is?

Nem javasolt az otthoni üzemanyagszűrő csere. Bár a folyamat egyszerűnek tűnhet online oktató videók és leírások alapján, mégis számos ponton elrontható. A szakszerűtlenül cserélt szűrő keresztül engedheti a szennyeződéseket a motortérbe, amely jelentős károkat okozhat a befecskendező rendszerben. Válassza a profi és megbízható AKH szerviz hálózatot és bízza tapasztalt szakemberekre az üzemanyagszűrő cseréjét!

Prémium minőségű gumi- és autószerviz szolgáltatások az Ön közelében – használja térképes keresőnket!

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!