Autómosás – géppel vagy kézzel

Ha sokat adtunk azért, hogy szép autónk legyen, akkor lehetőleg legyen szép tiszta is! Ráadásul párás, szürke időben és a sötétség óráiban jobban is észrevehető egy csillogó kocsi. De hogyan mossuk? Kézzel vagy géppel?

Mindenekelőtt bő vízzel

Legfőbb szempont, hogy ne okozzon kárt a mosás! Az útról felverődött, vagy a többi jármű légörvényéből lecsapódó szutyok porszemcséi nagyon ártanak a fényezésnek. Ha le akarja dörzsölni valaki a szennyeződést, a szemcsék úgy hatnak, mint a smirgli. Ezért – akármilyen módszerrel is mosunk – a legfőbb szempont a bő víz és a kíméletesség.

Az utóbbi feltételnek a kézi mosás felel meg inkább. Előbb lágyan ömlő, utána erősebb vízsugárral jól fellazítva a szenynyezést, majd nagy, puha szivaccsal és finom mosószerrel, könnyed nyomással lehet minimális karcokat okozva tisztába tenni a kocsit. A végén elegendő áttörölni az ajtónyílások belső peremét, és egy puha, lehetőleg finom, mikroszálas kendővel „áthúzni” a karosszériát. Vannak kézi autómosók, ahol ezt pénzért elvégzik: aki mindig oda jár, hosszú ideig megőrizheti a fényezés épségét.

Akár otthon is

Lehet a kertben is kocsit mosni. A kicsiket bevonva még családi szórakozásnak is jó program. Ilyenkor legyen a sampon környezetbarát, s használjunk két vödröt: egyikben öblítsük a koszos szivacsot, a másikból vételezzük a tiszta samponos vizet. Sokakban kérdés, hogy közterületen, kinn az utcán moshatják-e kocsijukat. Erre nincs általános szabályozás, de helyi tiltás lehet, fontos utánanézni, mert olykor bírságról is hallani.

Persze gyorsabb a gépi

Az önkiszolgáló, pénzbedobós mosók többféle programot kínálnak, ajánlatos végigolvasni a „menüt”. Egyes helyeken csak vízsugaras lándzsa van, másutt vízsugaras kefe is. Ha valakinek nincs módja, kedve törölgetni a kocsit,
lehetőleg olyan mosót válasszon, ahonnan nagyobb sebességgel mehet egy darabig, hogy a menetszél lesöpörje, leszárítsa a vizet.

Legyen inkább a puha szivacsos

A gépi mosók jellemzően a kefe forgás irányának megfelelő hosszanti karcokat okoznak a fényezésen. Ennek mértékét csökkenti, ha a behajtás előtt egy dolgozó vízsugárral levereti a kosz nagyját, illetve ha nem kemény szálas, hanem puha szivacsos a forgókefe. Miközben autójába zárva ül valaki, jól érezheti, hogy néha elég erős lökések jönnek a mosóberendezéstől, tehát kicsit durvább az eljárás, mint a kézi mosóban. Külön felirat figyelmeztet, hogy laza szerelvényekért, például díszlécekért nem vállalnak felelősséget. A gépi mosó nagy csábereje viszont, hogy ki sem kell szállni a kocsiból, nem vándorol át a szennyezés az ember ruhájára. Kinek a pap, kinek a papné!

One thought on “Autómosás – géppel vagy kézzel

Vélemény, hozzászólás?