Mi az a gumiabroncs vulkanizálás és mire használják?

Sokak számára ismert tény, hogy a gumiabroncs alapanyaga a kaucsuk. A kaucsuk fák kérgéből kinyert anyag, színe fehér, amelyet a gyártás során szénnel színeznek feketére. A vulkanizálás (más szóval térhálósítás) az abroncs tulajdonságainak megváltoztatása kémiai módszerekkel. Célja, hogy a gumiabroncs anyaga rugalmas és tartós legyen. A folyamathoz általában ként és egyéb anyagokat használnak fel. Sérült abroncsok javításához szintén a vulkanizálást használják szakszervizekben. Tudjon meg többet az abroncsjavítás ezen módszeréről!

Vulkanizálás fogalma: mi a vulkanizálás?

A vulkanizálás célja, hogy a gumi tulajdonságait megváltoztassa kémiai módszerekkel. A folyamat felfedezője Charles Goodyear amerikai feltaláló, aki 1844-ben állított elő először vulkanizált gumit.

A gumiabroncsok kapcsán a vulkanizálást két eltérő területen alkalmazzák: a gyártásban és a sérült abroncsok javításában. De mi pontosan a vulkanizálás? Az a kémiai folyamat, amely hatására a gumit alkotó kaucsuk láncmolekulák között kötések jönnek létre. A térhálósítás célja, hogy a gumit polimer szerkezeti anyaggá alakítsa, elasztikussá és ellenállóvá tegye.

Hudi Edina “A gumigyártáshoz szükséges gépek, berendezések, szerszámok kiválasztása” című könyvében az alábbi módon definiálja a vulkanizálás folyamatát.

Vulkanizálás fogalma: “Ahhoz, hogy gumiabroncsot állítsunk elő, szükség van az úgynevezett nyersabroncs (angol nevén green tire) „kisütésére”, azaz a vulkanizálására. A vulkanizáláshoz – a megfelelő kémiai reakciók lezajlásához – különböző anyagok (vulkanizáló szerek) hozzáadására van szükség a nyerskeverék elkészítése során. A nyersabroncs vulkanizálását a speciálisan erre a célra gyártott öntőformában (angol nevén „mold”-ban) általában gőz és nyomásforrás (N2 gáz) felhasználásával végzik. A vulkanizálás legfontosabb paraméterei a hőmérséklet, az idő, valamint a nyomás.”

Meleg vulkanizálás vs. hideg vulkanizálás: mi a különbség?

A gumiabroncs előállításban és szerelésben megkülönböztetnek meleg és hideg vulkanizálást. Míg a meleg vulkanizálás során nyomást és hőt használnak elsősorban a szerves másodlagos kémiai kötések létrehozására, addig a hideg vulkanizálás esetén szobahőmérsékleten hozzák létre a kénhidat. Az alábbi kategóriákat szokás megkülönböztetni.

Meleg vulkanizálás:

  • szakaszos vulkanizálási eljárások (vulkanizáló kazánok, vulkanizáló kazánprések, prések),
  • folyamatos vulkanizálási eljárások (nyomás nélküli és nyomás alatti eljárások).

Hideg vulkanizálás:

  • klasszikus hideg vulkanizálás,
  • nagyenergiájú sugárzásos vulkanizálás,
  • önvulkanizálás.

Mikor szükséges a gumiabroncs vulkanizálás?

Gumiabroncs vulkanizálás olyan esetekben szükséges, ha a gumit ért sérülés más módszerrel nem korrigálható. A lapos gumi leggyakoribb oka általában az idegentest okozta sérülés. Ebben az esetben a vulkanizálás alkalmas lehet a hiba megjavítására. A ragasztásnál tartósabb, biztonságosabb és rugalmasabb megoldást jelent a vulkanizálás. A folyamat hátránya a ragasztással szemben a hosszabb munkaidő.

Gumi vulkanizálás házilag? Bízza inkább szakemberekre!

Bár a “gumi vulkanizálás házilag” kifejezésre keresve számtalan videót találhat, amelyben lépésről-lépésre bemutatják a sérült abroncsok javítását, mégsem tanácsoljuk az otthon végzett vulkanizálást. A tartós és megbízható javításhoz tapasztalat, speciális gépek és szakértelem szükséges. A helytelenül végzett vulkanizálás további károkat okozhat a gumiabroncs szerkezetében. Szeretné profikra bízni a gumiabroncs javítását? Ha szeretné elkerülni a sorban állást, akkor érdemes olyan szervizt választani, ahol időpontot foglalhat! Az AKH országos szerviz hálózatának weboldalán pár kattintással foglalhat időpontot online.

vulkanizálás

Gumi vulkanizálás ár

A gumi vulkanizálás árát számtalan tényező befolyásolhatja. Az alábbiakban felsoroltuk a legfontosabbakat:

  • Vulkanizálási eljárás típusa
  • Gumiabroncs oldalfal sérülés mérete
  • Futófelület sérülés mérete
  • Abroncs méret
  • Abroncs típus
  • Felhasznált javítóanyag
  • Javítási feladat komplexitása

Összefoglalás

A vulkanizálás olyan kémiai folyamat, amely a nyersanyagból készterméket csinál. A gumiabroncs gyártás és javítás megkerülhetetlen része. Megkülönböztetünk meleg és hideg vulkanizálást. Az előbbit intenzív hőhatással, míg az utóbbit szobahőmérsékleten végzik. Olyan sérülések esetén választják a vulkanizálást, amikor a kevésbé időtálló és rugalmas ragasztó nem elégséges. Mivel speciális eszközök és szakértelem szükséges a munkafolyamat elvégzéséhez, így azt javasoljuk, forduljon szakemberhez, amennyiben a gumiabroncs javításhoz vulkanizálás szükséges. Ezt országos lefedettségű szerviz hálózatunk bármelyik állomásán megteheti. Akár online is foglalhat időpontot a sorban állás és várakozás elkerüléséhez.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!