Termáltúrák

Még tart a hideg idő, de ez mit sem számít, ha csobbanhatunk meleg vízben, üldögélhetünk fűtött szaunában, gőzben, ellazulhatunk egy kellemes masszázstól… Ha tetszik a program, elő a slusszkulccsal, a hétvégi autós kirándulás végcélja legyen valamelyik hazai termálfürdő.

Hegykő

A hegykői termálfürdő a Fertő-táj védett természeti környezetében bújik meg. Nyáron a hűs, ásványvízzel feltöltött, feszített víztükrű medencék, télen a fedett wellness-medence vagy a forró, nyitott termálmedence és szauna csábítja a vendégeket. A hegykői gyógyvíz egyébként mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas, jó eredménnyel alkalmazható rehabilitációs kúraként, gyógyult csonttörések, ficamok, ízületi rándulások, izomhúzódások kezelésére.

Egy alkalom persze nem tesz csodát, de azért a heti edzések után jól jöhet egy kis izomlazítás, a vízfelszínről felszálló gőz pedig akár légúti panaszokat is kezelhet. 26-28 és 36-38 fokos termál- és gyógymedencék közül válogathatunk, a wellnessmedence 32-36 fokos, a gyerekek pancsolója pedig 26-28.

Miskolctapolca

Európai mércével is egyedülálló hangulatú létesítmény a Miskolctapolca Barlangfürdő, amely 2016-ban elnyerte az Év Fürdője díjat. A 30 °C-os víz és a barlang klímája gyógyhatású, főként ízületi betegségek esetén ajánlott, de mivel sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké – nem éri el az 1000 milligramm/litert sem –, korlátlan ideig lehet benne fürdőzni.

A barlangban két termálmedence mellett a Római-medence, Csillagterem, Hidas-terem, Vadvíz barlangi medence és a Fürdőcsarnok várja a mártózni vágyókat. A barlangon kívül a közel 3,6 hektáros parkosított strandterületen hat élményelemekkel felszerelt medence található.

A szaunapark lávaköves finn szaunával, gőzkabinnal és infraszaunával várja az ellazulni vágyó vendégeket, akiknek a szaunázást követően 16-18 fokos merülő medencében van lehetőségük lehűteni felhevült testüket. A Miskolctapolca Barlangfürdő gyógyászati részlegén, a Barlang Aquaterápián wellness- és gyógyászati szolgáltatások nyújtanak felfrissülést, gyógyulást és kikapcsolódást.

Székesfehérvár

Az Árpád-forrás szénsavas vizére létesített szecessziós épületet 1905-ben adtak át Székesfehérvár közönségének. A kupolás műemléképületben a 2010-es felújítás során eredeti szépségében állították helyre a faragott kabinsort, a korabeli díszburkolatokat és stukkókat. A fürdő léptéke és hangulata kifejezetten családias.

A leglátványosabb rész a törökfürdő, a mozaikkal kirakott ülőmedence, az ülő pezsgőfürdő és a központi fürdőmedence, melynek 36-38 fokos vizében üldögélve oldhatjuk a hétköznapok stresszét. Az Árpád-fürdő különlegessége a mozaikcsempés tepidárium is. A műemlékfürdő mellé emeltek egy új épületet is, ahol szauna, gőzkabin és élményzuhany kapott helyet.

VIA

Szeged

A szegedi Városi Gőzfürdő 1896-ban, a Millennium évében készült el törökországi tanulmányok után Ádok István kivitelezésében Steinhardt és Lang bécsi építészek tervei alapján, eklektikus stílusban. Később gyógyfürdővé alakult, az utolsó felújítás pedig 2002-ben kezdődött, amikor a 100 éves Anna Fürdő kívül-belül megújult és egy új épületszárnnyal gazdagodott. A jobb szárnyban termál- és élményfürdő, míg bal szárnyában wellness-fürdő épült ki. Szauna, jakuzzi, thai masszázs segít lelazulni.

A gyógyászati és a wellness funkciókat praktikusan (és átjárhatóan) elkülönítették, és a belépőjegyeket is ehhez igazították. Aki csak a gyógyvízben szeretné áztatni magát, de nem szaunázna, vásárolhat kedvezőbb árú belépőjegyet. Sok fürdőben a két csoport zavarhatja egymás köreit, de a szegedi Annában ezt ügyesen kikerülték.

Gyomaendrőd

Festői környezetben, az Erzsébet liget árnyas fái között bújik meg a Gyomaendrődi Liget Gyógyfürdő. A 2,4 hektáros fürdő története egészen 1959-ig nyúlik vissza, ekkor kezdték építeni. Télen két gyógyvizes termálmedence – 36 és 40 fokos – várja a vendégeket.

2013-ban adták át a három padsoros, dupla szaunakályhás, 25 fő befogadására alkalmas fi nn szaunát, mellyel a régió legjobb szaunaszolgáltatását nyújtja a fürdő. Emellett további három fi nn és két bioszauna, aroma-, két gőz-, infrakabin és danárium gondoskodik a tökéletes felfrissülésről.

Gyula

A Várfürdő az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros természetvédelmi területté nyilvánított parkjában található és 5000 négyzetméternyi vízfelülettel, összesen tizenhat medencével büszkélkedhet. A 2005 méter mélyről (!) feltörő gyógyvíz 72 fokos. A fürdő 2013 végén új, fedett élménykomplexummal bővült, ennek köszönhetően a hazai fürdők közül a gyulai rendelkezik a legtöbb szaunával – összesen tizenkettővel, öt fi nn szau nával, két gőzkabinnal, egy aromakabinnal és három infrakabinnal –, ráadásul a krioszaunát is kipróbálhatjuk. Ez nem fűt, hanem hűt, mínusz 120–170 fok között fagyban tölthetünk el 1-3 percet, ami fájdalomcsillapító és élénkítő hatású, mivel a szervezet szó szerint „rebootolja” folyamatait, mint egy újraindított számítógép.

Makó

A makói Hagymatikum Fürdő mindössze húsz percre található Szegedtől, alig kétórányi autóútra a fővárostól. A különleges hangulatú, organikus épületét Makovecz Imre tervezte. A termálvíz és a marosi gyógyiszap megoldást kínál mozgásszervi és reumás betegségek kezelésére, ám az alkalmi látogatót ennél nyilván jobban érdekli az egyedülállóan szép wellnessrészleg.

VIA

A Kaland névre keresztelt élménymedencében mintha templomi kupola alatt lebegnénk, a középen égre törő oszlop körül sodrófolyosóban keringhetünk. Számos egyéb különleges medencében is csobbanhatunk, például a Barlang és Sakk medencében is. A kilenc különböző típusú szauna között valószínűleg mindenki megtalálja a kedvencét, kuriózum például a makói szauna. Aki keres, talál: biliárd- és csocsószobát, valamint játszóházat a gyerekek számára.

Sörben lubickolva

Ráadásként itt egy termálkaland, amelyet szigorúan autómentes programként ajánlunk. A 36 fokos termálvízzel töltött kádba egy kancsónyi sör alapanyagot, malátát, komlót és élesztőt öntenek, s a 45 perces fürdőzés során ezek az alap anyagok ápolják, feltöltik, felfrissítik a bőrt. Eközben a kád mellett elhelyezett sörcsapból korlátlanul adagolhatjuk magunknak a cseh sört. A sörfürdő 6 fakádjában egyszerre maximum 12 fős csoport veheti igénybe a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő szolgáltatását.

Borítókép: VIA

Vélemény, hozzászólás?